Mecawash-wasinstallatie voor robotmaaiers

18 september 2023
Peter Menten
Peter Menten

De verkoop van robotmaaiers zit in de lift. Dat heeft tot gevolg dat het onderhoud van deze machines bij verschillende machinedealers voor een flink deel van de omzet zorgt. In de meeste gevallen wordt de machine na het maaiseizoen bij de eindklant opgehaald, krijgt ze het nodige onderhoud, en wordt ze tegen het voorjaar opnieuw afgeleverd. Om de machine langer te laten meegaan en het onderhoud goed voor te bereiden is het noodzakelijk dat de maaier zo netjes mogelijk gereinigd wordt.

Stap 1: reinigen

De meeste machines zijn aan het einde van een seizoen besmeurd met grasresten, modder en allerlei vuil doordat er op het einde vaak nog in minder gunstige omstandigheden wordt gemaaid. Dat maakt dat de maaier grondig gereinigd moet worden vooraleer hij zijn onderhoud kan krijgen. Droogblazen kan een eerste stap zijn. De robot vervolgens ‘wassen’ is de finale stap vooraleer het onderhoud kan plaatsvinden. Er volop met een hogedrukreiniger met heet water tegenaan gaan is een vuil werkje dat bovendien niet doenbaar is voor iemand die tientallen maaiers per dag moet wassen. Bovendien is het water- en reinigingsmiddelverslindend. Daarom ontwikkelde Osvan de Mecawash, een gesloten inox wasinstallatie waarin de maaier onder gesloten omstandigheden deskundig en milieuvriendelijk kan worden gereinigd.

Werking van de Mecawash

Het geheel bestaat uit een grote inox kast die in drie segmenten verdeeld is en waar een hogedrukpomp zorgt voor het op druk brengen van het water. Om het water op een temperatuur van pakweg 45°C te brengen moet de machine een vol uur opwarmen. In totaal zit er in de Mecawash circa 90 liter water en 4,5 liter wasproduct. Daarmee kan in principe twee maanden gereinigd worden vooraleer het geheel moet worden verwisseld. Het water wordt constant gefilterd op onreinheden. Hoe beter de robot droog is afgeblazen, hoe minder snel het water met het reinigingsmiddel zal vervuilen. Bovenaan de drie compartimenten ligt een werkplaat waar de (deels) gedemonteerde maaier op ligt die met een handsproeier onder verhoogde druk kan worden gereinigd. Onder de doorzichtige kap is ook een luchtpistool aanwezig waarmee de maaier aan het einde kan worden drooggeblazen. De doorzichtige kap wordt condensvrij en netjes gehouden door een systeem van luchtverversing. De binnenkant is tevens verlicht. De monteur steekt zijn beide handen in twee lange, flexibele handschoenen die in de wasmachine gemonteerd zitten. Op deze manier heeft hij alle flexibiliteit om de maaier langs alle kanten te kunnen manipuleren. Het afwasmiddel wordt in een verhouding van 5% toegevoegd, werkt antimos en antialgen, ontvet en beschermt tegen corrosie. In principe kunnen er tot vier robots per uur worden gewassen.

Andere toepassingen: meer dan enkel voor robots

De Mecawash werd ontwikkeld om robotmaaiers te reinigen, maar het toestel kan evengoed dienen voor het reinigen van andere kleine machines en onderdelen. De investering kan dus over meer dan enkel robotmaaiers worden afgeschreven.

Waar te zien?

Osvan organiseert in september enkele demo’s verspreid over het land. Voor meer precieze info kan je hieronder kijken of op www.osvan.be

Ook interessant voor jou