Bron foto: www.deere.nl De laatste decennia worden er veel sulfaten gebruikt in de landbouw, op sport- en golfbanen en bij grasvelden. De meest gekende zijn ijzer-, ammonium-, kalium-, koper-, mangaan- en magnesiumsulfaat. Professionele gebruikers zoeken hun toevlucht in deze vormen van bladvoeding omdat ze effectief en goedkoop zijn. Hoewel deze verbindingen verschillende voordelen bieden, zijn […]
Bron foto: www.deere.nl
De laatste decennia worden er veel sulfaten gebruikt in de landbouw, op sport- en golfbanen en bij grasvelden. De meest gekende zijn ijzer-, ammonium-, kalium-, koper-, mangaan- en magnesiumsulfaat. Professionele gebruikers zoeken hun toevlucht in deze vormen van bladvoeding omdat ze effectief en goedkoop zijn. Hoewel deze verbindingen verschillende voordelen bieden, zijn er ook aanzienlijke nadelen bij een overmatig gebruik. In dit artikel hebben we het over de voor-en nadelen van deze sulfaten en de impact van het gebruik op de bodemstructuur en plantengroei.
Enkele voordelen:
ijzersulfaat:
ammoniumsulfaat (zwavelzuur ammoniak):
kaliumsulfaat:
kopersulfaat:
mangaansulfaat:
magnesiumsulfaat (bitterzout, epsomzout):
Nadelen van het regelmatig gebruik van sulfaten:
Een regelmatig gebruik van sulfaten kan leiden tot een zoutophoping in de bodem. Dat kan dan weer tot gevolg hebben dat de bodem hydrofoob (=waterafstotend) wordt en men veel vaker wetting agents zal moeten inzetten. Zouten verminderen ook de afwatering en creëren en/of verergeren anaerobe condities in de bodem.
De aanwezigheid van hoge zoutniveaus zal de opname van andere voedingsstoffen voor de plant belemmeren. Dit betekent dat boeren, tuinders, groundsmen en greenkeepers meer nutriënten zullen moeten toedienen om het gewenste resultaat te halen. Dit geeft hogere kosten en een grotere ecologische voetafdruk.
Overmatig gebruik van sulfaten kan de microbiële activiteit (bodemleven) in de bodem schaden. Minder nuttige micro-organismen veroorzaken een minder vruchtbare bodem en een zwakkere bodemstructuur. Dat laatste vertaalt zich op langere termijn in een zwakkere plantengroei.
Door de hydrofobe condities die ontstaan door zoutaccumulaties en uitdroging van de toplaag, zullen er op geregelde tijdstippen wetting agents nodig zijn om het water in de bodem vast te houden. Dit brengt hogere kosten met zich mee en maakt het beheer van de bodem complexer.
Capillaire breuken in de bodem zijn een gevolg van complexe interacties tussen zoutaccumulaties, veranderingen in bodemstructuur en hydrofobe condities.
Conclusie:
Over ’t algemeen kunnen deze sulfaten de bodemconditie verbeteren. Hun invloed op hydrofobe condities hangt echter sterk af van de toepassing, de gebruikte hoeveelheid en de bodemkenmerken. Een overdaad kan leiden tot verzuring van de bodem en andere negatieve gevolgen zoals hierboven vermeld staan. Het is belangrijk om de juiste balans en toepassing van deze sulfaten te overwegen om een evenwichtige bodemstructuur en gezonde plant te behouden.
Nicolas De Schutter is oprichter-eigenaar van NDS Green Solutions uit Rumst.
Deze startende éénmanszaak richt zich als consultant op gazonproblematieken voor particulieren en als ervaren greenkeeper naar het onderhoud van golfbanen.
Dankzij zijn internationale studies ‘Golfcourse Management’ en zijn 20 jaar ervaring met verscheidene bodem- en grastypes is hij de aangewezen persoon voor het tijdelijk onderhoud van golfbanen.
Zijn vakkundigheid als 'grasdokter' maken hem een deskundig aanspreekpunt voor onder meer de ontleding van bodemanalyses, het pesticidenvrij beheer van grasvelden en het gezond maken van de bodem met het oog op droogteresistentie.
Nicolas werd in 2019 genomineerd voor 'greenkeeper of the year' en wordt in de sector aanzien als 'greenfluencer'.