Straatgras: vriend of vijand?

25 april 2025
Straatgras: vriend of vijand?

Zowel in de sport- en recreatievelden als in de particuliere gazon kennen we deze grassoort als geen ander: Poa Annua of straatgras. We willen er allemaal vanaf maar een product ertegen mag maar in bepaalde sectoren gebruikt worden.  Straatgras is een zeer concurrerend éénjarig gras dat snel groeit, zich zeer makkelijk in het zaad zet en zich […]

Zowel in de sport- en recreatievelden als in de particuliere gazon kennen we deze grassoort als geen ander: Poa Annua of straatgras. We willen er allemaal vanaf maar een product ertegen mag maar in bepaalde sectoren gebruikt worden. 

Straatgras is een zeer concurrerend éénjarig gras dat snel groeit, zich zeer makkelijk in het zaad zet en zich dan nog eens razendsnel verspreidt. 

De laatste jaren ben ik me meer gaan bezighouden met de oorzaken die aan de basis liggen van bepaalde indicators (waaronder kruiden en ongewenste grassen) en grasziektes. 

Van daaruit kunnen we dan naar een oplossing zoeken om aan de echte oorzaak te werken i.p.v. te sproeien als symptoombestrijding. Dat laatste is het gemakkelijkste wat er is, maar als je de oorzaak niet aanpakt, ga je steeds keer op keer de zelfde symptoombestrijding moeten uitvoeren en ga je geen progressie boeken op vlak van verbetering van de bodem. Enkele van de meest voorkomende oorzaken voor de ontwikkeling van straatgras zijn:

  1. Open plekken en kale zones: straatgras is één van de grootste pioniers die een open ruimte inneemt. Deze zones kunnen ontstaan door te vroeg te verticuteren wanneer er nog geen of weinig groei is, op een open plek door een winterziekte of zelfs na een droogteperiode.
  2. Door te frequent of te oppervlakkig te maaien: straatgras gedijt goed bij lage maaihoogtes en zeker als deze te vaak gebeuren. Dit straatgras heeft een laag groeipunt en bloeit zelfs bij een maaihoogte van < 5mm.
  3. Te natte of slecht gedraineerde bodems. In vorige artikels heb ik het over mos gehad waarbij ook mos houdt van dergelijke plekken (slecht drainerend en vochtig). Wel, straatgras houdt eveneens van vochtige, compacte bodems. Overbewatering of slecht afvoerende onderlagen verhogen de kans op vestiging van dit plantje.
  4. Geen balans in voeding of te hoge stikstofinput: een overmatig gebruik van stikstofgiften stimuleert de bladgroei en een snelle kolonisatie door straatgras, bovendien groeit straatgras sneller op rijkere bodems dan andere grassoorten.
  5. Te veel schaduw of beperkte lichtinval: indien je een plek hebt met veel schaduw of maar beperkt zonlicht en het huidig grasbestand is niet schaduwtolerant, dan zal straatgras vaak de overhand nemen.
  6. Weinig bodemleven of een verstoord microbioom: gezonde bodems met veel diversiteit aan bodemleven en een goede structuur maken het straatgras moeilijker om te overleven.

We merken de laatste jaren dat er in het voorjaar een langdurige droge periode is, meestal in maart en/of april. Deze periode gaat vaak gepaard met een schrale noorden- of noordoostenwind. Je gaat dan ook zien dat dit straatgras in bloei komt. Waaraan ligt dit?

Dit heeft te maken met een stressreactie en fotoperiodiek gedrag:

  • Koude luchtstromen: noorden- en noordoostenwind brengen vaak droge en koude lucht. Deze koude lucht kan de grasplant onder stress zetten. Straatgras dat onder stress komt te staan reageert door zich in bloei te zetten om zich te kunnen voortplanten.
  • Lichtintensiteit en daglengte: in het voorjaar (maart/april) bij heldere luchten met NO-wind krijg je meer lichtintensiteit en lagere temperaturen. Straatgras is zeer gevoelig voor fotoperiode en lichttemperaturen en zal terug reageren met meer bloei zodra de omstandigheden het toelaten. Poa is trouwens één van de eerste grasbloeiers.
  • Thermische triggers: door de combinatie van koude nachten en zonnige dagen krijg je enorme temperatuurverschillen, waarbij het straatgras weer in stressmodus komt en dus ook zal gaan bloeien.
  • Biologische klok: veel straatgrassoorten zijn genetisch ingesteld om in het vroege voorjaar massaal te gaan bloeien; net wanneer de wind uit het noorden komt en het bodemleven pas traag op gang komt.

Hoe pak je deze oorzaken aan? Enkele tips. 

  1. Doe de juiste metingen (penetrometer, bodemanalyse)
  2. Beperk hoge stikstofgiften in het voorjaar
  3. Zaai regelmatig en selectief door met de juiste toepasselijke grasrassen
  4. Verticuteer niet te vroeg
  5. Vermijd hoge stikstofgiften na augustus -> ziektedruk verminderen
  6. Vermeerder je bodemleven indien nodig (bacchilus, thrichodermae, protozoa,…) 

Ook interessant voor jou