De Brugse fabrikant Jo Beau heeft zijn complete lijn houtversnipperaars vernieuwd. In vergelijking met de vorige serie werd het volume van de trechters 6% groter gemaakt en de invoeropening 20%. Wij konden enkele dagen proefdraaien met een prototype van de M500 met een diameter van 12 cm, de voorlopig zwaarste uit de reeks met eigen aandrijving.
Jo Beau werkt bij zijn versnipperaars met zijn eigen trommeltechnologie, een cilinder met twee messen over de volle breedte. De takken worden door de messentrommel gegrepen en mee door de machine getrokken. Met de luchtverplaatsing en middelpuntvliedende kracht die op deze manier ontstaat, wordt het versnipperde materiaal afgevoerd. Dat deugdelijk werkend principe is ongewijzigd gebleven. De invoeropening werd 20 procent groter, de invoertrechter 6 procent. Dat moet ervoor zorgen dat volumineuzer materiaal vlotter kan passeren. Dat laatste mochten we ondervinden bij het versnipperen van versgesnoeide haagmassa. Starre meidoornhaag en haagbeuk bijvoorbeeld werden stevig door de machine getrokken en zelfs de grote massa bladafval ging vlot door de uitvoerbuis.
De meest ingrijpende verandering is de motor in de M500. De professionele versnipperaar heeft een Honda iGX800 motor met een vermogen van 25 pk gekregen. Deze motor met elektrische brandstofinspuiting heeft geen gashendels en chokekabels meer. Het ‘gas’ wordt elektrisch geregeld met een draaiknop op het bedieningspaneel.
Het nut van de 20% grotere doorvoeropening hebben we kunnen ondervinden bij het verwerken van dit bladafval. Een invoertrechter met meer volume geeft minder weerstand en helpt om het materiaal vlot door te steken.
Het plaatmateriaal van de invoertrechter aan de onderkant bestaat nu uit 1 staalplaat van 3 mm dik en onderaan dicht bij de messentrommel, waar de takken de zwaarste klappen te verduren krijgen, is een staalplaat van 6 mm dik extra in de constructie verwerkt om de machine nog sterker te maken.
De machine is voorzien van twee optionele led-verstralers naar voor en een led bij de invoer. Dat laatste is heel nuttig bij het werk in de schemer als de vermoeidheid al wat toeslaat.
De batterij komt bij het seriemodel vooraan onder de machine in een handige schuif te zitten. Vervangen of laden is op deze manier veel gemakkelijker en bovendien zit de batterij goed beschermd. De elektronische ‘black box’ zit nu ook mee verwerkt op het bedieningspaneel.
De machine is uiteraard met hydrostatische tractie uitgevoerd. Vooraan de machine zit er een ‘carterplaat’ die de hydrostaat moet beschermen tegen uitstekende takken, borduren en andere obstakels. Achteraan was de M500 voorzien van dubbele volle zwenkwielen. Dankzij deze extra optie rijdt de machine vlotter over ongelijk terrein en staat ze ook stabieler om takken in te voeren.
Met de komst van de nieuwe machines heeft Jo Beau ook de garantietermijnen aangepast. Voor verhuurbedrijven geldt 1 jaar of 100 draaiuren, voor professionals 3 jaar en voor particulieren 4 jaar.