Klimaatrobuust gazon

22 juni 2024

De afgelopen vijf jaar hebben we nog geen enkele gazon- vriendelijke zomer gehad. Het ene jaar was het kurkdroog en nu worden we al maanden onophoudelijk geteisterd door een overvloed aan regen. Vooral de extremen geven een gevoel van machteloosheid. In periodes van droogte is irrigatie vaak uit den boze wegens een verbod op waterverbruik. […]

De afgelopen vijf jaar hebben we nog geen enkele gazon- vriendelijke zomer gehad. Het ene jaar was het kurkdroog en nu worden we al maanden onophoudelijk geteisterd door een overvloed aan regen.

Vooral de extremen geven een gevoel van machteloosheid. In periodes van droogte is irrigatie vaak uit den boze wegens een verbod op waterverbruik. Bij een overvloed aan regen is de bodem op de duur zo verzadigd dat je best van het gazon wegblijft om geen extra schade aan te brengen. Iemand die grasvelden moet aanleggen en onderhouden, kan moeilijk een vaste lijn volgen om het perfecte gazon te krijgen. Het weer kunnen wij niet veranderen, maar zoeken naar oplossingen die het siergazon beter tegen deze extremen kunnen wapenen, ligt wel in onze macht.

Eliet, Belgisch fabrikant van gazonmachines, werkt al enkele jaren aan een oplossing die kan helpen de gazonbodem klimaatrobuuster te maken. Eind vorig jaar werd de Jetzer voorgesteld, een machine waarmee in een bestaand gazon sleuven van 10 cm diepte kunnen worden gesneden en waarin granulaat kan worden ingebracht. De Jetzer snijdt deze sleuven met een tussenafstand van 8 cm, en het ingebrachte granulaat heeft een belangrijke impact op de grasmat.

Het werkingsprincipe van de Jetzer opent zo een breed scala aan mogelijkheden om het gazon te behandelen met bijvoorbeeld bodemverbeterende producten, iets wat eerder nog niet mogelijk was. Je kan bijvoorbeeld meststof meteen in de wortelzone brengen, waardoor ze veel effectiever werkt en er minder meststof door uitspoeling in waterlopen terechtkomt. Verder kun je waterabsorberende polymeren in de bodem inbrengen. Die zorgen dat een waterbuffer wordt aangelegd bij een overvloed aan neerslag, en laten deze vrijkomen voor planten in periodes van droogte. Deze polymeren, die een veelvoud van hun eigen gewicht aan water kunnen vasthouden, bieden een voorziening aan vocht die het gras toelaat om een drietal weken langer droogte te doorstaan. De Jetzer kan ook organische bodemverbeteraar in de grond inbrengen om het organische stofgehalte te verhogen en zo de bodemvruchtbaarheid te stimuleren.

De messen die de sleuven in de grond snijden, verstoren de grasmat niet en de sporen zijn na enkele dagen nog nauwelijks zichtbaar. Naast het inbrengen van granulaat zorgen de messen ervoor dat een verdichte toplaag wordt gebroken waardoor vocht opnieuw sneller de bodem binnen kan dringen. Watercaptatie en -retentie zijn dé sleutels tegen de klimaatopwarming. Om dit mogelijk te maken moet vocht sneller door de bodem kunnen worden opgenomen dan dat het afvloeit. Het dichte patroon van sleuven dat de Jetzer in de grasmat aanbrengt, zorgt ervoor dat elk gazon een spons wordt voor regenwater. Tijdens het snijden zullen de messen de bodem ook gedeeltelijk oplichten waardoor kleine luchtzakjes ontstaan die de wortelgroei zullen stimuleren.

De Jetzer is hydrostatisch aangedreven op de grote gazonbanden, wat toelaat de rijsnelheid proportioneel in te stellen en dit zowel vooruit als achteruit. Het chassis van de machine is articulerend, waardoor het zich met grote precisie laat sturen, ondanks dat de messen tijdens het werken op behoorlijke diepte in de grasmat snijden. De granulaathouder bevindt zich bovenop de machine en voert het granulaat via slangen tot bij de trechters die het net achter de kouter in de sleuven uitstrooit. De wals achter de strooizone zal het granulaat verder in de groeven drukken zodat het door zijn eigen gewicht tot op diepte kan doorzakken. Het debiet kan met grote nauwkeurigheid worden afgesteld volgens de dosering die door de granulaatproducent wordt voorgeschreven. De machine heeft een werkbreedte van 50 cm waardoor ze ook op een klein grasveld heel doeltreffend kan worden ingezet. Bij een voldoende grote oppervlakte kan men circa 600 m2 gazon per uur behandelen.

Niet te koop

Alle toepassingsmogelijkheden van de Jetzer zijn nog niet ontdekt, maar dat er een nood is aan deze machine blijkt alvast overduidelijk. De machine is niet te koop, maar zal over enkele maanden te huur zijn via een netwerk van vooraanstaande partnerbedrijven in de toelevering aan de groenvoorziening. De reservatie van deze machine zal online mogelijk zijn.§

Ook interessant voor jou