Als milieubewuste ondernemer koop je een elektrisch voertuig. Ondanks het feit dat deze voertuigen nog niet zo veel in omloop zijn, worden we toch al geconfronteerd met juridische problemen. Zo gaat het bijvoorbeeld over problemen met software, met de batterijen enzovoort. De vraag die zich hier stelt, is: wie is hiervoor aansprakelijk? De verkoper van het voertuig? Of kan het gebrek te wijten zijn aan u, de koper? De rechter sprak zich recentelijk uit over een dergelijke vraag.
Bij de aankoop van een goed blijkt in de praktijk geregeld iets mis te lopen. Het niet naar behoren functioneren van het aangekochte goed is vaak aan de orde zodat koper en verkoper zich geregeld tot de rechter moeten wenden om de zaak opgelost te krijgen.
De koper kan zich hier baseren op artikel 1641 van het Burgerlijk Wetboek. Volgens dit artikel is het de verkoper die gehouden is tot vrijwaring van de ‘verborgen gebreken’ van de verkochte zaak. Het gaat om verborgen gebreken welke de gekochte zaak ongeschikt maken, of die het gebruik van de zaak zodanig verminderen dat de koper deze zaak niet zou hebben aangekocht indien hij er weet van zou hebben gehad.
De verkoper moet daarentegen niet instaan voor gebreken die zichtbaar zijn en welke de koper zelf heeft kunnen waarnemen.
Indien de door de koper aangekochte zaak een gebrek heeft dat verborgen was op het ogenblik van de verkoop en hierdoor niet meer gebruikt kan worden waarvoor ze werd aangekocht of hierdoor een sterk verminderde gebruikswaarde heeft gekregen, dan is er sprake van een ‘verborgen gebrek’. Of men met een dergelijk al dan niet verborgen gebrek te maken heeft, zal afhankelijk zijn van de juiste feiten en omstandigheden en zal door de rechter beoordeeld moeten worden.
Opdat er sprake kan zijn van een ‘verborgen gebrek’ moet er echter wel aan een paar voorwaarden worden voldaan. Vooreerst moet het gebrek verborgen zijn. Gaat het om gebreken die duidelijk zichtbaar zijn, dan zal bijvoorbeeld de koper ten tijde van een aankoop geen vordering kunnen instellen wegens een verborgen gebrek. Zo ook indien hij op de hoogte werd gesteld van het gebrek. Daar komt nog bij dat dit verborgen gebrek voldoende ernstig moet zijn en dat het aanwezig moet zijn geweest, bijvoorbeeld in geval van verkoop, op het moment dat de eigendom overgaat op de koper.
Victor koopt een elektrische wagen bij verkoper Gaston. Minder dan een jaar na de aankoop treedt er een systeemstoring op aan de wagen. Koper Victor engageert van zijn kant een deskundige. Uit diens verslag blijkt dat de batterij van het voertuig een defect heeft en dat dit te maken heeft met het snelladen. Victor meent dat hij dit voertuig aangekocht heeft terwijl dit eigenlijk behept was met een ‘verborgen gebrek’. Verkoper Gaston en koper Victor proberen tot een akkoord te komen, maar dat lukt niet: koper Victor stapt naar de rechtbank!
Koper Victor haalt als argument aan dat de batterij van zijn voertuig een ernstig verborgen gebrek had waardoor hij zijn voertuig niet op een correcte manier kon gebruiken. Hij meent dat verkoper Gaston hiervoor aansprakelijk is en hem zijn schade moet vergoeden. Hij baseert zich hiervoor op het hierboven aangehaalde artikel 1641 van ons oud Burgerlijk Wetboek.
Verkoper Gaston gaat niet akkoord met het argument van koper Victor. De rechter dient zich nu uit te spreken over het feit of Victor dit voertuig heeft aangekocht met een verborgen gebrek op het ogenblik van de aankoop of niet. Het blijkt dat alle betrokken partijen het wel eens zijn met het expertiseverslag waaruit blijkt dat de systeemstoring zich had voorgedaan omwille van afwijkende cellen in de batterij, waardoor deze was uitgevallen. Bovendien had de expert in zijn verslag aangehaald dat dit wellicht te maken had met het snelladen dat vaak gebeurde.
Daarom meent de rechter dat beide partijen, verkoper en koper, het eigenlijk eens zijn over de oorzaak van het probleem. Maar ze zijn het niet eens over wie hiervoor nu aansprakelijk is: is het de fout van koper Victor doordat hij te vaak aan snelladen had gedaan, of komt het door een gebrek aan de batterij? Een gebrek dat trouwens al aanwezig zou zijn geweest zijn ten tijde van de verkoop!
Hij beslist dat er hier inderdaad sprake is van een verborgen gebrek, een gebrek dus dat wel degelijk aanwezig was ten tijde van de aankoop. De rechter nam deze beslissing op basis van twee punten, namelijk het feit dat de problemen met de batterij zich al binnen het jaar voordeden, en er zich bij andere gelijkaardige verkochte voertuigen geen problemen hadden gesteld. Verkoper Gaston wordt aansprakelijk gesteld voor de schade die koper Victor hierdoor opliep!