Wie langsheen de Tiensesteenweg van Tienen naar Geldenaken rijdt, komt ter hoogte van het dorpje Zétrud-Lumay het John Deere-agentschap Pulinckx tegen. Sinds een kleine 10 jaar is het landbouwagentschap hier uitgebreid met een tuin & park afdeling. En als kers op de taart is daar sinds begin dit jaar het importeurschap van de Deense werktuigdragers van Egholm bijgekomen. Maxime Pulinckx, die samen met zijn broer Olivier en vader Pascal de opportuniteiten die zich de laatste jaren aandienden omzette in concrete daden, schetst waar het bedrijf nu staat en wat de plannen zijn.
Het landbouwagentschap komt naar buiten onder de naam Pulinckx. De tuin & park afdeling is ondergebracht onder AMR Greentech en sinds 2017 is er het bedrijf Green Machine in Hannuit waar onder andere tractoren van Massey Ferguson worden verdeeld.
Maxime Pulinckx: ‘Onze familiezaak ontstond ruim 40 jaar geleden toen mijn vader met loonwerk begon. Stilaan vertrouwden de mensen hem het onderhoud van hun machines toe omdat ze de indruk hadden dat zijn eigen materieel goed onderhouden was. Vrij snel werd hij concessiehouder van Renault-tractoren. In 1981 heeft hij een vennootschap gesticht en in 1998 is hij John Deere-agent geworden. In 2013 zijn we met tuin & park begonnen hier in Zétrud-Lumay. Vier jaar later hebben mijn broer Olivier en ikzelf het bedrijf Green Machine overgenomen, een tuin & park dealer uit Hannuit. In 2020 zijn we met Green Machine verhuisd van Petit-Hallet naar de Rue de Landen in Hannuit: een veel betere zichtlocatie met een nieuw gebouw op 2.500 m2. Bij die gelegenheid hebben we daar ook een concessie van Massey Ferguson opgestart. Green Machine in Hannuit voer ik samen met mijn broer, bij AMR Greentech werken we samen met de ouders.’
De import van Egholm zal op middellange termijn wellicht ook vanuit Hannuit gebeuren. Op dit moment stelt de firma Pulinckx in totaal 12 mechaniekers tewerk met een vloot van 10 servicewagens. De omzet in de landbouw is natuurlijk veel hoger door de hogere kostprijs van de machines, maar op vlak van activiteit ligt dat volgens Maxime op
ongeveer de helft: ‘Je hebt meer personeel nodig op vlak van tuin & park om dezelfde omzet te halen als in de landbouw. Op vlak van tuin & park volgen we bijna volledig het gamma van HH Garden en vullen dat aan met John Deere, Belrobotics, Etesia en enkele andere topmerken. Voor handgereedschap werken we grotendeels met Stihl.’
De drie vennootschappen – AMR Greentech en de firma Pulinckx in Zétrud-Lumay en Green Machine in Hannuit – worden geleid door vader Pascal en de zonen Maxime en Olivier.
Maxime: ‘Mijn vader zit er nog tussen en mijn broer houdt zich met de werkplaats bezig en ik met het commerciële stuk en de wisselstukken. In het importverhaal van Egholm gaat Olivier zich bezighouden met de naverkoop en ik met de verkoop en de wisselstukken.’
Maxime: ‘Dat klopt! We werken al ettelijke jaren met de producten van Nilfisk. Het gamma hogedrukreinigers en machines voor de indoorreiniging deden we dus al veel langer. Omdat Egholm destijds met Nilfisk werkte – het was 10 jaar (2009-2019) onder de naam Nilfisk actief hebben we dat merk ook verdeeld. Van 2019 tot 2020 was het een Nederlandse importeur die het hier invoerde, maar begin dit jaar hebben wij de overeenkomst met Egholm voor België getekend. Via Nilfisk kwamen we de juiste persoon bij Egholm tegen en zo is de bal aan het rollen gegaan. Egholm is ook een familiaal bedrijf en ze verkozen daar om met een importeur van ons niveau te werken. Ik heb ondertussen al enkele dealers die voor ons werken en dat groeit stilaan. Er zijn meer en meer dealers die bij ons opnieuw onderdelen beginnen te bestellen, en zo raakt de Egholm-trein stilaan op gang. Dit jaar was het moeilijk zonder beurs of wat dan ook om met de juiste mensen in contact te komen en onze producten aan het publiek te kunnen tonen. Daarom zetten we in op Matexpo en Agribex om ons bekend te maken. We hebben Eric Coosemans die voor ons John Deere verkoopt en vooral Vlaanderen zal bewerken voor Egholm, Xavier Potiez die onze commerciële man is voor Nilfisk en dan nog ikzelf. We zijn dus met meerdere mensen om het Egholm-verhaal vorm te geven in België. De bedoeling is om op termijn een vertegenwoordiger te hebben die zich 100% met Egholm gaat bezighouden. Wij willen nu in een eerste fase zoveel mogelijk leren over de machines, zowel op vlak van techniek als commercieel, en er dan in vliegen. Eerst gaan we aan een stevige basis werken.’
