Maaien met of zonder chauffeur

19 december 2023

Pro-Garden uit Brasschaat importeert sinds kort de autonome maaiers van FJDynamics. We konden een van de eerste testritten meemaken om ons een idee te vormen van de mogelijkheden van de Vidar Z42P-zeroturnmaaier op de golf van Brasschaat. Naast de techniek waren we vooral benieuwd naar de manier waarop Steven Eyckerman van Pro-Garden deze maaier in de markt wil zetten.

FJDynamics is een roboticabedrijf dat zich richt op digitalisering, automatisering en nieuwe energie in de sectoren precisielandbouw, bouw en elektrotechniek. Het bedrijf heeft R&D- en operationele centra in Singapore, de VS, Zweden, China en Hong Kong en wil nuttige en betaalbare robots maken voor de meest arbeidsintensieve industrieën. Zo is FJDynamics nu zelfs bezig met een lijn voor golfmachines.

Vidar Z42P-zeroturnmaaier

De fabrikant ontwikkelde vanuit zijn automatisatie-achtergrond deze zelfrijdende zeroturnmaaier op accu. De 42 in de typebenaming staat voor een werkbreedte van omgerekend 107 cm. De twee maaimessen worden individueel aangedreven door een elektromotor. De maximale snelheid komt op 12 km/u. Daarvoor zorgen dan twee elektromotoren: één per wiel. Met batterijen komt het totale werkgewicht op 335 kg. Het totale elektrische vermogen bedraagt 6,79 kW. Daarmee kan de maaier theoretisch circa 24.000 m2 maaien op één lading. In totaal zitten er 3 batterijen van 48 volt in de maaier. Deze kunnen gemakkelijk en snel worden gewisseld. Met 3 laders en 3 batterijensets zou je continu kunnen doorwerken.

Alle maai-instellingen gebeuren via het scherm rechtsvoor op de machine: hoogteverstelling, 3 maaisnelheden en de 5 rijsnelheden.

De aansturing van de maaier

De maaier kan manueel, met de afstandsbediening of volledig automatisch rijden. Op de basismachine staan verschillende antennes en sensoren waarmee de maaier in connectie staat met de werkomgeving en met de satellieten.

De maaier wordt in principe geconnecteerd via een simkaart gecombineerd met 4G. Wie dat niet wil, kan ook de keuze maken voor een rtk-basisstation op het terrein. Dat komt op een investering van ongeveer 2.000 euro. In dat geval moet je natuurlijk je driepoot ofwel laten staan, ofwel iedere keer op perfect dezelfde plaats terugzetten. Zoniet moet je het terrein opnieuw inlezen. Eens het rtk-station geplaatst is (of de simkaart geactiveerd) worden de buitenkanten van het terrein afgereden en op basis van die gegevens zal de software dan een kaart maken. De lidarsensor maakt tegelijk een 3D-kopie van het terrein waarbij deze dus ook rekening houdt met de hoogte. Daarbij komen de sensordetector en de ultrasoonsensor die reageert op obstakels in het terrein. Met die gegevens wordt dan een kaart samengesteld die als basis voor het maaiprogramma dient.

De maaier kan ook rond obstakels maaien en zelfs tussen bomen zonder gestoord te worden mocht het signaal enkele tellen uitvallen.

Bedreiging voor de robot?

Waar kan dit soort maaier worden ingezet? En is deze autonome zeroturnmaaier iets tussen robot en zitmaaier? Dat vroegen we aan Steven Eyckerman, die deze Vidar Z42P niet ziet als vervanger van de traditionele robotmaaier, noch van de professionele zitmaaier.

Steven: ‘Ik wil dit concept in de markt zetten als autonoom rijdende maaier, die de tuinaannemer of het openbaar bestuur zal gebruiken om regelmatig op voorhand bepaalde grasvelden te maaien. Het grote voordeel is dat de man, die anders de zitmaaier zou besturen, nu deze maaier gewoon aan het werk kan zetten en ondertussen zinvoller (lees: beter betaald) werk kan doen.’

Dit concept van maaien zal nooit de traditionele robotmaaier vervangen omdat een robot aan ‘onderhoudsmaaien’ doet. De klant waar de aannemer met deze maaier komt rijden, ‘ervaart’ gewoon de aannemer die komt maaien, met dat verschil dat deze terwijl andere zinvolle(re) taken uitvoert. Een robotmaaier kan bovendien maar tot een bepaalde maximumhoogte maaien en bij te hoog opgeschoten gras kan die nooit van de eerste keer tot op de gewenste hoogte gaan: deze maaier wel.§

Ook interessant voor jou