De SlipGuard is ontstaan vanuit de praktijk. Boerenzoon Erich Tesch kende het gevaar wanneer een trekker of wiellader van eenhelling begint te schuiven. Hij kende ook situaties die minder goed afliepen en dat bracht hem 5 jaar geleden op het idee om een soort noodremsysteem te bedenken. Wanneer het voertuig begint te schuiven is remmen de eerste reactie die een bestuurder heeft, en in veel gevallen verergert dat de gevolgen. Als de wielen blokkeren, dan vult het profiel van de band zich met grond, dereinigende werking gaat verloren en de banden hebben totaal geen grip meer. Het voertuig gaat sneller en sneller beginnen rijden. In een dergelijke situatie helpt enkel nog een onafhankelijk noodremsysteem.
Dit noodremsysteem kan worden opgebouwd op trekkers, transporters, werktuigdragers of combinaties met een balenpers, opraapwagen of meststrooier en andere aanhangwagens. De noodrem bestaat uit een massieve staalconstructie, twee veerbelaste remkleppen met klauw, twee scheerlijnen en een massief slot. Ze wordt in geval van gevaar door de chauffeur met een noodstopknop bediend. Daarbij schieten de twee met veren voorgespannen klauwen bliksemsnel naar onder. De in de rijrichting staande klauw boort zich in de grond en remt het voertuig tot stilstand af. Hoe steiler de helling des te vlakker is de insteekhoek van de remklauw. Opdat de remklauwen zich snel en veilig in de bodem trekken, zijn ze met een veer voorgespannen. Als het voertuig op de helling zijdelings zou beginnen schuiven dan kan het bij het remmen verdraaien, maar blijft het toch staan. De lengte van het remspoor hangt af van de soort bodem, de helling, de snelheid en het gewicht van het voertuig. Op een heel steile, zanderige bodem met weinig natuurlijke weerstand krijgt men een veel langer ‘remspoor’ dan op een vlakkere helling met gestabiliseerde zware grond bijvoorbeeld.
De SlipGuard wordt best centraal onder het voertuig gemonteerd, zo centraal mogelijk tussen de twee assen. Aanschroefpunten vindt men voldoende bij ieder voertuig: deze zijn meestal aanwezig voor de opbouw van bijvoorbeeld frontladers, trekhakenenzovoort. De totale constructie is zeer vlak gehouden waardoor de bodemvrijheid nagenoeg bewaard blijft. Ze reduceert de bodemvrijheid wel met enkele centimeters, bij sommige voertuigen blijft ze zelfs gelijk. De rem is aan de onderkant ‘gesloten’ zodat er niets kan blijven aanhangen als men bijvoorbeeld over geharkt gras zou rijden. De noodstop kan geactiveerd worden met een elektrische noodstopknop via een sterke magneet of ook mechanisch via een bowdenkabel. Voor de elektrische bediening is een betrouwbare stroomvoorziening een absolute voorwaarde.
Voor een hydraulische bediening werd niet gekozen: deze zou te traag, te duur en te onbetrouwbaar zijn. De rem moet immers snel en veilig werken, dat staat als een paal boven water. En als het er echt op aankomt dan heeft men niet de tijd om een hydraulisch ventiel te bedienen. Bovendien was het uitgangspunt dat de SlipGuard op eender welke trekker of machine moet kunnen worden opgebouwd, dus ook op een oudere zonder uitgebreide hydrauliek.
Binnenkort biedt de constructeur de SlipGuard in verschillende bouwgroottes aan. Deze noodrem kan men ook op eenaanhangwagen en alle andere machines die op hellingen rijden monteren. Met twee onafhankelijke systemen op het trekkend voertuig en de aanhanger verhindert men het gevaar van het‘overschuiven’ of het zijdelings wegschuiven van de aanhanger. Na twee jaar bouwen en proberen komt de constructeur tot devolgende conclusie: ‘De SlipGuard biedt geen 100% garantie om een crash te vermijden, maar is minstens een waardevolle optie.’ Hij heeft de uitvinding gepatenteerd en is vorig jaar met de serieproductie begonnen. De kosten liggen afhankelijk van de grootte en het type van het voertuig tussen 2.500 en 6.000 euro. Maar eigenlijk, onafhankelijk van de prijs, is dit een zeer interessante levensverzekering.