BCS lanceert hydrostatisch aangedreven frees 780 HY

17 januari 2022

Het Italiaanse BCS lanceert een nieuwe, hydrostatisch aangedreven eenastrekker die meer werkcomfort en rendement voor de gebruiker moet brengen. Voor het ontwikkelen van deze machine baseerde het bedrijf zich op de 740 die onder tuinaannemers, verhuurbedrijven en openbare besturen zijn kunnen al heeft bewezen.

Vertrekken van wat goed is

Om te begrijpen wat de bestaansreden van de 780 HY is, moeten we terug naar de 740, een populair model voor tuinaannemers en verhuurbedrijven, en ontwikkeld door het Italiaanse BCS. Gebruikers kunnen aan de machine een frees hangen met 80 cm werkbreedte of een rotoreg van 75 cm met een rol van 85 cm werkbreedte. Deze mechanisch aangedreven eenastrekker heeft een 13 pk sterke Honda GX 390-motor en is voorzien van 3 versnellingen vooruit/achteruit met hydraulische snelkeerkoppeling. Bij die laatste moet er dus wel nog ontkoppeld worden, maar vraagt het minder kracht. In geval van nood volstaat het de veiligheidshendel te lossen om de machine en de aftakas onmiddellijk te laten stilvallen. De motor blijft draaien. Als je de hendel loslaat, valt de hydraulische druk dus weg. En bij de omgekeerde beweging schakel je de druk terug in.

Vanuit die mechanische versie is de 780 ontstaan. Deze is ook opgezet met een hydraulische koppeling zoals op de 740, met daarachter een volledig hydrostaatsysteem en geen 3 versnellingen vooruit/achteruit meer. Met één hendel kun je traploos regelen hoe snel je voor- of achteruit wilt gaan. Vooral op hellingen komt de hydrostaat tot zijn recht. Met een hydrostaat, die steeds in aangrijping is, kun je op hellingen je snelheid aanpassen zonder dat er ontkoppeld moet worden en de machine achteruit zou kunnen rollen. Daarnaast is het ook makkelijk met een hydrostaat om aan het einde van de werkgang enkel maar te moeten schuiven met de rijhendel om te vertragen en in de andere richting te rijden en niet te moeten ontkoppelen en schakelen tussen voor- en achteruit. Op deze 780 gebruikt BCS ook de Honda-motor met 13 pk, maar dan de Aux-versie. In deze uitvoering is de motor voorzien van een olie- en een brandstofpomp. Daarmee is deze machine uitstekend geschikt om op hellingen te rijden of in de ploegvoor. Deze functie is enkel verkrijgbaar op de 780 en op de 600-serie, de frontwerktuigdrager.

Uitgerust met Ridger

We hadden aan de 780 een Ridger hangen, een aanaardfrees. Om daarmee te rijden moeten we de machine omgekeerd laten rijden. In de praktijk blijkt het heel vlot en snel te gaan om de machine in de omgekeerde rijrichting om te zetten. Het enige wat moet omgelegd worden, is de stang om de aftakas te bedienen. Deze Ridger bestaat in 90 cm en kan met de hulp van flenzen en extra messen naar 1,30 m worden verbreed. De werkdiepte van de Ridger wordt geregeld met het steunwiel vooraan. De deflectorplaten kun je plat zetten voor als de grond te plaatse mag neervallen, of meer kantelen waardoor deze iets verder wordt opengeworpen. Hier blijkt de sterkte van de hydrostaat nog maar eens. Bij een gelijkblijvende rijsnelheid kun je de motor meer toeren laten draaien zodat de aftakas sneller draait en het opgefreesde materiaal verder vliegt. Deze Ridge 2 kun je gebruiken vanaf 8 pk.

Nieuwe stuurboom en ergonomische bediening

De stuurboom bij de 780 is volledig nieuw ontwikkeld, met extra antivibratiestukken erin om minder trillingen in de handen en armen te krijgen en ergonomischer ontwikkelde handgrepen. Ook de Stargate hydrostatische transmissie is volledig opnieuw ontworpen, waardoor alles ook veel compacter gebouwd is. Zo zit de oliekoeler niet meer op de zijkant, maar bovenaan.

Daardoor kunnen de wielen nog dichter tegen de transmissie worden gezet zonder dat er met tussenflenzen en wielverbredingsstukken moet worden gewerkt. Je kunt de transmissie ook uitschakelen waardoor je de machine manueel kunt verplaatsen in een garage of bestelwagen zonder dat je de motor moet starten. Er is maar 1 hendel aan de stuurboom, namelijk die om de aftakas in- of uit te schakelen. Om de machine van rijrichting te veranderen moet, zoals we hogerop al schreven, enkel deze hendel worden omgelegd. De geleidingsblok van deze stang kan nu nog verder worden versterkt door een extra klep, een onderdeel dat ook voor op de oudere machines kan worden nageleverd.

Samengevat

Onze (eerste) indruk van de 780 HY-hydrostaat was er een van een robuuste machine met ergonomische bediening. Alle bedieningselementen lagen binnen handbereik. De stuurboom is een en al ergonomie. Alle bedieningshendels zijn net lang genoeg en staan op de plaats waar ze horen te staan. Een ander sterk punt is het omkeren van de stuurboom om in de andere richting te rijden: een blokkeerpal ontkoppelen en enkel de stang van de aftakas van kant verleggen, meer hoeft er niet te gebeuren en de machine staat klaar om in de andere richting te rijden.

Ook interessant voor jou