Michal Dubicki gekroond tot winnaar van de European Trophy 2024 in Bellinzona

4 oktober 2024

De Pool Michał Dubicki werd afgelopen weekend gekroond tot de STIHL TIMBERSPORTS® European Trophy kampioen van 2024. Nadat hij zich ronde na ronde verbeterde om de finale te halen, maakte hij een einde aan de ambitie van de runner-up van vorig jaar, Ferry Svan uit Zweden, die opnieuw genoegen moest nemen met de tweede plaats. Matyáš Klíma, die vorig jaar derde werd, pakte opnieuw brons. Een mooie aanvulling op zijn zilveren medaille op de World Trophy van dit jaar in een doorbraakjaar voor de Tsjechische topper.

Michał Dubicki veroverde de Europese titel voor een ontzagwekkend publiek in Parco Urbano, in de prachtige omgeving van Bellinzona, Zwitserland, de toegangspoort tot de Zwitserse Alpen. Zo verzekerde hij zich van kwalificatie voor de World Trophy van volgend jaar.

Tijdens het evenement gingen zestien van de beste atleten uit Europa de strijd met elkaar aan in het Trophy-formaat om een Europese koning te kronen. De wedstrijd was meteen ook de Europese kwalificatiewedstrijd voor de World Trophy van volgend jaar.

Dubicki’s gestage verbetering bezorgt hem de overwinning

Dubicki zette voor de wedstrijd een solide tijd neer van 1:14,68 in de Time Trial, maar wist dat er meer nodig zou zijn om de European Trophy, die hij voor het laatst won in 2021, opnieuw te winnen. En meer is precies wat hij leverde, want hij verbeterde zich ronde na ronde om de finale te bereiken.

Hij zette een ongeëvenaarde tijd neer van 1:06,92 in de Ronde van 16 om Alessandro Ciaponi met gemak te passeren, ondanks dat de Italiaan een persoonlijke beste tijd neerzette. In de kwartfinale wurmde hij zicht voorbij de Zweed Emil Hansson in een tijd van 1:04,23 neerzette tegen 1:05,27 voor de Zweed in een tergend krappe strijd.

Dubicki bewaarde zijn beste tijd voor de halve finale, waardoor Matyáš Klíma uit Tsjechië genoegen moest nemen met een plaats in de kleine finale na een beste tijd van 1:01,87. De Pool zette een tijd neer van 1:07,71 in de finale en hoewel die langzamer was dan zijn vorige scores, was dat meer dan genoeg om Ferry Svan af te houden. De Zweed finishte in 1:18,27 en pakte zo de zilveren medaille.

Svan en Klíma maken podium compleet

Ferry Svan herhaalde zijn prestatie van vorig jaar, toen hij de zilveren medaille behaalde tijdens de European Trophy, en bereikte dit jaar opnieuw de finale zonder al te veel moeite. De Zweed voelt zich zichtbaar thuis in deze competitie. Zijn beste prestatie leverde hij in de kwartfinale, waar hij met een tijd van 1:03,42 de Pool Jacek Groenwald uitschakelde. Vervolgens versloeg hij in de halve finale de thuisfavoriet, Oliver Reinhard.

Ondertussen zette Matyáš Klíma een doorbraak van 12 maanden verder door back-to-back European Trophy bronzen medailles te veroveren, bovenop zijn zilveren medaille op de World Trophy van dit jaar. De Tsjech zette de snelste tijd neer in de Time Trial (1:13,36) en versloeg de Duitser Stephan Odwarka en de Italiaan Andrea Rossi voordat hij in zijn halve finale werd verslagen door de winnaar van het evenement, Dubicki. Klíma wist in de kleine finale Oliver Reinhard te verslaan met een tijd van 1:13,18.

Top tien atleten verzekeren zich van plaats op 2025 World Trophy

Naast de top vier van de European Trophy van 2024, hebben ook Emil Hansson uit Zweden, Jacek Groenwald uit Polen, Pierre Puybaret uit Frankrijk, Andrea Rossi uit Italië, Redmer Knol uit Nederland en Armin Kugler uit Oostenrijk zich verzekerd van een startplaats voor de STIHL TIMBERSPORTS® World Trophy van 2025.

De titelverdediger van 2024, Redmer Knol uit Nederland, nam het na zijn geslaagde Time Trial op tegen veelvoudig Frans kampioen Pierre Puybaret. Hun onderlinge strijd tegen de klok verliep ongemeen spannend. Redmer klokte met 1:15,20 de op vier na beste tijd van de achtste finale, alsook de beste verliezende tijd uit alle achtste finales. Helaas eindigde zijn wedstrijd vroegtijdig door het onverbiddelijke knock-out systeem waarin de Fransman amper anderhalve seconde sneller was in hun directe confrontatie.

De 17-jarige Belg Kamiel Van Raemdonck nam voor het eerst deel in dit competitieformaat. Hij kon zich niet plaatsen via de Time Trial omdat zijn gehoorbescherming over de lijn schoof, met een diskwalificatie als gevolg. Jammer want met zijn eindtijd zat een plaatsje bij laatste 16 in er wel degelijk in.

Michał Dubicki, 2024 STIHL TIMBERSPORTS® European Trophy kampioen, reageerde na afloop: “Ik ben ongelooflijk blij. Deze dag is voor mij heel gelukkig – en het is een overwinning. Het is super! Ik wil mijn familie bedanken voor de steun.”