Mc Connell presenteert Ekomow ecologische schijvenmaaier

Voordelen voor flora en fauna De Ekomow ecologische schijvenmaaier maaier is ontwikkeld voor het maaien van bermen en taluds. De maaier heeft diverse voordelen ten aanzien van de veel gebruikte klepelmaaier. Door gebruik te maken van het schijvenmaaier principe heeft de machine een uitstekende snijdende werking en een lage vermogensbehoefte, waardoor minder brandstof gebruikt wordt. […]

10 september 2024

Voordelen voor flora en fauna

De Ekomow ecologische schijvenmaaier maaier is ontwikkeld voor het maaien van bermen en taluds. De maaier heeft diverse voordelen ten aanzien van de veel gebruikte klepelmaaier. Door gebruik te maken van het schijvenmaaier principe heeft de machine een uitstekende snijdende werking en een lage vermogensbehoefte, waardoor minder brandstof gebruikt wordt.

Het grootste voordeel van de ecologische maaier is dat schade aan flora en fauna tot een minimum wordt beperkt. Op deze wijze kunnen bermen en taluds toch netjes onderhouden worden waar klepelen niet toegestaan, dan wel gewenst is.

Door gebruik te maken van de zweefstand van de armmaaier in combinatie met maaischotels heeft dit werktuig heeft een zeer geringe bodemdruk. Hierdoor ontstaat er minder beschadiging aan de ondergrond en wordt de grasmat weinig tot niet beschadigd. Door de hoge gewasinvoer heeft de Ekomow maaier ten opzichte van de klepelmaaier een vergelijkbare capaciteit.

Technische aspecten

Door de modulaire bouw heeft elke maaiunit zijn eigen hoeveelheid vet. Ook bij het maaien van hellingen blijft het vet op de juiste plaats en zakt het niet naar het laagste punt zoals dat bij conventionele maaibalken gebeurd. Mocht er onverhoopt schade aan de maaibalk optreden kan deze, door de modulaire bouw, eenvoudig en in relatief korte tijd gerepareerd worden, zelfs onderweg.

De Ekomow schijvenmaaier is modulair opgebouwd. Dat wil zeggen dat de maaibalk is opgebouwd met linkse of rechtse units en tussenstukken. Deze delen worden door een solide trekstang bij elkaar gehouden. De maaiunits worden door middel van een zeskantige as die door het hart van de maaiunits loopt aangedreven. Dit in plaats van een aaneengeschakelde reeks tandwielen.

Elke maaiunit neemt zijn benodigd vermogen van deze as af en zo worden verliezen door wrijving en warmte tot een minimum beperkt. Het grote voordeel hiervan is de lagere vermogensbehoefte met een brandstofbesparing tot gevolg.

Ten opzichte van de klepelmaaier is de Ekomow maaier een stuk minder schadelijk voor de flora en fauna. Door de cirkelvormige beweging van het maai mes wordt het gras afgesneden en direct naar achteren geworpen. Het gras, inclusief alles wat daarin aanwezig is, komt dus maar korte tijd in aanraking met de maaier en wordt niet versnipperd zoals dat wel gebeurt bij een klepelmaaier.

De Ekomow maakt geen gebruik van een looprol, hierdoor is de machine minder belastend voor de ondergrond en raakt de graszode niet beschadigd. De eventueel aanwezige diertjes in het gras hebben dus voldoende plaats om naar boven of onder weg te komen.

Een speciaal gemonteerde “eco-kit” bestaat uit tussenstukken in de maaibalk. Deze “eco-kit” heeft een aantal voordelen: de messen blijven langer scherp en de maaibalk raakt minder snel beschadigd. Tevens is het contactvlak minder scherp voor de eventuele dieren. De schade aan de flora en fauna wordt zo tot het minimum beperkt.

De units zijn beschikbaar in 2 versies:

– Ekomow 1250 voor aanbouw aan McConnel armmaaiers

Maaier met 3 elementen

Benodigd hydraulisch vermogen: 100 l/Min

Werkdruk: tot max 300 bar

– Ekomow 1650 voor aanbouw aan McConnel Robocut afstand bestuurbare taludmaaiers

Maaier met 4 elementen

Benodigd hydraulisch vermogen: 60 l/Min of 100 l/Min

Werkdruk: tot max 300 bar

Ook interessant voor jou