EuroGarden in Tienen is altijd al een stille werker geweest. De wortels van het bedrijf gaan bijna 150 jaar terug tot 1877, het jaar waarin het bedrijf ‘De Sint-Hubert’ werd opgericht als producent van zaaimachines en pompen voor de landbouw. In 1958 verhuisde de productie naar de huidige locatie in Tienen om dan in 1975 afgebouwd te worden.
In 1975 importeerde en verkocht het bedrijf nog 100% agrarische machines, een cijfer dat tegen 1991 volledig overging naar 100% machines en onderdelen voor de groensector. Vier jaar later kreeg het bedrijf de naam EuroGarden en zo was meteen de toon gezet voor de Europese expansie. In 2000 werd zwaar geïnvesteerd in een nieuw logistiek centrum met mogelijkheid tot uitbreiding. 2006 was het jaar waarin de Franse markt werd benaderd met de overname van F1 Distribution. Zes jaar later volgde in Nijmegen de overname van de firma Matracom en was de Nederlandse markt een feit. In 2015 werd het huidige logistiek centrum gerenoveerd en uitgebreid om aan de groei van de firma te kunnen voldoen. In 2021 ten slotte werd EuroGarden overgenomen door Arrowhead, een Amerikaanse speler die op zijn thuismarkt soortgelijke producten verkoopt.
EuroGarden NV is ondertussen de grootste onafhankelijke Belgische onderneming in zijn branche. Het verdeelt een compleet assortiment tuingereedschap, wisselstukken en accessoires exclusief voor professionele dealers in alle Europese landen.
Aparte onderneming
We hadden onlangs een gesprek met Johan Teeuwen, Category Manager OPE voor tuin- en parkmachines. OPE staat voor Outdoor Power Equipment. De man, die ervaring opdeed bij Stihl en Stiga, heeft een veelomvattende job: machines inkopen, onderhandelen met de leveranciers, trainingen organiseren, langetermijnprojecten uitwerken, strategieën bepalen … Samengevat: een ondernemer die binnen de firma een productgroep beheert, zonder dat hij zelf verkoopt of de inkooporders plaatst. Binnen het eigen bedrijf moet hij dan afstemmen met inkoop & verkoop en met marketing.
Johan Teeuwen: ‘Dat is een hele uitdaging in een markt die zo sterk beweegt, zeker met de elektrificatie en de nieuwe producten. Mijn terrein is het gamma tuin- en parkmachines.’
Het Amerikaanse bedrijf had eerder al verschillende ondernemingen overgenomen in Europa (onder andere Ratioparts) en het is nog steeds op overnamepad. Het wil in elk land de distributie georganiseerd hebben. Arrowhead is vooral bezig met wisselstukken voor offroadvoertuigen, golfkarretjes, UTV’s en dergelijke. De eerste stap in dat proces is de gezamenlijke aankoop van onderdelen, naar de markt toe verandert er niets.
Johan: ‘Wanneer dealerbedrijven onze machines verdelen, dan verwachten wij dat er een degelijk serviceapparaat achter staat. België telt in totaal zowat 1.000 mechanisatiebedrijven, Nederland ook. Zodra eindklanten service nodig hebben, dan moeten ze daar terechtkunnen. Je kunt je als fabrikant niet permitteren om met verdelers te werken die geen service kunnen bieden. Dealers die bij ons machines afnemen, moeten onderdelen op voorraad hebben, trainingen volgen, demomachines kunnen aanbieden enzovoort. Wij van onze kant hebben dan de opdracht om hen een voldoende leefbare sector te garanderen. Elke machinedealer kan rechtstreeks onderdelen kopen bij EuroGarden. Als je aftermarket (wisselstukken) verdeelt, dan heb je een intensief distributiesysteem, moet je alles op de plank hebben liggen en beschikbaar zijn voor iedereen.’
Voor de machineverkoop en het begeleiden van dealers heeft EuroGarden regionale accountmanagers. De onderdelenverkoop verloopt via de webshop en daar is weinig mankracht op de baan voor nodig, tenzij om af en toe een actie te ondersteunen.
