Kalken of niet?

27 december 2024
Kalken of niet?

Is bekalken van gazons altijd een goed idee? In de twee jaar dat ik bezig ben als ervaringsadviseur voor gazons, sportvelden en golfbanen merk ik dat er overdreven bekalkt wordt. Bij omzeggens alle bodemanalyses die ik genomen heb, ligt de pH eerder te hoog dan te laag; 96% van de gemeten pH ligt te hoog. […]

Is bekalken van gazons altijd een goed idee?

In de twee jaar dat ik bezig ben als ervaringsadviseur voor gazons, sportvelden en golfbanen merk ik dat er overdreven bekalkt wordt. Bij omzeggens alle bodemanalyses die ik genomen heb, ligt de pH eerder te hoog dan te laag; 96% van de gemeten pH ligt te hoog. Zo heb ik van sommige klanten zelfs de kalk overgenomen omdat ze waarschijnlijk in de komende 20 jaar nooit meer hoeven te kalken.

In 2022 bleek uit bodemonderzoeken van de Bodemkundige Dienst dat meer dan 70 % van de gazons te veel kalk bevat. We zijn het zo gewoon om jaarlijks te kalken dat we er niet meer bij stil staan! Het is echter niet eenvoudig om op een ecologisch verantwoorde wijze de zuurtegraad te laten dalen.

Test dus eerst de PH-waarde van je grond vooraleer je kalkt !

Bekalking is zo ingeburgerd dat het moeilijk is om de mensen te informeren dat dit zeer nefast is voor de bodem. Ik blijf erbij, dat een bodemanalyse de eerste stap is die je moet zetten vooraleer je gaat bekalken of welke meststof ook gaat inzetten. 

Maar stel dat je nu toch een lage pH-waarde zou hebben; welke kalk of gesteentemeel is dan het meest aangeraden? Daarvoor hebben we een aantal keuzes, elk met haar specifieke toepassing.*

  • Magnesiumkalk: is een kalksoort die ontgonnen is uit kalksteen die rijk is aan magnesiumcarbonaat. Deze bevat +/- 15% Mg
  • Zeewierkalk: is gemaakt wordt van kalkachtige skeletten van algen, die opgevist worden voor de Bretoense kusten. Vanuit ecologische hoek is dit geen aan te bevelen product. Door het veelvuldig gebruik van zeewierkalk wordt het bestand van koraalalgen op de zeebodem voor Bretagne bedreigd. De algen kunnen niet snel genoeg groeien in verhouding tot de ontginning. Dit leidt tot roofbouw.  Zeewierkalk is te verkrijgen in korrel of als poeder. Zeewierkalk bevat calcium en magnesium (tussen 5 en 10%)
  • Zeeschelpenkalk: wordt verkregen uit gemalen zeeschelpen. Het is een natuurlijke bron van calciumcarbonaat, dat helpt bij het verhogen van de pH van zure bodems. Zeeschelpenkalk bevat ook sporenelementen en kan helpen bij het verbeteren van de bodemstructuur. Doordat de voedingsstoffen langzaam worden vrijgegeven, wordt zeeschelpenkalk vaak gebruikt als een langdurige bodemverbeteraar.
  • Dolomietkalk: is een gesteente dat vermalen wordt. Naast calcium bevat deze ook magnesium en spoorelementen die belangrijk zijn voor een goede plantengroei.
  • Lavameel: is een vulkaangesteente en is naar mijn opinie de meest ongekende maar beste bodemverbeteraar die er op de markt is om sporenelementen (bevat 48 soorten sporenelementen) aan te zuiveren, de pH langzaam te verhogen. Lavamaal bevat calcium, kalium, ijzer, magnesium, enz… 

*Naast deze zijn er nog tal van andere kalksoorten; elk met haar specifieke toepassingen.

Een tip voor golfbanen: 
Heb je last van heermoes in je bunkers? Gebruik dan lavameel en je zal zien dat na verloop van tijd de heermoes weggaat. Waarom? Heermoes duikt op bij een tekort aan sporenelementen in de bodem.

Foto: DCM

Nicolas De Schutter

Nicolas De Schutter is oprichter-eigenaar van NDS Green Solutions uit Rumst.

Deze startende éénmanszaak richt zich als consultant op gazonproblematieken voor particulieren en als ervaren greenkeeper naar het onderhoud van golfbanen.

Dankzij zijn internationale studies ‘Golfcourse Management’ en zijn 20 jaar ervaring met verscheidene bodem- en grastypes is hij de aangewezen persoon voor het tijdelijk onderhoud van golfbanen. 

Zijn vakkundigheid als 'grasdokter' maken hem een deskundig aanspreekpunt voor onder meer de ontleding van bodemanalyses, het pesticidenvrij beheer van grasvelden en het gezond maken van de bodem met het oog op droogteresistentie.

Nicolas werd in 2019 genomineerd voor 'greenkeeper of the year' en wordt in de sector aanzien als 'greenfluencer'.

Ook interessant voor jou