Lichen in het gazon behandelen

1 mei 2024
Lichen in het gazon behandelen

Tijdens één van mijn projecten, een maand geleden, kwam ik een bepaald soort mos tegen. Althans dat dacht ik.  Het project was gelegen te Schilde, een streek die bekend staat voor haar zanderige gronden. In veel tuinen daar heeft men doorheen de jaren al veel soorten compost, vochthoudende mineralen (bentoniet, zeoliet,…) en tal van andere […]

Tijdens één van mijn projecten, een maand geleden, kwam ik een bepaald soort mos tegen. Althans dat dacht ik. 

Het project was gelegen te Schilde, een streek die bekend staat voor haar zanderige gronden. In veel tuinen daar heeft men doorheen de jaren al veel soorten compost, vochthoudende mineralen (bentoniet, zeoliet,…) en tal van andere bodemverbeteraars toegevoegd om toch maar een mooie grasmat te hebben. In de voortuin trof ik een groot aandeel van dat ‘mos’ aan. 

Ik behandelde het gras met een vloeibare ijzermeststof(ijzercitraat) die ik geregeld gebruik bij tuinonderhoud zowel voor als na het verticuteren maar ook als bladvoeding. Na de eerste bespuiting zag ik dat dit ‘mos’ anders reageerde dan andere mossoorten die ik elders tegenkom. Dus dan belde ik met de vertegenwoordiger van dit product (Philippe Debougnoux) en die wist, op basis van de foto’s die ik hem doorstuurde, dat dit niet om een mossoort ging, maar om een ander fenomeen dat vaker voorkomt op boomstammen en rotsen en minder in gazon. 

Het fenomeen ‘lichen’ is een symbiotische samenleving tussen schimmels en algen of cyanobacteriën. Het vormt een unieke structuur waarbij de schimmel en de fotosynthetische partner samenleven. Dit symbiotische organisme groeit vaak op bomen, rotsen en op de grond en kan dus ook voorkomen in gazons.

Lichen op boomstammen (foto: Philippe Debougnoux, Fert in Time) 

Deze lichen gedijen goed in vochtige en schaduwrijke omgevingen. Dat was ook het geval bij dit project. De klant had in het verleden champignonmest toegediend maar onvoldoende ingewerkt. Daardoor bleef deze vochthoudende materie in de toplaag zitten en gecombineerd met schaduw, vormde dit een ideale groeiplek voor deze lichen. Lichen komen in verschillende vormen en kleuren voor. 

Rode/oranje Lichen in gazon ( Foto: Joris Cox, Het Groene Genoegen)
Lichen in gazon behandeld met citraat (Foto: NDS Green Solutions)

Hoe kan je lichen in de grasmat bestrijden?

Deze lichen kun je best behandelen door te verschralen. Dat betekent: verticuteren om deze lichen te doorbreken (best in verschillende richtingen), bezanden en regelmatig een vloeibare ijzerbron (humaat, chelaat, sulfaat, citraat) in combinatie met een stikstofbron om het omliggende gras te boosten zodat dit kan dichtgroeien. Zelf heb ik ook gekozen voor een schaduwmengsel (roodzwenk en hardzwenk). Zwenkgrassen gedijen zeer goed in deze streek.

12/04/2024 verticuteren in 5 richtingen (diepte messen 1,5cm) + behandeling ijzer/bladvoeding (foto: NDS Green Solutions)

18/04/24

2de behandeling met ijzer/bladvoeding + doorzaaien met zwenkgrasmengeling + bezanden M31 (verschraling) (foto: NDS Green Solutions)
Resultaat op 18/05/2024
Nicolas De Schutter

Nicolas De Schutter is oprichter-eigenaar van NDS Green Solutions uit Rumst.

Deze startende éénmanszaak richt zich als consultant op gazonproblematieken voor particulieren en als ervaren greenkeeper naar het onderhoud van golfbanen.

Dankzij zijn internationale studies ‘Golfcourse Management’ en zijn 20 jaar ervaring met verscheidene bodem- en grastypes is hij de aangewezen persoon voor het tijdelijk onderhoud van golfbanen. 

Zijn vakkundigheid als 'grasdokter' maken hem een deskundig aanspreekpunt voor onder meer de ontleding van bodemanalyses, het pesticidenvrij beheer van grasvelden en het gezond maken van de bodem met het oog op droogteresistentie.

Nicolas werd in 2019 genomineerd voor 'greenkeeper of the year' en wordt in de sector aanzien als 'greenfluencer'.

Ook interessant voor jou