Als ondernemer hebt u allicht al te maken gehad met slechte betalers. Velen zijn vindingrijk op het gebied van het aanhalen van excuses om hun factuur niet te moeten betalen. De vraag stelt zich wat u kunt doen in geval u met wanbetalers te maken hebt. Mag u bijvoorbeeld zomaar ook uw geleverde zaken terughalen? Hoe zit dat precies?
Het is een vaststaand feit dat men in de praktijk meer en meer te maken krijgt met wanbetalers. Voor een ondernemer kan dit ernstige gevolgen hebben, en hij kan zelf financieel in de problemen komen indien zijn klanten hem niet betalen.
Het spreekt voor zich dat indien u te maken hebt met niet betalende klanten, u alles in het werk moet stellen om toch aan uw centen te komen. In de eerste plaats is het aan te raden deze wanbetaler hierover aan te spreken. Dialoog is natuurlijk nog altijd het beste! U kunt hem wijzen op deze wanbetaling en nagaan hoe dit kan worden opgelost. In de praktijk is het vaak zo dat de wanbetaler in kwestie wel belooft om de factuur te betalen, maar het dan toch niet doet. Maar misschien is hij de betaling van uw factuur gewoon uit het oog verloren en betaalt hij zodra u hem herinnert aan uw openstaande factuur.
Heeft de dialoog met de wanbetaler niets opgeleverd, dan moet u uw klant duidelijk maken dat hij in zijn verplichtingen tekortschiet. Doet u dit telefonisch, dan heeft dit geen enkele juridische waarde. De wanbetaler moet op een officiële manier kennisnemen van uw klachten. Dit gebeurt best bij aangetekende brief waarin u uiteenzet dat hij de betaling van uw factuur nog steeds niet in orde heeft gebracht. Men noemt dit de ‘ingebrekestelling’ of ‘aanmaning’.
Lukt het via de aangetekende brief niet om uw wanbetaler te doen betalen, dan kunt u beroep doen op een incassobureau of op een advocaat. Deze laatste zal op zijn beurt ook nog proberen met het verzenden van een aangetekende ingebrekestelling waarna hij, indien ook hier niet wordt op ingegaan, de zaak voor de rechter zal brengen.
Het is zeer nuttig om een contract af te sluiten waarin u algemene voorwaarden opneemt. Hierin kunt u bepalen wat er gebeurt bij wanbetaling en welke de vergoedingen zullen zijn in dat geval.
U kunt bijvoorbeeld ook werken met het betalen van een voorschot of met tussentijdse facturen. Of gewoon de klant vooraf laten betalen. Gaat dit niet, laat het saldo van de wanbetaling dan zeker niet oplopen! Het gebeurt geregeld dat slachtoffers van wanbetaling toch nog prestaties blijven uitvoeren voor de wanbetaler. Loopt deze rekening alsmaar op en blijkt later de wanbetaler insolvabel te zijn, dan is men een hoop geld kwijt.
Wacht ook zeker niet te lang om uw wanbetaler in gebreke te stellen via een aangetekende brief. Ook hier wordt vastgesteld dat slachtoffers van wanbetalers soms meer dan een jaar wachten om stappen te ondernemen tegen hun wanbetaler! Laat de zaken dus zeker niet te lang aanslepen.
Hebt u te maken met een wanbetaler, dan moet u als aannemer wel voorzichtig zijn! Velen vinden dat ze hun geleverde en geplaatste goederen (bijvoorbeeld bij de aanleg van een tuin) zomaar mogen gaan weghalen indien hun klant de rekening niet betaalt. Op juridisch vlak is dit echter volkomen uit den boze! Heeft de klant nog niets betaald, dan mag u als aannemer uw goederen/materialen niet gaan terughalen, ook niet wanneer ze al geplaatst werden. Vanaf het moment dat de goederen geleverd werden, zijn ze eigendom van de klant/bouwheer. Houdt u zich hier niet aan, dan kan de bouwheer de aannemer vervolgen voor diefstal!
Ja, die is er zeker: een clausule van ‘eigendomsvoorbehoud’ opnemen in uw contract. Maar opgelet, want deze clausule zal geen toepassing vinden indien de goederen al effectief geplaatst werden!
Maak een degelijk contract op met de bouwheer en voorzie zoveel mogelijk algemene voorwaarden, zeker qua betalingsmodaliteiten.