Johan: ‘We voeren iets meer dan 15 merken. ECHO is ons grootste merk, met daaraan gekoppeld het satellietmerk Shindaiwa. Beide merken worden geproduceerd door Yamabiko in Japan en wie techniek kent, ziet meteen dat er bij de keuze van de materialen niet over één nacht ijs is gegaan. Een product is tegenwoordig meer dan enkel techniek: de samenstelling en opbouw van de machine, de marketing, de support, de beschikbaarheid, de perceptie. De brand awareness is bijna 50% van het succes. De Japanners zijn introvert en bescheiden, maar willen wel meedoen in de markt. Daar moeten ze nog iets meer naar buiten durven komen en hun producten zeg maar meer sexy voorstellen. Daarin verschilt Japan van Europa. Tegelijk nemen de mensen die mee aan het product hebben gewerkt hun persoonlijke verantwoordelijkheid en in geval van technische fouten gaan ze er alles aan doen om die op te lossen. Een Japanner zit op dat vlak totaal anders in mekaar. Wij zijn individualistischer, zij meer collectief. Keer op keer stellen ze zichzelf en hun producten in vraag. Dat kunnen wij ons hier nauwelijks voorstellen. Dat maakt dat ze hun producten keer op keer technisch blijven verbeteren.’
‘Naast ECHO hebben we Cramer, een professioneel merk dat enkel accuaangedreven tuingereedschap verkoopt. Cramer hoort tot de Globe Group waarvoor de Verenigde Staten de grootste afzetmarkt zijn. Daar worden onder de naam Greenworks veel machines afgezet, vooral via de doe-het-zelf, de grote warenhuisketens en de e-commerce. Cramer heeft nu net een accuaangedreven zeroturn-zitmaaier op de markt gebracht. Het interessante bij deze fabrikant is dat er omzeggens geen technische klachten zijn terwijl de producten grotendeels afkomstig zijn uit een Chinees huis. Hun onderzoek & ontwikkeling zit dan weer in Zweden. Vandaar ook dat het product betrouwbaar is en echt Europees aanvoelt. Van die Globe Group vertegenwoordigen wij in de Benelux alleen het merk Cramer. Technisch is dat af, op vlak van merkbekendheid hebben we nog een lange weg af te leggen.’
‘We verdelen ook AL-KO en Solo by AL-KO voor de Benelux. AL-KO is eerder een instapmerk, Solo by AL-KO richt zich dan meer naar de veeleisende consument met verdeling via het netwerk van traditionele professionele dealers. De meeste van deze machines worden in Oostenrijk gemaakt.’
‘We hebben met deze kwalitatieve producten, die zeker zo goed zijn als de merken met een sterke brand awareness zoals de grotere A-merken, meer werk en hebben meer overtuigingskracht nodig om deze in de markt te zetten. Eens mensen ze kennen en gebruiken, overtuigen ze zichzelf. Als technisch idealist word ik daar soms treurig van, maar verkoop blijft een samenspel van techniek en branding. Dat is marketing hé.’
Naast deze key-merken heeft EuroGarden nog wat kleinere merken met specifieke producten. De focus voor de volgende jaren ligt er ook op om het bedrijf dat altijd sterk achter de schermen werkte, meer naar buiten te brengen. Het wil deze beweging maken om daardoor ook de eigen merken bekender te maken bij dealers.
EuroGarden anno 2022
Vanuit Tienen regelt EuroGarden de verkoop en distributie voor de Benelux van onderdelen en machines. F1 Distribution in Frankrijk is een exacte kopie van Tienen: magazijn en verkoopkantoor. Nijmegen is enkel een verkoopkantoor.
EuroGarden België heeft in 2018 een stap naar de Duitse markt gezet en bedient die markt nu vanuit Tienen. Het gaat nu rechtstreeks naar de motoristen. Die stap naar de Duitse markt heeft een geweldige groei betekend voor EuroGarden.
In totaal werkt er voor EuroGarden een vijftigtal mensen.