Machinefabrikant Husqvarna heeft tijdens een online persconferentie zijn Ceora-maairobot voorgesteld. Een totaal nieuw concept en geschikt voor oppervlaktes van 20.000 tot 25.000 m2 per dag en op één veld.
De Ceora beschikt over drie maaischijven met ieder vijf mesjes. Het maaidek is opklapbaar, waardoor je de onderkant van het dek eenvoudig kunt reinigen en de maaimesjes kunt vervangen. Aan de voorkant van het maaidek zitten twee zwenkwielen. De achterwielen zijn aangedreven. De Ceora-maairobots zijn vanaf begin 2022 leverbaar.
Voor de robots zal de fabrikant meerdere werktuigen aan het gamma toevoegen. De serie bestaat uit twee modellen: de 544 Epos en 546 Epos. Beide zijn technisch precies dezelfde machine, ook qua uiterlijk. De software zorgt er echter voor dat de 546 Epos iets sneller kan rijden. Het achterste deel van de machine is het aandrijfdeel waarin de accu, wielmotoren en de Epos-ontvanger zitten. Zowel aan de voor- als achterkant van dit achterste deel kun je verschillende werktuigen monteren, al is dat voorlopig alleen nog maar een maaidek. Bij andere ‘werktuigen’ spreekt Husqvarna dan van een belijningsmachine, grasrol, kunstmeststrooier en een werktuig voor het verzamelen van golfballen. Ook volgen er meerdere maaidekken voor het maaien van hoog gras en van laag gras, zoals bijvoorbeeld op fairways. Husqvarna geeft zichzelf een periode van twee tot drie jaar om een compleet gamma toebehoren op de markt te brengen voor deze maaier.
De maaimesjes zijn van een ander materiaal dan we gewend zijn bij de Automowers. Volgens de fabrikant is het staal harder en blijven ze langer scherp. De maaier maait op een hoogte van 20 tot 70 mm en heeft een werkbreedte van ongeveer 75 cm. Het type 544 Epos heeft een capaciteit van 20.000 vierkante meter als de robot dagelijks maait. De 546 Epos kan 25.000 vierkante meter per dag aan door zijn hogere snelheid. Je kunt het dek opklappen. Zo kun je eenvoudig de onderkant reinigen. Ook kun je eenvoudig onderhoud uitvoeren. Waar je bij de Automower-maairobots enkel de mesjes vervangt, haal je bij de Ceora de hele maaischijf onder het maaidek vandaan. Die maaischijf schroef je makkelijk los met een sleutel. Vervolgens kun je in de werkplaats nieuwe mesjes in de maaischijf plaatsen.
De Ceora moet in de toekomst naast het maaien ook meerdere onderhoudstaken kunnen uitvoeren, zoals bijvoorbeeld belijnen. De robot werkt met Epos- techniek, dus zonder begrenzingsdraad. Via een app op je telefoon, tablet of computer teken je de grenzen van het grasveld in op een kaart. Dankzij het Epos-satellietsysteem weet de robot waar hij rijdt en waar de grenzen zijn. Zo kan de robot tot op 2 à 3 centimeter nauwkeurig maaien.
Aan de voorkant van het maaidek zitten vier sensoren. Detecteren deze sensoren een object op het gras, dan neemt de rijsnelheid af. Blijft het object in de weg liggen, dan wijzigt de Ceora zijn maairoute om het object te mijden. De Ceora kan tegen meerprijs worden voorzien van aangedreven borsteltjes. Deze roterende borsteltjes vegen de grasresten van de wielen en zorgen ervoor dat er geen grote grasplukken achterblijven op het veld.
De Ceora is voorzien van het Epos rtk-gps systeem. Wel moet er een referentiestation in de buurt van de sportvelden geplaatst worden. Dit station heeft een bereik van 500 meter. Dankzij het Epos-systeem weet de machine zoals gezegd op 2 tot 3 cm nauwkeurig waar ze is. Ook kan ze in rechte lijnen rijden en het gras in mooie, parallelle werkgangen maaien. De overlap bedraagt enkele centimeters, aldus de fabrikant. In de programmatie kunnen tot 20 verschillende maaizones worden ingesteld. In elke zone kun je dan nog eens afzonderlijke maaitijden en -hoogtes instellen. Dankzij de elektrische maaihoogteverstelling past de Ceora de maaihoogte automatisch aan. Via de Husqvarna Fleet Services- connectie kun je zien waar de maaier aan het werk is, wat de draaiuren zijn en of er een storing is.
De Ceora-robots zijn 127 cm lang, 108 cm breed en 44 cm hoog. In vergelijking met de grootste Automower-modellen is de Ceora heel wat zwaarder. Beide types wegen 70 kg. De 544 Epos kost 24.900 euro. Het laadstation en het Epos- referentiestation zijn bij de prijs inbegrepen. Ondanks het feit dat de Ceora 546 Epos technisch identiek is aan de 544 Epos, is hij wel fors duurder: hij kost 28.900 euro. De robots zijn naar verwachting in het eerste kwartaal van 2022 verkrijgbaar.