Als cliënteel mikt Pulinckx vooral op openbare besturen, aannemers van wegenonderhoudswerken, kortom: iedere professional die met niet- chemische onkruidbestrijding bezig is.
Maxime: ‘In eerste instantie niet. We willen onze producten op een goeie manier op de markt brengen en hebben niet de ambitie om een grootimporteur of zo te worden. Egholm bijvoorbeeld is een specifiek product en daar heb je geen 25 of meer dealers voor nodig. Het is een machine die eerder een klantspecifieke aanpak vraagt. We hebben ook de ervaring om met openbare besturen te werken, zowel in Vlaanderen als in Wallonië: scholen, gemeenten, openbare domeinen …’
‘We zien veel Egholm-klanten die blij zijn dat ze opnieuw onderdelen kunnen bestellen in België én de Nederlandse importeur stuurt de Belgische klanten ook door naar ons. Dat geeft ons vertrouwen dat we de juiste keuze gemaakt hebben. En, tot slot: de prijzen van de machine en de onderdelen zijn gedaald sinds Egholm weer op eigen benen is gaan staan.’
Egholm werkt met een honderdtal medewerkers in Denemarken. Het bouwt op dit moment drie types van machines. Alle toebehoren die op de machines staan, ontwikkelt en bouwt het zelf. De nieuwe 3070 die in 2020 is uitgekomen was aanvankelijk eerst als borstelmachine of in winterdienstuitvoering verkrijgbaar. Sinds dit voorjaar heeft het merk ook accessoires om te maaien uitgebracht. Egholm bouwde vorig jaar zijn 10.000ste machine en heeft wereldwijd meer dan 4.000 City Rangers in service.
Het gamma bestaat uit de Park Ranger 2150, de City Ranger 2260 en de nieuwe City Ranger 3070. Deze laatste heeft een opvangbak van 1 m3 en een koppelsysteem om de werktuigen gemakkelijk en snel af- en aan te bouwen, zodat de machine in de praktijk voor meerdere werkzaamheden kan worden ingezet.
Maxime: ‘Ja, er loopt een project waarbij het ook zijn eigen batterijen wil ontwikkelen en met deze techniek de machines aandrijven. Er is een van de eigenaars van Egholm die de ontwikkeling leidt en de andere doet de productie en de commercialisatie.’
We konden een korte veegrit maken met de nieuwe City Ranger 3070. Te kort om er een volledig verslag van te maken, maar lang genoeg om enkele opmerkelijke punten te ervaren. Egholm bouwt zijn toebehoren zelf en dat mochten we ervaren aan de hand van kleine dingen. De machine voelt ook aan alsof alle onderdelen op elkaar afgestemd zijn.
Het voorzetstuk aan- en afkoppelen is kinderspel en gaat vliegensvlug: de steun uitklikken en de vergrendeling van de A-koppeling losmaken. Dan de hef van de machine laten zakken, achteruitrijden en alles is ontkoppeld, zelfs de olieleidingen en de watertoevoer. Voor het aankoppelen gebeurt hetzelfde in de omgekeerde volgorde en in even weinig tijd. Alles duurt nog geen minuut.
De boordcomputer is compact uitgevoerd wat de zichtbaarheid op de veegborstels ten goede komt. Op het scherm kunnen de verschillende machine-instellingen worden ingegeven. Het volstaat om de machine of het toebehoren aan te koppelen en het juiste type machine in te geven, en de City Ranger is klaar voor het werk. Alle ingeprogrammeerde instellingen worden automatisch overgenomen.
Een camera onder de cabine volgt het werk van de borstel en de stroom van het opgeveegde product terwijl een onderdruksensor in de zuigleiding aangeeft wanneer de stroom aan het blokkeren is. Dat is duidelijk te zien aan een staafdiagrammetje op het dashboard. En mocht de aanzuigbuis dan vollopen, dan kan deze achteraan bij de slang worden afgekoppeld om de verstopping los te maken.
De Egholm heeft een hogedrukreiniger achterin en ook een zuigslang voor bijvoorbeeld bladeren en los vuil. Door het omstellen van de hendel vooraan onder de watertank wordt het vacuüm verlegd van de afzuiging van de veegunit naar de zuigbuis achteraan.
Het dagelijkse onderhoud – de controle van het oliepeil en dergelijke – gebeurt van buitenaf. Voor diepgaander onderhoud kan de opvangbak worden afgezet. Vooraan op het knikgedeelte zit een watertank van bijna 200 liter met schoon water. Het water dat in de vuiltank komt, wordt hergebruikt om als bluswater voor het stof voor de borstels te vernevelen.
De knikbesturing heeft een gelede besturing waardoor voor- en achterkant de ondergrond volgen en ten opzichte van elkaar vrij kunnen scharnieren. Dat maakt dat de vier wielen steeds in contact met de ondergrond zijn.
Als de bak moet worden leeggemaakt is er een knop die maakt dat bij gekipte bak de hydrauliek ervoor zorgt dat de bak automatisch wordt leeggeschud.