ZinCo is een Duits bedrijf dat gespecialiseerd is in groendaken. In 1957 richtte Walter Zink het bedrijf op dat zich toen specialiseerde in platte daken. In 1972 werd de eerste daktuin aangelegd en in 1975 zette het bedrijf, dat toen was omgevormd tot ZinCo, de eerste stappen in zonne-energie.
Dit jaar presenteerde het bedrijf, dat ondertussen internationaal bezig is, een ontwerp van een groendak met fotovoltaïsche buismodules. De combinatie van groene daken en zonne-energieopwekking maakt lichtgewicht bouwmethoden mogelijk. Deze innovatie laat ook toe om bestaande groendaken aan te passen, waar conventionele systemen om structurele redenen niet bruikbaar zouden zijn. De buistechnologie biedt uitstekende groeiomstandigheden voor de planten dankzij de doorlaatbaarheid van daglicht en water. Aan de andere kant profiteert de PV-installatie van de koelere omgevingstemperatuur veroorzaakt door de vegetatie.
ZinCo en zijn partner TubeSolar AG zien nog meer voordelen in een continue opwekking van zonne-energie gedurende de dag. In principe streeft men ernaar om de hele dag door consequent zonne-energie op te wekken. Het vereist minder opslagcapaciteit en draagt bij aan een lagere belasting van het net. Zonnepanelenmodules worden steeds vaker in oost-westrichting gemonteerd – onder een lichte hoek of meer verticaal met bi-facial PV-modules. Dit resulteert in twee pieken gedurende de dag, in de ochtend en de avond. De PV-buizen kunnen nog beter dan dat: ze produceren continu zonne-energie omdat de zonnestralen op elk moment van de dag het betreffende buisgedeelte in een rechte hoek raken.
Bovendien vangen de lichtgewicht PV-buizen aanzienlijk minder wind als ze horizontaal liggen en mag het basisframe op zonne-energie kleinere afmetingen hebben. Dit zorgt voor een kostenefficiënt lichtgewicht ontwerp. Zoals altijd bij ZinCo-producten moet het frame van de installatie niet vast in het dak geplugd worden omdat het stevig op zijn plaats wordt gehouden door de bovenliggende substraatlaag van het groendak.
Het zonne-energiesysteem profiteert van het groene dak vanwege de koelere omgevingstemperatuur en de daaruit resulterende meetbaar verhoogde opbrengst. Ook het groendak profiteert van de water- en daglichtdoorlatendheid van het buisvormige ontwerp. De gedeeltelijke schaduw van vegetatie heeft zelfs enkele voordelen, vooral in droge gebieden. Verdamping wordt verminderd (waterverbruik) en de vegetatie wordt beschermd tegen te intense zon.
Industrie en bedrijfsleven bieden hier het grootste marktpotentieel, maar deze combinatie is zeker waardevol op alle stedelijke en particuliere gebouwen met een plat dak. Daarnaast kan deze techniek verder worden uitgebreid naar de intensieve groendaken, omdat in dit geval de PV-buizen op elke hoogte kunnen worden gemonteerd en zelfs als luifel boven een terras kunnen worden gebruikt. Architecten en bouwplanners kunnen eindeloos creatief zijn. Ze kunnen de huidige zonne- en groendaktechnologie combineren met de bestaande
ecosystemen voor groendaken, zonder dat ze extra ruimte moeten innemen. Fotovoltaïsche energie, stormbeheer, patio’s, biodiversiteit en stadslandbouw kunnen hand in hand gaan met PV-buismodules. §