We trokken naar het Duitse Kassel waar we de beurs Parts & Service World bezochten. De organisatie lag in handen van Granit dat samen met het Duitse magazine Agrartechnik dit event voor de derde keer organiseerde.
Deze beurs is gestart als een initiatief om het aanbod van wisselstukken en werkplaatsuitrusting op de markt samen te brengen, en klanten de kans te geven om de vragen te stellen waar ze mee zitten. Het jaar na jaar toenemend aantal standhouders getuigt van de nood aan een dergelijke mens-tot-mensuitwisseling. Zeker in deze tijd waarin het grootste deel van deze handel via het internet verloopt.
Onze ervaring op deze tweedaagse beurs leerde dat de wereld van de wisselstukken echt niet saai is en zelfs heel fascinerend kan zijn. Op de beurs stond niet alleen een groot aantal leveranciers van machineonderdelen, maar er was ook een hele hal gewijd aan werkplaatsuitrusting, en dat voor een deel in combinatie met het onderwijs. Samenwerking tussen het onderwijs en het bedrijfsleven: daarin is Duitsland altijd al sterk geweest.
Deze beurs met 220 exposanten die door 17.500 buitenlandse gasten werd bezocht, mag terecht een succesformule genoemd worden. Jaar na jaar stijgt het bezoekersaantal en ook de animo op de beurs.
Het opzet van deze Parts & Service World is om de klanten- dealers en medewerkers van Granit in contact te brengen met de leveranciers van de onderdelen, toepassingen en technische oplossingen. Voor de (onderdelen)leveranciers is dit de ideale gelegenheid om te vernemen wat er op de markt leeft en hoe ze hun aanbod hier nog verder kunnen op toespitsen. De machinedealers van hun kant vinden hier een pak technische oplossingen voor problemen waar ze al langere tijd tegenaan lopen. Een win-winsituatie voor beide partijen dus. Het onderwijs krijgt hier de kans om ideeën en kennis uit te wisselen en krijgt het neusje van de zalm op vlak van technologische evolutie voorgeschoteld. Met een kijk achter de schermen van een wereld die anders gesloten zou blijven. De exposanten zelf kunnen hier ook nieuwe concepten voorstellen en via de feedback van de bezoekers vernemen of er potentieel in zit of niet.