Eliet Super Prof: een icoon wordt 30 jaar

Wat hebben iPhone, Walkman, Vespa, Polaroid Camera en dergelijke met elkaar gemeen? Het zijn allemaal iconische producten die in het collectieve geheugen staan gegrift. Meestal vanwege een revolutionair vernieuwend design of concept. Het resultaat is dat ze na hun introductie de markt helemaal veranderd hebben. Zo’n icoon in de professionele tuinsector wordt dit jaar 30: […]

28 augustus 2024

Wat hebben iPhone, Walkman, Vespa, Polaroid Camera en dergelijke met elkaar gemeen? Het zijn allemaal iconische producten die in het collectieve geheugen staan gegrift. Meestal vanwege een revolutionair vernieuwend design of concept. Het resultaat is dat ze na hun introductie de markt helemaal veranderd hebben.

Zo’n icoon in de professionele tuinsector wordt dit jaar 30: de Eliet Super Prof. Deze versnipperaar won een Gouden Aar-innovatieprijs op Agribex in 1994, waar hij voor het eerst werd voorgesteld. Revolutionair aan deze Super Prof was het vernieuwende concept van een zelfrijdende versnipperaar. Het eenvoudige, maar geniale idee achter dit concept was: breng niet langer het snoeiafval naar de versnipperaar, maar breng de versnipperaar naar het snoeiafval!

Het wat vreemde ontwerp van de Super Prof stond in schril contrast met de toen traditionele professionele versnipperaar op aanhangwagen of in het derde punt van een tractor. Toen waren machines met professionele versnippercapaciteit meestal groot, zwaar en log om te verplaatsen. Emiel Lietaer, de bedenker van het zelfrijdende concept, had bij zijn klanten-tuinaannemers in de praktijk opgemerkt dat er onnodig veel tijd en energie verloren ging aan het verslepen van takken en snoeiresten. Heel vaak stond de versnipperaar ergens op de oprit of langs de weg opgesteld terwijl het snoeihout moest worden aangedragen.

Emiel bedacht dat voor een tuinaanlegger een versnipperaar die tot 12 cm aankan ruimschoots volstaat voor een particuliere tuin. Wanneer je deze dan nog eens kunt ‘verpakken’ in een heel compacte machine én ervoor zorgt dat deze zelfrijdend is zodat je tot op iedere werkplek kunt rijden, dan heb je in één klap het werk van een tuinaannemer een heel pak efficiënter gemaakt. Zo was het idee voor een versnipperaar met wielaandrijving geboren.

Hoewel zijn kleine, atypische design dit niet liet vermoeden, was de Super Prof van de eerste generatie een echt professionele versnipperaar. Hij was voorzien van een ruime invoertrechter en een brede hydraulisch aangedreven invoerwals, en was bovendien een van de eerste versnipperaars op de markt die standaard een ‘No-Stress’ elektronische invoercontrole hadden.

Dankzij het unieke Eliet-versnippersysteem in combinatie met dit ‘ABM’-systeem (Anti-Block-Motor) had de Super Prof voldoende aan een 16pk-motor om tot 12 cm takdikte te verwerken. Dankzij de wielaandrijving en zijn compacte bouw kon de versnipperaar probleemloos in een bestelwagen worden getransporteerd. Dat maakte dat de trekhaak vrij bleef voor een aanhangwagen waarmee de tuinaannemer nog zoveel meer kon meenemen van en naar de werf.

In 1998 ging Eliet op zijn elan verder en introduceerde met de Super Prof Cross Country ook de allereerste versnipperaar op rupsen in de markt. Dit was een logische volgende stap in de denkoefening om met de Super Prof ook op de minder evidente versnipperplaatsen te komen. Hiermee zette de Eliet Super Prof andermaal een nieuwe mijlpaal in de geschiedenis van de professionele tuinaanneming.

Intussen is Eliet 30 jaar en 3 generaties Super Prof verder en dit model is vandaag nog steeds de meest toonaangevende mobiele versnipperaar met meer dan 7.000 gebruikers wereldwijd. Om dit iconische model te eren, brengt Eliet dit najaar een gelimiteerde ‘jubileumeditie’ van de Super Prof Max op de markt. Deze zal in België voor het eerst te bewonderen zijn van 8 tot 10 september op de beurs Demo Groen in Werchter.

Ook interessant voor jou