De Canterbury Golf Club is in 1927 aangelegd door de wereldberoemde Engelse golfbaanarchitect Harry Colt. De plaats waar de golfbaan gelegen is, heet Scotland Hills, wat te maken heeft met de roemruchte geschiedenis van de Engelse koning Henry VIII. De baan werd in 1927 meteen aangelegd als een 18 holes (par 71) golfbaan en omvat 160 hectare, een voor Europese begrippen grote golfbaan dus. De golfbaan werd in 1927 aangelegd en de club zelf dateert al van 1892. De Canterbury Golf Club is een ledenclub, zoals bij het overgrote deel van de Engelse golfbanen het geval is, dus beslissingen worden snel en eenvoudig genomen met meerderheid van stemmen van de leden. Zoals zoveel banen van architect Colt uit die tijd werd ook die van Canterbury gebouwd door een van zijn favoriete aannemers, Franks Harris Brothers, op land dat was gehuurd van het Ministerie van Oorlog.
Ray Goodsall is inmiddels al acht jaar de coursemanager van de Canterbury Golf Club. Volgens Goodsall was Colt nog kritisch wat betreft de plaats van aanleg van de golfbaan, aangezien de huidige locatie van Scotland Hills de derde is die de oprichters van de Canterbury Golf Club aan hem voorstelden. Het terrein was voorheen het oefenterrein van het Engelse MOD (Ministry of Defence) dat militaire manoeuvres op het terrein uitvoerde.
In 2015 bood het MOD de leden van de golfbaan aan om het terrein te kopen, een kans die ze met beide handen grepen. De prijs voor zowel de vaste leden als die voor greenfees is gemiddeld voor Engelse begrippen. De baan heeft ook aardig wat Belen als lid. Dat komt natuurlijk omdat het voor onze landgenoten zeer makkelijk is om even het Kanaal over te steken met de boot. De golfbaan ligt slechts enkele tientallen kilometers van de haven van Dover. Op de Engelse golfbaan worden belangrijke toernooien gespeeld, zowel internationale als regionale. Sinds twee jaar heeft de golfbaan een zeer interessante nieuwe digitale mogelijkheid, namelijk Toptracer. Als golfers de Toptracer Range-app downloaden, kunnen ze exact volgen hoe hun slag was en ze kunnen deze ook analyseren. Goodsall: ‘Canterbury Golf Club heeft Toptracer geïntroduceerd in zijn drivingrange, zodat golfers precies dezelfde technologie kunnen ervaren die tv-netwerken als Sky Sports, NBC, CBS en Golf Channel gebruiken. En je kunt niet alleen je slagen analyseren, maar ook tegen andere golfers spelen op enkele van de beste golfbanen ter wereld.’
De ondergrond van de Engelse golfbaan bestaat voornamelijk uit zand en stenen, dus hoefde er in principe niet gedraineerd te worden. Later bleek echter dat er toch twee lage plaatsen op de golfbaan waren waar drainage nodig was. Deze drainage ligt bij hole 6 en bij hole 10 tot hole 13. In de jaren zeventig werd de eerste geautomatiseerde beregeningsinstallatie aangelegd. Momenteel heeft de baan een beregeningsinstallatie van Bailoy met Bailoy-software en pop-upsproeiers van Hunter. Ray: ‘Enkel de tees en de greens worden beregend, de fairways hebben geen beregening nodig.’ Tot nog toe was alleen 2018 in Engeland een zeer droog jaar, volgens de coursemanager, dus toen was het alle zeilen bijzetten voor het greenkeepersteam.
Wat de inzet van chemische middelen betreft, gaat het volgens de coursemanager steeds meer de kant op van Europa (EU-regels). Qua middelengebruik zijn er ook in Engeland al enige restricties. Sommige middelen, vooral fungiciden, zijn al verboden. Volgens de coursemanager had de golfbaan de afgelopen jaren weinig last van dollarspot, maar is deze ziekte dit jaar enorm aanwezig op de golfbaan. ‘Wat de oorzaak daarvan precies is, weten wij ook nog niet’, aldus Goodsall. ‘Maar ik denk dat het weer een grote invloed heeft.’ Om het gras te beschermen en stress in het gras te voorkomen, gebruikt het greenkeepersteam al een Toro-turfroller. Van fusarium heeft de golfbaan weinig last. Dat komt volgens Goodsall ook omdat de greens slechts vijf procent Poa annua bevatten en maar liefst 95 procent Agrostis (struisgras). En Fusarium valt natuurlijk vooral Poa annua aan.
Om de greens gezond te houden, wordt er jaarlijks 120 ton zand over verspreidt. Het greenkeepersteam zet ook Iers zeewier in. Dat wordt als een soort tonic over de tees en greens gespoten. Het is volgens de coursemanager een goede toevoeging naast alle andere maatregelen om het gras gezond te houden. De golfbaan houdt overigens van kortgemaaide fairways, zoals bij veel Engelse golfbanen gebruikelijk is. Verder zijn de bunkers relatief diep om het voor de golfer nog wat uitdagender te maken. Je slaat je golfbal er niet heel eenvoudig uit. Vrij bijzonder bij de Canterbury Golf Club zijn de verharde buggypaden, een luxe die je niet overal in Europa tegenkomt. Nog bijzonder is dat Canterbury gebruikmaakt van kunstgras voor de wintertees. Heel natuurlijk is het niet, maar het geeft wel het voordeel dat de wintertees in de winter altijd goed bespeelbaar zijn. Verder worden ook in Engeland natuurwaardes op golfbanen steeds belangrijker. De golfbaan heeft niet alleen roughs met wilde bloemen, maar huisvest onder meer ook enige bedreigde vogelsoorten. Dit jaar won Goodsall met zijn team de Ecological Project of the Year Award van de Golf Environment Awards ondersteund door R&A, gevestigd in St Andrews. ‘En daar zijn wij trots op uiteraard’, aldus Goodsall. Deze gerenommeerde milieuprijs gaat naar golfbanen die betekenisvolle biodiversiteitsprojecten hebben.
