Schouten Machines ontvangt Groenkeur-certificering voor Maai-laadwagen

18 juli 2024

Schouten Machines B.V. gevestigd in Uddel (Gld) is o.a. bekend van de multifunctionele maai-laadwagens. Deze wagens worden in diverse maten en uitvoeringen geleverd. Het bedrijf is continu bezig om haar producten verder te ontwikkelen of uit te breiden. Schouten Machines is dan ook zeer verheugd dat de innovatieve maai-laadwagens, uitgerust met een ecologische insectenbeschermer, officieel […]

Schouten Machines B.V. gevestigd in Uddel (Gld) is o.a. bekend van de multifunctionele maai-laadwagens. Deze wagens worden in diverse maten en uitvoeringen geleverd. Het bedrijf is continu bezig om haar producten verder te ontwikkelen of uit te breiden. Schouten Machines is dan ook zeer verheugd dat de innovatieve maai-laadwagens, uitgerust met een ecologische insectenbeschermer, officieel zijn gecertificeerd door Groenkeur en de Vlinderstichting. Deze machinekeuring zorgt ervoor dat de maai-laadwagens van Schoutenonder beoordelingsrichtlijn ‘Kleurkeur’ veilig, efficiënt en milieuvriendelijk opereren, terwijl ze bijdragen aan het behoud van biodiversiteit en voldoen aan wettelijke eisen.

Kleurkeur richtlijn

De Schouten maai-laadwagens zijn goedgekeurd voor het gebruik onder ‘Kleurkeur’ en zijngetoetst op de directe effecten van de inzet van de machine in kruidachtige vegetaties op de overleving van insecten. Er zijn twee soorten toetsen uitgevoerd; de insectentoets en de maaiseltoets. Hierbij is gekeken naar het percentage bijenwasstaafjes die vooraf in de vegetatie zijn aangebracht. Wanneer de maaiseltoets is uitgevoerd beoordeelt de inspecteur dit percentage opnieuw. Daarnaast wordt onderzocht of er maximaal 5% van het bodemoppervlak bedekt is met achtergebleven maaisel. De machinekeuring is uitgevoerd door een onafhankelijk instituut.

Een machinekeuring voor maaimachines die onder de beoordelingsrichtlijn Kleurkeur vallen, is belangrijk om verschillende redenen, die allemaal bijdragen aan de veiligheid, effectiviteit en milieubescherming bij het gebruik van deze machines. De belangrijkste reden is de bescherming van biodiversiteit, hiervoor is de richtlijn ‘Kleurkeur’ ontwikkeld. Dit betekent dat er aandacht is besteed aan het beschermen van insecten, planten en kleine dieren tijdens het maaien.

Certificering

De certificering door Groenkeur en Vlinderstichting bevestigen dat de Schouten Maai-laadwagen voldoet aan het belang van milieuvriendelijkheid en het welzijn van insecten en dieren. Met deze maai-laadwagens kunnen beheerders van groenvoorzieningen nu hun werkzaamheden uitvoeren met een aanzienlijke vermindering van verstoring van het leefgebied van insecten en dieren. Dit draagt bij aan de biodiversiteit en ondersteunt de gezondheid van ecosystemen. Het officiële certificaat werd uitgereikt na een succesvol onderzoek naar de Schouten Maai-laadwagen.

Ook interessant voor jou