Zowel op golfbanen met name op fairways, tees en rough en gazons zien we dit jaar opvallend veel klaver staan; vooral de witte klaver (trifolium repens). Golfspelend België voelt zich gestresst omdat ze de golfbal tussen de klavers niet meer vinden of de trotse gazoneigenaar heeft geen strak grasveld meer omdat een deel van de […]
Zowel op golfbanen met name op fairways, tees en rough en gazons zien we dit jaar opvallend veel klaver staan; vooral de witte klaver (trifolium repens). Golfspelend België voelt zich gestresst omdat ze de golfbal tussen de klavers niet meer vinden of de trotse gazoneigenaar heeft geen strak grasveld meer omdat een deel van de ‘pelouse’ bezet is met klavers. Hoe komt dit? En wat doe je eraan op een non-fyto manier?
Klaver op grasvelden wordt al snel beschouwd als onkruid. Toch is de aanwezigheid van deze plant een indicator dat er iets scheelt.
Trifolium repens (witte klaver) is een plant die veel voorkomt op grasvelden en vooral na periodes met veel regen. Aangezien we sinds het najaar van 2023 en tot nu zoveel regen hebben gekregen, zien we de klaver overal de kop opsteken.
Er zijn verschillende redenen waarom witte klaver goed kan gedijen na een regenperiode:
Conclusie:
De aanwezigheid van witte klaver toont in dit geval aan dat het grasveld onvoldoende gedraineerd is, te weinig bodemstructuur en vruchtbaarheid heeft en dat er te weinig nutriënten in de toplaag zitten. Dat maakt dat deze toplaag beter gedijt dan het gras … dat deze nutriënten wel nodig heeft.
Wat kun je nu doen om klaver tegen te gaan?
Witte klaver inperken zonder het gebruik van herbicides (gebruik van herbicides is ook maar een tijdelijke oplossing aangezien je de oorzaak niet aanpakt) kan op volgende manieren:
Het gebruik van selectieve herbicides gaat er stilaan uit. We gaan dus echt moeten kijken naar wat er zich in de bodem afspeelt. Gebruik de juiste meststoffen en middelen en laat je niet vangen door de lage prijzen. Volg de aanbevelingen voor jouw terrein en niet voor dat van je buurman. Goedkoop kan duurkoop zijn op korte en lange termijn. Zorg dat de bodem in orde is. Doe een bodemanalyse of raadpleeg een adviseur.
Nicolas De Schutter is oprichter-eigenaar van NDS Green Solutions uit Rumst.
Deze startende éénmanszaak richt zich als consultant op gazonproblematieken voor particulieren en als ervaren greenkeeper naar het onderhoud van golfbanen.
Dankzij zijn internationale studies ‘Golfcourse Management’ en zijn 20 jaar ervaring met verscheidene bodem- en grastypes is hij de aangewezen persoon voor het tijdelijk onderhoud van golfbanen.
Zijn vakkundigheid als 'grasdokter' maken hem een deskundig aanspreekpunt voor onder meer de ontleding van bodemanalyses, het pesticidenvrij beheer van grasvelden en het gezond maken van de bodem met het oog op droogteresistentie.
Nicolas werd in 2019 genomineerd voor 'greenkeeper of the year' en wordt in de sector aanzien als 'greenfluencer'.