Piaggio & C. SpA werd in 1884 opgericht door Rinaldo Piaggio
en is uitgegroeid tot een grote Italiaanse producent van vliegtuigen, bromfietsen, scooters, auto’s en motorfietsen. Verschillende andere Europese merken behoren ondertussen tot het Piaggio- concern. Tussen 1992 en 2002 heeft Piaggio voor Daihatsu de Daihatsu Hijet gebouwd. Sindsdien bouwt Piaggio de Porter op basis van een Daihatsu-licentie. Het voertuig is jaren en ervaringen later geperfectioneerd tot de Porter NP6.
We hadden de Porter NP6 enkele dagen op test. De NP6 is een voertuig dat door de fabrikant ontwikkeld werd om op een lage TCO uit te komen. Dat staat voor ‘total cost of ownership’ en zegt iets over de totale kost van het voertuig over heel zijn levensduur. Een lage TCO begint alvast bij een matige aankoopprijs voor wat je krijgt en daar scoort de Porter NP6 heel goed. Het voertuig met een 1.500cc-motor kan op benzine rijden in combinatie met lpg of methaan. Langs die kant kan milieuvriendelijkheid gekoppeld worden aan de portemonnee en kan er op een nuchtere manier aan duurzaamheid worden gedaan. Deze motor is Euro 6D-Final. Schoner kan het niet. Qua brandstoftank biedt de fabrikant, naast de standaard benzinetank, een gastank van 15 of 55 liter voor lpg en tot 2 gastanks van 55 liter voor methaan. De eerste combinatie is aangewezen voor stadsverkeer met korte ritten, de tweede is om het voertuig van voldoende gas te voorzien voor lange afstanden.
Piaggio koos ervoor om deze NP6 met de nodige veiligheidssystemen uit te rusten. Een van de belangrijkere is de elektronische spoorcorrectie voor als het voertuig aan het slippen zou gaan. Daarop verdergaand zit er ook een systeem ingebouwd dat, in geval een aanhangwagen zou gaan slingeren, de snelheid aanpast en de combinatie terug stabiel maakt. Naast het gekende antiblokkeer-remsysteem zit er in de NP6 ook een module ingebouwd die de remkracht verdeelt in functie van de belasting van het wiel. Dit om het voertuig mooi in het spoor te houden. De elektronica zorgt er tevens voor dat de aandrijfwielen niet doorslippen als het voertuig accelereert.
Bij het remmen met onvoldoende druk op het pedaal genereert het systeem toch de nodige remkracht. In geval van een ongeval zal het eCall-systeem automatisch een noodoproep naar de hulpdiensten doen. Dit systeem werkt over heel Europa.
Piaggio biedt 4 wielbases tussen 2,65 en 3,25 meter, met achteraan een enkele of dubbele band. Afhankelijk van waar het voertuig moet gaan rijden, biedt de fabrikant twee mogelijke eindvertragingen in de aandrijfas: een standaard of een gereduceerde overbrengingsverhouding. De eerste is aangewezen voor lange afstanden, de tweede voor korte afstanden of voor als het voertuig voorzien is van een zware opbouw of veel op werven of hellingen moet rijden.
De klant heeft de keuze uit 5 comfortuitrustingsniveaus, die samengaan met de keuze van eindvertraging. Piaggio heeft standaard een voorziening voor een aftakaspunt op alle voertuigen. Daarmee kan tot 16 kW extra vermogen worden afgenomen voor de aandrijving van bijvoorbeeld een hydraulische groep. Het chassis dat met een dubbele paraboolveer is afgeveerd is voorzien op een nuttig laadvermogen van 1,6 ton bij de versie met dubbele achterwielen.
De cabine is 1,64 meter breed waardoor het voertuig heel makkelijk door het stadsverkeer kan worden geloodst en twee personen toch vrij comfortabel plaats kunnen nemen. De fabrikant levert het voertuig in de kleuren blauw, oranje, rood, grijs of wit. Aan de zijkant van het voertuig zit een afgesloten opbergbak met 24 liter inhoud. De buitenspiegels klappen vanzelf naar binnen bij het afsluiten. Ze zijn elektrisch verwarmd en van binnenuit regelbaar. De wagen sluit automatisch af als je hem verlaat en de autosleutel meeneemt. Airco is in de meeste uitvoeringen standaard. Voor onderhoud aan de motor kunnen de zetels gekanteld en zelfs snel gedemonteerd worden.
De Piaggio Porter NP6 is een voertuig om lading te vervoeren binnen een stedelijke omgeving, om op werven te rijden of om materiaal mee te nemen als bouwvakker, tuinaannemer of arbeider van een openbaar bestuur. Vanuit die optiek hebben we met het voertuig gereden. In- en uitstappen gaat vlot, al moeten grote mensen zich wel iets meer bukken om in te stappen. Eens ingestapt val je ontspannen neer in de comfortabele stoel. De wagen vertrekt vlot en rijdt soepel: leeg vertrekken kan in de tweede versnelling met deze handgeschakelde vijfversnellingsbak. De korte voorkant maakt dat je heel dicht voor je op de weg kunt zien. Op kleine werven en in stadsverkeer is dat handig voor het afdraaien. Het voertuig houdt goed de baan, zelfs met een kleine 1.000 kg op de laadbak. De draaicirkel is klein en maakt het voertuig tot een handige harry op kleine werven of in stadsverkeer.
Wij hadden de uitvoering met de kipbak waarop je gemakkelijk 4 euro- palletten kwijt kan. Binnen de cabine is het voertuig vrij sober en wijst alles zichzelf uit. Piaggio gebruikt een tuimelschakelaar om de bak elektrohydraulisch te kippen en te laten zakken. Om veiligheidsredenen wordt deze pas actief als de handrem opstaat. Het voertuig kan voorzien worden van een trekhaak waarmee het 1.200 kg mag trekken.
Importeur Garage Iacono uit Manage weet dat deze voertuigen hun waarde krijgen zodra ze van de juiste opbouw zijn voorzien. Standaard kan het voertuig geleverd worden met een vaste laadbak, een kipper of gewoon als naakt chassis. Wat deze NP6 ook zo veelzijdig maakt, is de waaier aan mogelijke opbouwvarianten: een vaste laadbak, kipper, gesloten kast, hoogtewerker, uitrusting voor stadsreiniging enzovoort. Er staan verschillende mogelijkheden in de catalogus.
Zoals in de inleiding van dit artikel reeds gezegd werd, is Piaggio meer dan enkel een fabrikant van scooters. Het bedrijf ontstond al in 1884 en deed tal van ontdekkingen die nu nog altijd gebruikt worden. De belangrijkste vernieuwing die door Piaggio in die tijd geïntroduceerd werd, was de drukcabine voor vliegtuigen. In 1946 werd de eerste scooter gebouwd, die met zijn zachte gezoem en slanke taille de naam Vespa (‘wesp’) kreeg. Wereldwijd zijn er meer dan 15 miljoen Vespa’s verkocht. Op basis van de Vespa werd de typische driewielige bestelwagen ontwikkeld. Deze Ape, wat in het Italiaans ‘bij’ betekent, kwam in 1948 op de markt. Op dit moment is Piaggio de belangrijkste producent van scooters (via onder andere Piaggio, Puch, Vespa en Gilera) en een van de belangrijkste motorfietsfabrikanten met Moto Guzzi en Aprilia.