ACO is specialist in trendy maar functionele afwateringssystemen. Dit van oorsprong Duitse familiebedrijf ontstond in 1946 en de naam is een samentrekking van Ahlmann COmpany. Al meer dan zeventig jaar staat ACO synoniem voor professionele afwateringssystemen op luchthavens, openbare pleinen, sportterreinen en particuliere terrassen. In ons wisselvallige klimaat is een goede afwatering heel belangrijk: we nemen vier veronderstellingen onder de loep.
Zeker en vast! Een gemiddeld terras helt circa 2% af naar het gazon toe. Bij intens of langdurig regenweer kan een plotse vloed water het gazon onder water zetten. Een afvoergoot is dé oplossing voor dit probleem. Een goot op het laagste punt van het terras vangt het regenwater op en reguleert de afvoer ervan. Vanaf de afvoergoot kan het regenwater rechtstreeks naar de riolering worden afgevoerd, of ze kan aangesloten worden op een infiltratievoorziening of regenwatertank.
Niet waar! Een afvoergoot of afwatering is in de eerste plaats functioneel: het regenwater moet snel en vlot afgevoerd kunnen worden. Maar functionaliteit sluit een mooi ogend terras niet uit. Want ook op esthetisch vlak kan je met afvoergoten een terras nog beter laten uitkomen.
Zo zijn er de subtiele, nagenoeg onzichtbare sleufgoten van ACO met een standaardbreedte van 10 cm, maar waarbij op het terras enkel een sleuf van amper 1,6 cm zichtbaar is. Hun populariteit is deels te danken aan de trend van drempelloos wonen, waarbij de discrete gootjes met een tussenstuk als afwatering aan de raampartij worden geplaatst. Hun discrete look dankzij de fijne sleuf uit inox, het onderhouds- en plaatsingsgemak en de onbeperkte toepasbaarheid dankzij hoekelementen zijn enkele voordelen van deze afvoergoten.
Daarnaast zijn er ook de klassieke roostergoten in tal van kleuren en materialen, zoals gietijzer, inox en gegalvaniseerd staal. Naast de klassieke goten van 10 cm biedt ACO ook smallere goten van 6 cm aan. Wie dan weer dat tikkeltje meer wil, kiest voor designuitvoeringen zoals bijvoorbeeld het gietijzeren Euroline Voronoï-rooster.
Zeker en vast! Water is op sommige momenten van het jaar een schaars goed. Bruikbaar water zomaar laten weglopen door de riolering is niet verstandig en bovendien kunnen rioleringen bij hevig regenweer overbelast geraken. Regenwater hergebruiken zou een natuurlijke reflex moeten zijn. Geleidelijke infiltratie zorgt ervoor dat het grondwaterniveau op peil blijft.
Om regenwater te hergebruiken volstaat het om afvoeren aan te sluiten op de regenwaterinstallatie. Voor lokale infiltratie bestaan er diverse oplossingen. De infiltratiekratten Infiltra 2.0 zijn de meest gekende oplossing.
Deze kunststof kratten van 60 x 60 x 60 cm zijn bekleed met geotextiel en worden aangesloten op de afvoer. Je kunt er makkelijk tot 205 liter mee bufferen. Daarnaast is er het unieke Infiltration Line-systeem, dat gebruikmaakt van natuurlijke rotswolblokken voor waterabsorptie en het vervolgens weer geleidelijk afgeeft.
De buffercapaciteit is 112 liter per blok en met een afmeting van 100 x 20 x 60 cm volstaat het om een smalle sleuf te graven.
‘Sleufgoten zijn niet onderhoudsvriendelijk.’
Niet waar! Bij een roostergoot kun je het rooster gewoon opheffen om de goot te reinigen, bij een sleufgoot vergt het reinigen een extra handeling. Een sleufgoot wordt voorzien van een toegangsluik, aan het begin en einde. Om je goten te reinigen, volstaat het om het luik te openen en ze uit te spoelen met de tuinslang.
De speciale samenstelling en de modernste productietechnologieën geven het polyesterbeton zijn uitstekende eigenschappen. Deze producten beschikken over veel hogere sterktewaarden en een lager gewicht dan vergelijkbare betonproducten en bestaan voor het grootste deel uit natuurlijk voorkomende minerale grondstoffen, zoals kwarts, basalt en graniet.
Het is chemisch en vries-dooibestendig en bovendien brandwerend. Daarbij is het beresterk en toch licht in gewicht waardoor de transportkost veel lager uitvalt dan bij de klassieke betonproducten. Producten in polyesterbeton kunnen veel makkelijker en sneller worden verhandeld en geïnstalleerd omdat er geen extra hijsmiddelen nodig zijn.
Polyesterbeton heeft een lange levensduur en kan worden gerecycleerd. Het wordt aanzien als mineraal afval net als mengsels van beton, bakstenen, tegels en keramiek.