Hoe neem je een correct bodemmonster?

27 september 2024
Hoe neem je een correct bodemmonster?

Al te vaak worden bodemmonsters op een verkeerde manier genomen en dat maakt dat de analyse een vertekend beeld van de realiteit geeft.  Bij al mijn klanten vertrek ik vanuit een bodemanalyse waardoor ik weet wat de bodem nodig heeft. Zoals ik in vorige artikels al heb aangehaald is de bodem de basis van je […]

Al te vaak worden bodemmonsters op een verkeerde manier genomen en dat maakt dat de analyse een vertekend beeld van de realiteit geeft. 

Bij al mijn klanten vertrek ik vanuit een bodemanalyse waardoor ik weet wat de bodem nodig heeft. Zoals ik in vorige artikels al heb aangehaald is de bodem de basis van je plant. Om deze bodem beter te kunnen lezen is een bodemanalyse van cruciaal belang. Maar die moet dan wel op de juiste manier gebeuren.

Ik heb mij gebaseerd op de analyse van een green, maar deze stappen zijn dezelfde voor alle gazons, sportvelden, golfbanen, plantvakken, enz…

Benodigdheden:

  • Een profielmeter, schop of holecutter (golfbanen)
  • Een tool om bodemstalen te nemen 
  • Een zakje of schone emmer om de stalen in te doen om later te versturen
  • Formulier van het labo om de gegevens te noteren

Stap 1: bekijk de grasvlakte die je wil bemonsteren, ik neem als voorbeeld de onderstaande green.

Stap 2: ga met een profielmeter, holecutter of schop kijken hoe diep je beworteling zit. Deze stap is zeer belangrijk, want je wilt tenslotte weten wat opneembaar is voor je wortels. Neem je ‘s winters een bodemstaal doe er dan een paar centimeter bij (maar zeker niet meer dan 5cm).

Stap 3: je weet nu hoe diep je wortels zitten, nu kan je met de monstername tool (in dit geval in de green) willekeurig gaatjes boren. Neem niet alleen stalen van je slechte plekken, maar ook van de goede plekken. (ik heb van deze plek een 50-tal stalen genomen, willekeurig).

BELANGRIJK!!!

Bij deze stap worden veel fouten gemaakt. 

Het grondstaal dat je neemt mag niet volledig in het emmertje of zakje gedaan worden. Je moet de viltlaag en wortelmassa verwijderen, enkel de grond moet in het zakje. 

Waarom? 

Je wil in eerste instantie weten wat je wortels kunnen opnemen. In je viltlaag blijven vaak veel nutriënten zitten die door de ‘mat’ van de viltlaag worden tegengehouden. Indien je het volledige staal zou opsturen -dus inclusief de viltlaag en het grasbestand- dan gaat men in het labo dit staal tot een hoge temperatuur verhitten, het residu van de viltlaag wordt dan organische stof waardoor het Organisch Stofgehalte op de analyse dat zogezegd in je bodem zit niet klopt en dus een verkeerd resultaat geeft. 

Dit kan grote gevolgen hebben naar de opzet van je bemestingsplan. Zo zullen ook de nutriënten die in de viltlaag vastgehouden worden bij je elementen gerekend worden die wel in je grond zitten. Een totaal verteken beeld dus.

Dus verwijder grasbestand, viltlaag en zoveel mogelijk wortels.

Viltlaag verwijderd uit de grond
Wortels eruit gehaald

Stap 4: meestal vraagt men ongeveer  400gr grond. Doe deze hoeveelheid in een zakje en vul het bijgevoegd formulier in. Vervolgens kun je dit opsturen naar het labo naar keuze (Fertilab, Eurofins, Bodemkundige dienst van België, enz…) 

Stap 5: na analyse van het labo, worden de resultaten per email verzonden, op basis van deze analyse kan je je bemestingsplan opmaken. 

‘Gissen is missen, meten is weten’

Nicolas De Schutter

Nicolas De Schutter is oprichter-eigenaar van NDS Green Solutions uit Rumst.

Deze startende éénmanszaak richt zich als consultant op gazonproblematieken voor particulieren en als ervaren greenkeeper naar het onderhoud van golfbanen.

Dankzij zijn internationale studies ‘Golfcourse Management’ en zijn 20 jaar ervaring met verscheidene bodem- en grastypes is hij de aangewezen persoon voor het tijdelijk onderhoud van golfbanen. 

Zijn vakkundigheid als 'grasdokter' maken hem een deskundig aanspreekpunt voor onder meer de ontleding van bodemanalyses, het pesticidenvrij beheer van grasvelden en het gezond maken van de bodem met het oog op droogteresistentie.

Nicolas werd in 2019 genomineerd voor 'greenkeeper of the year' en wordt in de sector aanzien als 'greenfluencer'.

Ook interessant voor jou