Gras, een ogenschijnlijk doodgewone plant, speelt een grotere rol in ons leven dan we denken. Zowel bij de professional als bij de particulier.De keuze voor een graszaadmengsel wordt echter te vaak gedreven door de prijs en niet op basis van kennis over de samenstelling. Het is van cruciaal belang om te begrijpen welke soorten en […]
Gras, een ogenschijnlijk doodgewone plant, speelt een grotere rol in ons leven dan we denken. Zowel bij de professional als bij de particulier.De keuze voor een graszaadmengsel wordt echter te vaak gedreven door de prijs en niet op basis van kennis over de samenstelling. Het is van cruciaal belang om te begrijpen welke soorten en rassen in deze mengsels voorkomen, aangezien ze specifiek zijn afgestemd op verschillende behoeften.
Verschillende merken bieden diverse mengsels aan waaronder sportgazon, siergazon, schaduwgazon en zelfs gecoate zaden met wetting agent, enz… Ondanks het ruime aanbod grijpen weinig gebruikers terug naar rassen op de Engelse of Nederlandse rassenlijst, die het meest geschikt zijn voor ons klimaat. Het is essentieel dat zowel professionals als particulieren zich bewust zijn van de samenstelling van graszaadmengsels, aangezien deze keuze de basis vormt voor een gezond en esthetisch aantrekkelijk gazon.
Aan deze blog zijn de Engelse en Nederlandse rassenlijst toegevoegd. Op deze manier kun je opzoeken of de mengeling die je geregeld gebruikt het best geschikt is voor de toepassing waar ze moet voor dienen.
Deze rassenlijst kan je helpen om de meest passende mengeling te kiezen of het nu gaat over schaduw gazon of siergazon, maaihoogte, toleranties (droogte, betreding, zouten, schaduw) maar ook op kleur (zomer en winter). De uitleg van gebruik van deze gids staat beschreven in de inleiding.
( Foto’s genomen te Tienen door NDS green solutions met goedkeuring van de klant Steven Moens)
Nicolas De Schutter is oprichter-eigenaar van NDS Green Solutions uit Rumst.
Deze startende éénmanszaak richt zich als consultant op gazonproblematieken voor particulieren en als ervaren greenkeeper naar het onderhoud van golfbanen.
Dankzij zijn internationale studies ‘Golfcourse Management’ en zijn 20 jaar ervaring met verscheidene bodem- en grastypes is hij de aangewezen persoon voor het tijdelijk onderhoud van golfbanen.
Zijn vakkundigheid als 'grasdokter' maken hem een deskundig aanspreekpunt voor onder meer de ontleding van bodemanalyses, het pesticidenvrij beheer van grasvelden en het gezond maken van de bodem met het oog op droogteresistentie.
Nicolas werd in 2019 genomineerd voor 'greenkeeper of the year' en wordt in de sector aanzien als 'greenfluencer'.