Een van de eerste zaken die ons gelijk opvallen als we over de golfbaan rijden, is dat er een maairobot aan een oplader staat. Goodsall legt uit dat het om een proef van één week gaat waarbij gekeken wordt of deze robot geschikt is om de fairways mee te maaien. De Engelsman is van de snelle besluiten. Als de maairobot na één week proef bevalt, dan gaat de Engelse golfbaan gelijk drie nieuwe maairobots met laadstation bestellen.Deze drie maairobots zullen dan de in totaal veertien hectare fairways gaan maaien.
Na de Tweede Wereldoorlog maakte de Engelse golfbaan vooral gebruik van Ransomes-golfmachines, maar momenteel zijn de Toro-golfbaanmaaiers ronduit favoriet. Van al deze Toro-machines is de Greensmaster TriFlex 3420 Hybrid vervolgens dan weer de favoriete machine. De Engelse golfbaan heeft er twee van. Met de Greensmaster TriFlex 3420 Hybrid worden vooral de tees, de approaches en de greens gemaaid. Goodsall is wat de Greensmaster TriFlex 3420 Hybrid betreft vooral te spreken over de elektrische aandrijving van de maaibakken. Het feit dat er daardoor gemaaid kan worden zonder risico op barsten van hydraulische leidingen is een groot voordeel. Een andere favoriet van het greenkeepersteam is de Ventrac 4500Y-tractor die zowel een getrokken contourmaaier met drie maaidekken (opklapbaar) als een Ventrac-roughmaaier in de front heeft. De Ventrac heeft dubbellucht-gazonbanden waardoor het gewicht door in totaal acht banden gedragen wordt. Hierdoor kan zelfs in hele natte omstandigheden gewerkt worden. Verder vindt het greenkeepersteam het fijn dat de tractor laag is, waardoor je overal onderuit komt. Een ander voordeel van de Ventrac is volgens Goodsall dat de tractor eigenlijk een soort werktuigdrager is waar je heel veel soorten werktuigen aan kunt hangen.
Wat de verdere range aan Toro-golfmachines betreft, maait de Engelse golfbaan ook met twee Toro Reelmaster 5510 CrossTrax-maaiers. Daar worden tevens de tees en greens mee gemaaid. Een machine die je op Europese golfbanen zelden tegenkomt, is de Toro HoverPro met één maaimes. De Canterbury Golf Club heeft er wel een, en niet zonder reden. Volgens Goodsall maai je er voortreffelijk mee en voorkom je insporing op de grasmat, wat uiteraard niet goed is voor de bodem. Met de Toro HoverPro worden vooral de gedeeltes rondom de bunkers gemaaid. Daarnaast heeft de golfbaan een Toro Groundsmaster 4000-D. Deze wordt vooral ingezet om de fairways mee te maaien. Ray: ‘De 4000-D is daar ideaal voor, ook vanwege de werkbreedte van 11 voet (omgerekend 335,28 centimeter).’ Met de Toro Groundsmaster 4300 CrossTraxmaaiers worden vooral de semi-roughgedeeltes gemaaid. De Canterbury Golf Club heeft elektrische golfkarren van E-Z-GO. Bij deze E-Z-GO golfkarretjes zijn digitale displays ingebouwd net onder de bovenkap van het golfkarretje. Het systeem is van Pace Technology. Op het display is in één oogopslag direct alle informatie te zien van de volgende hole waar je naartoe rijdt. Terwijl wij over de golfbaan rijden, iseen greenkeeper net bezig met het maaien van de rough met een Kubota L2-522 met daarachter een een Peruzzo P1600CHE, een echte Italiaanse klepelmaaier. Het maaisel wordt dus niet gemulcht, maar opgevangen in de opvangbak van de maaier. Reden om dit te doen, is omdat je met mulchen de bodem eigenlijk bemest en zo grovere grassoorten bevordert. Door het grasmaaisel weg te halen verminder je de vruchtbaarheid van de bodem, wat fijnere grassoorten aanmoedigt, aldus Goodsall.
Al zijn veel golfmachines van Toro, voor het vervoer van spullen worden dan weer John Deeres gebruikt zoals de John Deere Gator type HPX815E en de John Deere ProGator 2030A. Achterop de ProGator 2030A staat een Gambetti-spuitinstallatie. Verder heeft de golfbaan bijvoorbeeld een 4520-tractor met een 400X Loader in de fronthef. En ook de beluchtingsmachine, de Aercore 1500, is van hetzelfde merk. Een ander tractormerk dat de golfbaan gebruikt, is Massey Ferguson. De Canterbury Golf Club heeft ook een Verti-Drain 7416, die als een van de weinige machines gehuurd wordt. Voor het handgereedschap viel de keuze op Stihl. De golfbaan werkt naar steeds meer accumodellen toe en heeft ook twee accubosmaaiers van het Amerikaanse merk Dewalt. Die bevallen heel goed, volgens Goodsall. De tees en greens moeten, doordat er af en toe natuurlijk enige schade ontstaat bij een afslag, soms doorgezaaid worden. Dit doorzaaien wordt met de hand gedaan. Voor het bezanden wordt, net als op veel Europese golfbanen, een Toro Workman ingezet met achterop een Dakota 410 Turf Tender.