Siliciumzuur, een belangrijk element voor ziekte- en hittepreventie

20 juni 2024
Siliciumzuur, een belangrijk element voor ziekte- en hittepreventie

Ik wil het in dit artikel over het element Si (Silicium) hebben; een element is dat in het groeiseizoen tal van voordelen biedt.  Vaak gebruiken we diverse vormen van ijzer, koper, mangaan en kalium om onze planten te behoeden tegen ziekte/droogte. Het inzetten van silicium komt nog vrij weinig voor heb ik de indruk, vandaar […]

Ik wil het in dit artikel over het element Si (Silicium) hebben; een element is dat in het groeiseizoen tal van voordelen biedt. 

Vaak gebruiken we diverse vormen van ijzer, koper, mangaan en kalium om onze planten te behoeden tegen ziekte/droogte. Het inzetten van silicium komt nog vrij weinig voor heb ik de indruk, vandaar deze tip.

Silicium komt van nature het meeste voor in zand- en kleibodems. Het overgrote gedeelte van deze silicium is echter niet opneembaar voor de plant. De opneembare vorm is siliciumzuur.  

Silicium zit vaak verwerkt in meststoffen, vooral organische meststoffen (dierlijke) en ook in compost in zeer beperkte hoeveelheden. Er zijn verschillende minerale meststoffen met silicium zoals kalium- en calciumsilicaat. Steenmeel (lavameel) bevat eveneens silicium. De meeste siliciumhoudende meststoffen worden als bladvoeding toegediend. 

Door silicium te gebruiken, kunnen grasplanten beter omgaan met omgevingsstress en voedingsstoffentekorten wat dus resulteert in een gezondere groei en ontwikkeling. Bovendien fungeert silicium als een effectief preventiemiddel tegen grasziektes. Het verhoogt immers de weerstand van de planten door een versterking op cellulair niveau. Een sterkere celwand zal dus als een schild dienen naar predatoren (insecten) en naar ziekteverwekkers. Doordat de celwand verstevigt zal de plant ook harder zijn en beter rechtop staan waardoor dit de balrol op golfbanen en sportvelden positief beïnvloedt. 

Voor de volledigheid moeten we eraan toevoegen dat deze bladvoeding alleen moet gesproeid worden en nooit in combinatie met andere producten. Dit heeft te maken met het feit dat al deze producten een hoge pH hebben.

In België zijn er een viertal merken die deze bladvoeding voorstellen: 

Nicolas De Schutter

Nicolas De Schutter is oprichter-eigenaar van NDS Green Solutions uit Rumst.

Deze startende éénmanszaak richt zich als consultant op gazonproblematieken voor particulieren en als ervaren greenkeeper naar het onderhoud van golfbanen.

Dankzij zijn internationale studies ‘Golfcourse Management’ en zijn 20 jaar ervaring met verscheidene bodem- en grastypes is hij de aangewezen persoon voor het tijdelijk onderhoud van golfbanen. 

Zijn vakkundigheid als 'grasdokter' maken hem een deskundig aanspreekpunt voor onder meer de ontleding van bodemanalyses, het pesticidenvrij beheer van grasvelden en het gezond maken van de bodem met het oog op droogteresistentie.

Nicolas werd in 2019 genomineerd voor 'greenkeeper of the year' en wordt in de sector aanzien als 'greenfluencer'.

Ook interessant voor jou