Een Unimog in gemeentelijke uitvoering

19 juni 2023

Sinds de bouw van de eerste Unimog in 1946 is dit voertuig vaak gelinkt geweest aan openbare besturen, dankzij de talrijke aanbouwmogelijkheden en de compacte afmetingen. Unimog blijft zijn concept nog verder verfijnen. Begin maart hadden we de gelegenheid om de Unimog U 427 in werktuigdrageruitvoering even aan de tand te voelen, in combinatie met een frontaal opgebouwde snoeischaar van Mulag.

Deze U 427 is uitgerust met een Mercedes OM 936-motor met 6 cilinders, een cilinderinhoud van 7,7 liter en een maximaal vermogen van 270 pk. Het maximaal koppel bedraagt 1.100 Nm. Voor de transmissie koos Unimog voor een UG 100/8 met geïntegreerde overbrengingsbak met 8 snelheden vooruit en 6 achteruit. Het geheel is gerobotiseerd met een automode, vergelijkbaar met een powershift. Een omkeerschakeling aan het stuur behoort tot de standaarduitrusting. In optie is ook een hydrostatische aandrijving verkrijgbaar (0 tot 50 km/u), net als een koppelomvormer. Een andere optie is de keuze voor een bijkomende werk- en/of schildpadoverbrenging, goed voor respectievelijke werksnelheden van 1 tot 16 km/u of 0,1 tot 1,7 km/u. Voor iedere klus een passende snelheid dus. Deze Unimog wordt permanent aangedreven op de vier wielen. De kleinste bandafmeting bedraagt 315/80R22.5, de grootste 445/70R24. De vrije ruimte onder het chassis bedraagt 38,5 cm. Het sperdifferentieel kan al rijdend worden ingeschakeld en biedt 4 verschillende modi. Standaard is een brandstoftank van 200 liter voorzien, net als een AdBlue-tank van 25 liter. Het maximaal toegelaten gewicht bedraagt 14 ton. De maximale snelheid bedraagt 90 km/u, voor zover het toegelaten is door de wetgeving. Voor de remmen koos Unimog voor pneumatisch bediende schijfremmen op de vier wielen. Sinds kort is de Unimog ook verkrijgbaar met een TB-landbouwhomologatie.

Verschillende aanbouwmogelijkheden maken deze Unimog uiterst veelzijdig. Naast de bevestigingsplaten vooraan en achteraan is ook een driepuntshef met of zonder aftakas zowel voor- als achteraan verkrijgbaar. De Unimog blinkt uit door een krachtig hydraulisch systeem, met een maximaal debiet van 180 liter/min en een maximale werkdruk van 280 bar. Daardoor kunnen zo goed als alle werktuigen volledig hydraulisch aangedreven worden.

Zijdelings verplaatsbare stuurkolom

Een interessante optie op deze Unimog is de VarioPilot. Die geeft de bestuurder de mogelijkheid om de volledige stuurkolom van links naar rechts te verplaatsen. Bijzonder praktisch om een optimaal zicht te verlenen op het werk, zeker als het gaat om bermen maaien bijvoorbeeld. Het zicht vooraan is ook doeltreffend doordat de motorkap zeer kort is. De rechtse deur is bovendien verkrijgbaar met een ruit in het onderste gedeelte om het zicht op het werk nog verder te verbeteren. De stuurkolom van links naar rechts verplaatsen en omgekeerd vraagt maar 2 minuutjes. Rijden naar de werf kan eenvoudig met het stuur links, zoals gewoonlijk, en werken eenvoudig met het stuur rechts voor een optimaal zicht.

Talrijke aanbouwmogelijkheden

Ateliers Lambert werkt al talrijke jaren samen met de Duitse fabrikant Mulag die een brede waaier aanbouwwerktuigen biedt voor deze Unimogs. Naast een breed gamma armmaaiers omvat het aanbod onder meer onkruidborstels, snoeischaren, slotenreinigers, borstels om signalisatieborden te reinigen, maaischijven om onder vangrails of rond palen te maaien enzovoort. Onze demo-Unimog was voor de gelegenheid uitgerust met een snoeischaar. Deze was bevestigd aan de voorkant van het voertuig. Doordat de arm zijdelings schuift over de volledige breedte van het voertuig kan er zowel dicht bij de werktuigdrager als op afstand optimaal worden gewerkt. De arm wordt kort op de Unimog gebouwd om de wendbaarheid te verhogen, terwijl het zicht op het werk optimaal is.

Onderhoudsgemak

Unimog heeft ook nagedacht over het onderhoudsgemak. Zo is er een apart oliecircuit voorzien voor de rijaandrijving en komt deze olie niet in contact met de olie voor het hydraulisch systeem. Daardoor konden de onderhoudsintervallen tot 1.300 uren worden opgetrokken, wat een aanzienlijke kostenbesparing mogelijk maakt. Bovendien zijn de koelers handig geplaatst naast de toegang tot de cabine. Na een lange werkdag zijn deze eenvoudig proper te blazen, mede dankzij het meegeleverde luchtpistool met aansluiting naast de radiatoren.

Unimog in België

Ateliers Lambert uit Namen is al sinds 1952 de Belgische invoerder van Unimog. Circa 25% van de verkoop vertrekt richting gemeentebesturen, terwijl de brandweer ook ongeveer 25% afneemt. Daarnaast gaat er 15% naar industriële toepassingen, bijvoorbeeld met een kraan- of hoogtewerkeropbouw. Een nichemarkt is deze van de spoorweguitvoeringen. Sommige van deze voertuigen worden gebruikt om onderhoudswerkzaamheden op het spoor uit te voeren, terwijl andere omgebouwd worden met een specifieke koppelomvormer om tot 1.000 ton aan spoorwagons te kunnen trekken. Elk jaar worden ook enkele voertuigen verkocht aan particulieren, zoals in de uitvoering met een opgebouwde campingcar. Tot slot is het leger van bij het begin een van de vaste klanten van Ateliers Lambert.

Ook interessant voor jou