STIHL heeft zijn partnerschap met Fairventures Worldwide versterkt om een nieuw project te ontwikkelen. Door bomen te planten in Oeganda en op het Indonesische eiland Borneo zal Fairventures de komende jaren in opdracht van STIHL 120.000 ton CO2 opslaan. “We werken actief aan ons doel om onze wereldwijde CO₂-voetafdruk tot nul te herleiden. Door de herbebossingsprojecten van Fairventures te steunen, compenseren we emissies die we nog niet kunnen vermijden en leveren we een positieve bijdrage aan de klimaatneutraliteit”, aldus Michael Prochaska, hoofd personeelszaken en juridische zaken van STIHL.
Al sinds 2017 steunt STIHL de non-profitorganisatie Fairventures Worldwide met financiële middelen, machines en knowhow. Fairventures helpt kleine boeren om lokale boomsoorten te herplanten op aangetaste en ontboste regenwoudgebieden, zodat er ruimte ontstaat voor verschillende voedselgewassen. Agrobosbouw levert op korte en middellange termijn inkomsten op uit oogsten van voedselgewassen en hout, zonder het regenwoud te vernietigen of de uitbreiding van monoculturen zoals palmolieplantages aan te moedigen.
In het kader van dit uitgebreide partnerschap heeft Fairventures in Oeganda en op Borneo exclusieve plantgebieden geselecteerd. Daar zullen we tot 2024 zaailingen planten om de uitstoot van STIHL te compenseren. Het eerste plantseizoen in Oeganda werd onlangs afgerond: op een oppervlakte van meer dan 139 hectare waren eind oktober bijna 270.000 zaailingen geplant en gekweekt in lokale kwekerijen. Er werd gekozen voor snelgroeiende soorten zoals musizi, die na ongeveer tien jaar klaar zijn voor de oogst en dan in de houtbouwsector kunnen worden gebruikt. Deze nieuwe beplante oppervlakte in Oeganda zal 291 kleinschalige boeren helpen ondersteunen. De teelt van planten voor de STIHL plantfase op Borneo loopt ten einde: tussen januari en juni 2023 zullen we ongeveer 60.000 zaailingen planten op een oppervlakte van 75 hectare, in samenwerking met een honderdtal landbouwers.
Het herbebossingsproject zal ongeveer 120.000 ton CO2 aan de atmosfeer onttrekken en door het geoogste hout voor multiplex te gebruiken, blijven boomsoorten met een hogere waarde gespaard. Het lage gewicht van het hout zal bovendien nieuwe toepassingen met toegevoegde waarde voor lichtgewicht constructies mogelijk maken, bijvoorbeeld voor de binnenkant van vliegtuigen en voertuigen. Fairventures onderzoekt ook andere toepassingsgebieden. In de bouwsector kunnen moderne glulam balken van licht hout vervuilende bouwmaterialen zoals beton, staal en cement vervangen en de opslag van CO₂ op lange termijn mogelijk maken. “Het partnerschap met STIHL komt zowel de mensen als het klimaat ten goede. Het laat ons toe om de plantgebieden uit te breiden en dus meer kleine boeren in Oeganda en Indonesië te steunen. Het stelt ons ook in staat meer CO2 uit de lucht op te vangen en in de bomen op te slaan”, zegt Wolfgang Baum, projectleider en CEO van Fairventures.
Het toezicht op de aanplantingen en de controle van de resultaten gebeurt digitaal met behulp van een app, TREEO. De locatie van elke geplante boom wordt geregistreerd, waardoor we de groei kunnen volgen en de in de biomassa opgeslagen CO2 kunnen berekenen. Johannes Schwegler, oprichter van Fairventures en directeur van TREEO: “Onze TREEO-app is buitengewoon transparant. De app monitort elke boom afzonderlijk en levert gegevens op die ons helpen om de plantactiviteiten continu te optimaliseren. Hij stelt ons ook in staat om kleine boeren gericht te adviseren en te ondersteunen. Bovendien kunnen we STIHL heel precies en duidelijk laten zien waar de geplante bomen zich bevinden en hoeveel CO2 er al is opgeslagen.”
Vertegenwoordigers van STIHL reisden onlangs naar Borneo om het werk van Fairventures te ontdekken, de plantgebieden te bezoeken en de kleine boeren die bij het project betrokken zijn te ontmoeten. Volg de themaweek “STIHL en het regenwoud” op Instagram – via @stihl.unternehmen.karriere – voor meer informatie over de agrobosbouwaanpak van Fairventures en de huidige en toekomstige uitdagingen.
Fairventures Worldwide is een in Stuttgart gevestigde non-profitorganisatie die zich inzet voor internationale ontwikkelingssamenwerking. Ze voert projecten uit en geeft advies aan kleine boeren in Indonesië en Oeganda. De twee belangrijkste doelstellingen van Fairventures Worldwide zijn het herstellen van aangetast land om een positief effect te hebben op het klimaat en de lokale ecosystemen en het ondersteunen van de lokale bevolking om hen te helpen de ontbossing en de achteruitgang van de biodiversiteit tegen te gaan. www.fairventures.org