Echo DHC-2800R: lichtgewicht met lang mes

We trokken deze zomer van haag tot heg met de Echo DHC-2800R haagschaar: een lichtgewicht accumachine van 3,1 kg met een mes van 71 cm en gevoed door een 56V-accu. De 2800R-haagschaar heeft een draaibaar handvat waardoor het, in combinatie met het lange mes, eenvoudig werken is onder de meest passende hoek voor de gebruiker. […]

18 september 2024

We trokken deze zomer van haag tot heg met de Echo DHC-2800R haagschaar: een lichtgewicht accumachine van 3,1 kg met een mes van 71 cm en gevoed door een 56V-accu.

De 2800R-haagschaar heeft een draaibaar handvat waardoor het, in combinatie met het lange mes, eenvoudig werken is onder de meest passende hoek voor de gebruiker. Dat maakt dat er makkelijker een recht snijvlak kan worden aangehouden. Dat is naar onze ervaring het grote pluspunt van deze nieuwe Echo-heggenknipper. De combinatie van het draaibaar handvat en het lange mes, samen met het lage gewicht, zorgt ervoor dat de polsen zelfs na uren knipwerk nog altijd ontspannen blijven. De hoge snijsnelheid laat een mooi snijbeeld achter bij sierhagen en daarvoor is deze lichtgewicht haagschaar echt geknipt. Maar ze kan meer. We durven hier zelfs spreken van een echte ‘heggenknipper’. Want deze machine levert niet enkel een fijn snijresultaat bij sierhagen: ze gedraagt zich ook als een krachtige tool om heggen te bedwingen. Op de lagere snelheid mag er al eens een dikkere tak tussen de messen geraken. Die wordt dan kort en krachtig ‘gesnoeid’. We hebben in allerhande soorten heggen geprobeerd en in de meeste situaties hield de machine goed stand.

Bij wijze van toemaatje hebben we ook bramen en netels ‘gemaaid’ en zelfs daar kon de machine het ‘gemaaide’ product goed afsnijden en in een vlotte beweging afleggen. De DHC-2800R weegt slechts 3,1 kg, maar levert (volgens de fabrikant) hetzelfde vermogen als een professioneel model met benzinemotor. Die vergelijking hebben we in de praktijk niet kunnen maken. Op het lagere toerental kan er langer geknipt worden met één batterijlading, al is dit moeilijk perfect te vergelijken. De praktijk leert dat er bij hoger toerental ook meer vierkante meters gemaakt worden. Wat bij een lager toerental niet het geval is.

Technische specificaties

Geluidsvermogenniveau 94,2 dB(A)
Geluidsdrukniveau 86,2 dB(A)
Aantal snijbewegingen/minuut 4.600
Trilling voorhandgreep/achterhandgreep        2,3 / 3,3 m/s2
Snijhoogte 38 mm
Gewicht zonder batterij 3,1 kg

Ook interessant voor jou