BCS, een Italiaans merk van motoculteurs en tractoren, zag in 1943 het licht als fabrikant van motormaaiers. De naam is een samentrekking van de letters van de familienamen van de drie oprichters: financiële man Bonetti, ingenieur Castoldi en mechanieker Speron. Bij ons is het merk vooral gekend voor zijn motormaaiers en motoculteurs. In de catalogus staat echter nog veel meer: gemotoriseerde pikbinders, hooibouwmachines, machines voor groenonderhoud, stroomgroepen enzovoort.
Het tractorengamma loopt van de Vivid-reeks met 35 pk, over de Invictus (26, 35 en 48 pk), de Valiant (49 en 56 pk) en de Vithar (73, 75, 91 en 98 pk) tot de Volcan met 73, 75, 91 en 98 pk. Een categorie apart is de Sky Jump met 98 pk, een trekker die achteraan op rupsen staat. BCS gebruikt motoren van Lombardini, Kubota, Kohler en VM. In de typeaanduiding verwijst de letter naar het merk van motor. Een K600 bijvoorbeeld is uitgerust met Kubota-motor.
De Vivid 400, met 35pk-motor van Lombardini, conventionele voorwielsturing en 12 versnellingen voor- en 12 achteruit, is de instaptrekker uit het gamma. Daarna bouwt de reeks zich op met meer motorvermogen, meer versnellingen, hydraulica en elektronica en verschillende stuurmogelijkheden. Dat laatste gaat van voorwiel- over knikbesturing tot een combinatie van beide. Iedere trekker is te verkrijgen met een cabine.
We trokken met importeur Induma uit Ieper het veld in aan het stuur van een Valiant L65 met een Lombardini-motor van 65 pk die voor de gelegenheid was uitgerust met een rotoreg. Na het veldwerk ruilden we deze voor een Volcan K105 met Kohler-motor en Orsi-hefmast om te ervaren wat een omkeerinrichting en knikstuurtrekker kunnen betekenen bij laad- en loswerk. Beide trekkers waren voorzien van een omkeerinrichting die in een halve minuut kan worden omgedraaid. Met de Volcan hebben we tot slot nog enkele kilometers afgelegd langsheen de Ieperse veldwegen.
Deze 56pk-trekker met Kohler-driecilindermotor is een compacte en wendbare trekker. Alle bediening staat binnen handbereik en oogt modern en overzichtelijk. Compact heeft ook zijn nadeel: voor ons, met onze lange benen, stond het gaspedaal iets te ver naar achter om ergonomisch en precies te kunnen werken. Dit euvel is op te lossen door het elektronische handgas te gebruiken of door de zetel hoger in te bouwen. Importeur Induma kent het probleem en biedt een tussenstuk aan om de zetel hoger te monteren. Op deze manier ontstaat er meer beenruimte. Het zitcomfort en zicht op het werktuig achteraan is voldoende om ontspannen te kunnen rijden. De bestuurdersconsole kan bovendien in enkele seconden worden omgedraaid zodat de trekker in de andere rijrichting kan worden gebruikt.
Het toerental van de motor is elektronisch geregeld, wat maakt dat de fabrikant ook een soort cruisecontrol met geheugenfunctie kan aanbieden. De trekker is permanent vierwielaangedreven en beschikt over een gesynchroniseerde transmissie met 12 versnellingen vooruit en 12 achteruit met omkeerhendel. De maximumsnelheid ligt rond 37 km/uur. De 540/540E-aftakas wordt elektrohydraulisch ingeschakeld. Het hydraulische systeem geeft ongeveer 25 liter/minuut en is in optie uit te breiden tot 33,5. Voor de meeste (hydraulisch bediende) werktuigen in deze categorie is dat meer dan voldoende. Deze trekker weegt ongeveer 1.600 kg zonder cabine en was in dit geval uitgerust met knikbesturing.
Iets robuuster en krachtiger is de Volcan met 98pk-viercilindermotor van Kubota die vooraan stuurt en voor deze test was uitgerust met een Orsi-hefmast in de achterhef. We hadden de stuurinrichting omgedraaid voor het laden van palletten. Het manoeuvreren vraagt wel de nodige ruimte, omdat er enkel met de voorwielen gestuurd wordt. Positieve keerzijde van de medaille is dat de trekker door het lange motorcompartiment een stevig tegengewicht biedt, wat de stabiliteit bij dit soort werk ten goede komt. Het motortoerental is ook bij deze trekker elektronisch regelbaar en er is een cruisecontrolfunctie. De transmissie is opgebouwd uit 16 versnellingen voor- en 16 achteruit met een elektrohydraulische omkeerhendel aan het stuur. De agressiviteit van het aangrijpen bij het wisselen tussen voor- en achteruit kan elektronisch worden geregeld. Bij deze trekker kan de voorwielaandrijving elektrohydraulisch worden ingeschakeld. De aftakas is standaard met 540/540E voorzien, maar kan in optie ook met 540/1.000 toeren worden geleverd. Het gewicht ligt rond 2.500 kg zonder cabine.
Tijdens het transport over de weg ondervonden we dat de langere wielbasis meer stabiliteit en rijcomfort geeft. Voor een trekker die 40 km/uur rijdt, is dit een pluspunt.
Bij de Orsi-hefmast staan de 2 hefcilinders aan de buitenkant, wat maakt dat er een ruim zicht op het werk is. De tralies die als bescherming dienen, kunnen eventueel door een plexiglas worden vervangen. Dan wordt het zicht op de lading veel ruimer. Voor het transport kunnen de lepels worden opgeklapt. Door de 2 cilinders aan de buitenkant loopt de hefmast ook soepeler en zonder schokken.
Tot slot hebben we na de rij-impressie met beide tractoren nog enkele rondjes gereden met de BCS-bakfrees met PDC, een samentrekking van ‘Precision Depth Control’. Het principe is gebaseerd op een aandrukrol die achter een frees gemonteerd wordt om op die manier een constante diepte te houden. Door het chassis van de frees te verstellen ten opzichte van de rol kan er een perfect gelijke diepte worden aangehouden.
De buitenste messen van deze frees worden omgekeerd gemonteerd met de bedoeling de grond naar binnen te werken, om zo mooi aansluitende werkgangen zonder bermpjes te krijgen.