Voor de coronapandemie werden talloze mensen jaar na jaar besmet door het reisvirus. De vakantiebestemmingen konden niet exotisch, luxueus of ver genoeg zijn. In het voorjaar van 2020 werden mensen gedwongen andere keuzes te maken, waardoor zij onder andere op ‘staycation’ gingen in de eigen achtertuin. Dit had een positieve invloed op de tuinbranche. Hoewel we nu weer volop mogen reizen, blijft WOLF-Garten de toekomst van tuinieren rooskleurig inzien. Consumenten hebben meer aandacht voor het milieu en zijn zich bewuster van hun ecologische voetafdruk, waardoor tuinieren zelfs in steden aan populariteit wint.
2020: Geen jaar zoals alle andere
Door de lockdown waren mensen meer thuis en gefocust op wat dichtbij was – waardoor huis en tuin meer in beeld kwamen en er meer vraag was naar zinvolle doe-het-zelf-activiteiten. Voor meer dan 41% van de Europese consumenten was het gebruik van hun vrije tijd in april 2020 behoorlijk veranderd. 63% zei dat de hoeveelheid tijd die ze thuis doorbrachten aanzienlijk was toegenomen*. Door de verschuiving in tijdsbesteding behaalde de tuinmarkt in 2020 een uitzonderlijk resultaat met een omzet van 20,7 miljard euro (2019: 18,7 miljard euro). Vooral tuingereedschap (+16,2%), biologische/chemische benodigdheden (+14,3%) en levend groen (+4,1%) boekten aanzienlijke winsten**.
2021: De positieve trend zet door
De prognose voor 2021, die aanvankelijk nogal gematigd was door de buitengewone groei in het eerste oronajaar, werd ondanks de lockdown en een regenachtige zomer flink overtroffen. Zelfs merkbare prijsstijgingen konden de algemene vraag naar tuinproducten niet negatief beïnvloeden. Integendeel: met een omzetstijging van 1,4% groeide de markt tot € 21,2 miljard in 2021 (2020: € 20,7 miljard). Een bijzonder momentum kwam in 2021 met de groei van het levend groen-segment (+5,9%), terwijl het gereedschapssegment (-3,6%) verkoopverliezen leed door bovengemiddelde verkoopcijfers in 2020. Ook de vraag naar bio chemicaliën verloor wat terrein in vergelijking met het voorgaande jaar (-3,2%). Al met al onderstreept deze ontwikkeling de hoge stabiliteit van de markt: consumenten blijven grote waarde hechten aan tuinproducten***.
Positieve kijk op de toekomst
Het valt nog te bezien of de enorme stijging die de afgelopen twee jaar is waargenomen zal voortduren. Er zijn veel aanwijzingen dat de tuin ook in de toekomst een belangrijke rol zal blijven spelen. Dit komt omdat het onderwerp duurzaamheid steeds hoger op de agenda staat. In de context van discussies over klimaatverandering en milieubescherming ontdekt de jongere generatie ook zelf het belang van planten en tuinen. In stedelijke gebieden wint het idee van sociaal tuinieren (tuintjes en volkstuintjes) terrein. De prognose: op de lange termijn zullen structurele veranderingen de markt vormgeven, maar de positieve trend zal zich voortzetten***.
*Bron: GFK Webinar EGMF (European Garden Machinery Federation) door GFK (Nathalie Bollé en Julien Peleton-Granier, Marketing and Consumer Intelligence): Hoe Covid-19 het consumentengedrag in de Europese Power Gardening-sector heeft beïnvloed? 2020. Nanterre, Frankreich.
**Bron: Garden Industry Association (IVG) e.V.: Geen jaar zoals alle andere. Persbericht voor de 20. IVG Mediadagtuin. Maart 2021. Düsseldorf, Duitsland.
***Bron: Garden Industry Association (IVG) e.V.: Positieve trend zet door. Persbericht voor de 21. IVG Mediadagtuin. Maart 2022. Düsseldorf, Duitsland.