We zijn deze zomer enkele dagen met de LM Trac op de baan geweest, de Finse werktuigdrager die sinds vorig jaar door Pols in de Benelux verdeeld wordt. Eerder dat jaar was Pols al aangesteld als importeur voor Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. De LM Trac is geen onbekende voor de meeste openbare besturen: de groene machine wordt al jaren verdeeld in België en is een toonaangevende hoofdspeler in het straatbeeld. Meestal in combinatie met een onkruidborstel tot in sommige gevallen zelfs met een onkruidbrander met infraroodtechnologie. Andere gangbare toepassingen zijn een hondenpoepzuiger, een klepelmaaier, een bladblazer, een rolbezem en een sneeuwploeg.
De LM Trac 287 waar we de straat mee optrokken, is voorzien van achterwielbesturing. Dit in tegenstelling tot zijn grotere broer, de LM Trac 387, die met knikbesturing werkt. De 287 kreeg een nieuwe 1,7l-driecilinder Stage V-motor van Perkins, tevens een gelegenheid voor de fabrikant om enkele wijzigingen aan de machine door te voeren. Het dashboard is veranderd – lees eenvoudiger en gebruiksvriendelijker geworden – en de motor is nu toegankelijker voor onderhoud. De aanzuiging van de luchtfilter is omhoog gebracht om minder stof aan te zuigen. De nieuwe 287 rijdt 25 km/u en heeft twee rijtrappen. De Trac staat vooraan op 31×11.5-15 banden, een stevige band die bijdraagt aan de stabiliteit.
De brandstoftank heeft een inhoud van 35 liter en de hydrauliektank van 55 liter voedt een hydrauliekpomp die tot 60 liter olie per minuut rondpompt. Daarmee heeft de roterende borstel voldoende olie om stevig te schrobben.
De basismachine is 2,68 meter lang, 2,02 meter hoog en 1,34 meter breed en weegt 1.560 kg. Dat maakt dat ze op de meeste aanhangers te vervoeren is. Daarbij mochten we één nadeel ondervinden. We gebruikten een aanhangwagen waarbij de laadvloer in zijn geheel kipt ten opzichte van het chassis. Bij deze LM Trac 287 met nieuwe onkruidborstel is er weinig helling over om vlot op de aanhangwagen te rijden, ongeacht of je er nu voor- of achterwaarts op rijdt. Met een halfsleet borstel speelt dit niet.
Het grote verschil ten opzichte van zijn voorganger is de 48 pk sterke Stage V-motor, waarmee wordt voldaan aan de laatste emissie-eisen. De Lombardini-motor uit de 286 heeft plaatsgemaakt voor een motor van Perkins met 12 pk meer vermogen. Ook het motorkoppel, 166 Nm, neemt met 53 Nm (+47%) fors toe. Door het hogere vermogen en koppel bij een lager toerental produceert de LM Trac 287 minder geluid. Omdat de nieuwe motor meer ruimte inneemt, is het chassis opnieuw ontworpen. In dat ontwerp is ook het hefsysteem met de borsteldrukregeling uitgevoerd met grotere lagers en sterkere pennen in vergelijking met die op de 286. Verder is het dashboard vervangen door een display dat in de rechter cabinestijl is opgehangen. De LM Trac 287 heeft nu nieuwe, ronde koplampen en de machine is uitgerust met ledverlichting.
De zweefstand op de hef vooraan zorgt ervoor dat bijvoorbeeld de druk die de veegborstel op de ondergrond uitoefent, kan worden ingesteld. Met de draaiknop linksachter in de cabine kan dan de juiste oplegdruk worden ingesteld. Dit geeft minder slijtage aan de borstel en voor de chauffeur is het ook meer ontspannen werken. Hij hoeft immers niet steeds alert te zijn om de hefknop te bedienen en kan zich op het werk zelf concentreren: de borstel zal mooi de ondergrond volgen met een constante druk.
Deze machine heeft twee hydraulische rijtrappen waartussen via het display kan worden geschakeld. De topsnelheid ligt op 25 km/u: voldoende voor een machine met achterwielsturing. Om ver(de)re verplaatsingen te doen is het af te wegen of het de moeite loont om de Trac op een aanhanger te vervoeren.
Om te kijken wat de machine met onkruidborstel in haar mars heeft, kozen we voor een niet-alledaags parcours. Een afhellend trottoir in kasseistenen dat al jaren overwoekerd is door onkruid. Een kasseiweg die bol ligt en waar het weinige onkruid dat erop groeit ook muurvast tussen de voegen steekt. En tot slot een goot aan de rand van een landbouwweg
waar het onkruid hardnekkig tussen goot en weg door groeit. In alle situaties viel ons één ding op: de LM Trac houdt zich heel stabiel, ongeacht of de onkruidborstel zich nu links, rechts of in het midden van de machine bevindt. Daardoor is het ontspannen werken zonder dat er constant aan het stuurwiel moet worden gedraaid om de machine in het spoor te houden. Het onderhoud is gemakkelijker gemaakt want de motorkap kan nu met een snelsluiting worden geopend. LM Trac voorziet ook een elektrisch aangedreven LM Trac in de tweede helft van dit jaar.