De meest voorkomende sporenelementen die we terugvinden in de samenstelling van onze meststoffen kennen we: zink (Zn) , koper (Cu) , ijzer (Fe), molybdeen (Mo), mangaan (Mn) en soms ook kobalt (Co). Maar er zijn er nog meer van deze metalen die voor onze bodem een toegevoegde waarde zijn. In het volgende artikel wil ik […]
De meest voorkomende sporenelementen die we terugvinden in de samenstelling van onze meststoffen kennen we: zink (Zn) , koper (Cu) , ijzer (Fe), molybdeen (Mo), mangaan (Mn) en soms ook kobalt (Co). Maar er zijn er nog meer van deze metalen die voor onze bodem een toegevoegde waarde zijn. In het volgende artikel wil ik graag de meest voorkomende metalen benoemen en uitleggen wat ze voor de plant betekenen.
Definitie spoorelementen:
Spoorelementen zijn essentiële mineralen die in zeer kleine hoeveelheden ( vandaar de naam ‘sporen’) voorkomen en cruciaal zijn voor de groei, de ontwikkeling en de gezondheid van planten. Ze spelen een belangrijke rol in enzymatische processen, fotosynthese, bescherming en algemene plantontwikkeling. Hoewel de plant er maar weinig van nodig heeft kan zowel een tekort als overschot al snel schadelijk zijn.
Al de onderstaande metalen zijn sporenelementen maar ze zijn niet allemaal essentieel. Als sommige van deze niet-essentiële te veel voorkomen zou dit zeer nefaste gevolgen kunnen hebben. In dit artikel wil ik graag de metalen kort benoemen en welke essentiële processen en functies ze in de plant hebben. Deze elementen worden verder uitgewerkt in de volgende editie van GreenTechPower.
De metalen:
Ijzer (Fe)
Koper (Cu)
Mangaan (Mn)
Molybdeen (Mo)
Kobalt (Co)
Aluminium (Al)
is geen essentieel element voor planten, maar het is wel één van de meest voorkomende metalen in de bodems. In neutrale tot basische bodems (pH > 5,5) is aluminium meestal onschadelijk, maar in zure bodems (pH < 5,5) komt Al³⁺ vrij en dat is toxisch en kan de plantengroei ernstig verstoren. Zo ook bladchlorose (geelverkleuring) als minder wortelmassa dat leidt tot droogtestress en gevoeligheid voor ziekte.
Hoewel aluminium in hoge concentraties en in zure bodems toxisch kan zijn, zijn er enkele gevallen waarin kleine hoeveelheden in neutrale tot basische bodems toch gunstig kunnen zijn:
Cadmium (Cd)
Is geen essentieel element voor planten en wordt beschouwd als een zwaar metaal met toxische effecten. Als planten Cadmium opnemen uit de bodem kan dit leiden tot groeiremming, chlorose (bladvergeling en fotosynthese remming), wortelschade en verstoring van verschillende processen in de plant zoals bijvoorbeeld de stofwisseling.
Het remt onder meer ook de opname van essentiële elementen zoals Calcium, Magnesium, Ijzer en Zink ( Cd en Zn hebben vergelijkbare opnamekanalen, waardoor overmaat van Cd kan leiden tot Zinktekort)
Chroom (Cr)
Ook Chroom is geen essentieel element voor planten. Wanneer planten die Chroom opnemen via de wortels (vaak in toxische vorm) heeft dit een nefast gevolg voor hun ontwikkeling:
Nikkel (Ni)
Is een micronutriënt dat essentieel is voor de groei en ontwikkeling van planten, maar in hoge concentraties ook weer toxisch kan zijn.
Rubidium (Rd)
Is geen essentieel sporenelement en draagt niet direct bij tot de ontwikkeling van planten. Het is ook niet toxisch. Rubidium lijkt op Kalium en zou Kalium tijdelijk kunnen vervangen maar ondersteunt niet alle functies van Kalium. Ik wil Rubidium enkel vernoemen omdat het behoort tot de metalen die kunnen voorkomen maar die eigenlijk niet belangrijk zijn voor de verdere ontwikkeling van de planten.
Zink (Zn)
Vanadium (V)
Ook vanadium is geen essentieel element voor de meeste planten, maar kan in sommige gevallen invloed hebben op plantengroei en metabolisme. Het wordt vaak beschouwd als een sporenelement met potentiële biologische functies vooral in stikstofmetabolisme en enzymactiviteit.
Een overschot aan vanadium kan toxisch worden voor de plant.
Samenvatting:
Metalen spelen een cruciale rol in de groei en ontwikkeling van planten. Essentiële metalen als spoorelementen zoals ijzer (Fe), koper (Cu), zink (Zn), mangaan (Mn), molybdeen (Mo) en nikkel (Ni) zijn onmisbaar voor enzymactiviteit, fotosynthese en stikstofassimilatie. Zonder deze elementen kunnen planten geen gezonde cel ontwikkeling en stofwisseling behouden.
Naast de essentiële metalen zijn er ook niet-essentiële metalen, zoals rubidium (Rb) en vanadium (V), die soms een beperkte functie hebben in de plant, maar niet noodzakelijk zijn voor groei. Daarentegen kunnen toxische metalen zoals lood (Pb), cadmium (Cd) en een overmaat aan aluminium (Al) schadelijk zijn voor de plant en bodemgezondheid. Deze metalen kunnen de opname van nuttige voedingsstoffen verstoren en de plantengroei belemmeren.
Een bodemanalyse is altijd de basis voor een gezonde bodem en plant. Door de metaalgehaltes in de bodem te meten, kunnen tekorten worden aangevuld en schadelijke ophopingen worden vermeden. Een uitgebalanceerde nutriëntenhuishouding draagt bij aan een duurzame en vruchtbare bodem.
Nicolas De Schutter is oprichter-eigenaar van NDS Green Solutions uit Rumst.
Deze startende éénmanszaak richt zich als consultant op gazonproblematieken voor particulieren en als ervaren greenkeeper naar het onderhoud van golfbanen.
Dankzij zijn internationale studies ‘Golfcourse Management’ en zijn 20 jaar ervaring met verscheidene bodem- en grastypes is hij de aangewezen persoon voor het tijdelijk onderhoud van golfbanen.
Zijn vakkundigheid als 'grasdokter' maken hem een deskundig aanspreekpunt voor onder meer de ontleding van bodemanalyses, het pesticidenvrij beheer van grasvelden en het gezond maken van de bodem met het oog op droogteresistentie.
Nicolas werd in 2019 genomineerd voor 'greenkeeper of the year' en wordt in de sector aanzien als 'greenfluencer'.