Met de Profihopper timmert Amazone al bijna 25 jaar aan de weg van de maaier met opvang. Het Duitse merk koos voor een klepelmaaier die zich zowel op fijne grasvelden als in ruwe begroeiing thuis voelt. Bovendien kan dezelfde machine nog ingezet worden om te mulchen, te verticuteren of om bladeren en zelfs afval op te rapen.
Van het maaien van verzorgde grasvelden tot het opruimen van festivalweides, de Profihopper kan het aan. De Hopper bij Amazone werkt al jaren volgens hetzelfde doorontwikkelde principe van een klepelmaaier die het gemaaide gras in een horizontale transportvijzel gooit. Deze vijzel draait het materiaal van de buitenkanten naar het midden. Van daar gaat het materiaal in een schuin geplaatste vijzel die het in de bak brengt. De vijzels zorgen ervoor dat het materiaal gecompacteerd wordt zodat de bak tot wel 50% meer materiaal kan bevatten dan wanneer er met een conventioneel ventilatiesysteem zou worden gewerkt. Deze machine, zoals we ze hebben kunnen testen, is het resultaat van 25 jaar vallen en opstaan. De kinderziekten van de eerste jaren heeft Amazone omgezet in sterke punten waardoor er op deze Profihopper 1500 nog weinig valt aan te merken.
Op de rotoras zitten 88 halve vleugelmessen (44 paar) die in spiraalvorm rond de as zijn opgesteld. Daardoor draait deze rotor gelijkmatiger en maakt hij minder geluid. Bovendien zorgt deze opstelling voor een mooier, doorlopender snijbeeld. Onze ervaring leert dat je met scherpe mesjes en een aangepaste rijsnelheid een goed maairesultaat krijgt, zelfs al is de Profihopper in de basis een klepelmaaier. Als je te snel of met botte mesjes rijdt, dan duw je het gras omver en krijg je een afgefreesd uitzicht. Als het gras te lang is, dan kun je dezelfde werkgang nog eens in de andere richting nemen om alles mooi strak te krijgen. Het kan nuttig zijn om voor ‘ruwer’ werk een set gebruikte mesjes te gebruiken en voor het fijne maaiwerk een set nieuwe, scherpe mesjes. Deze laatste gebruik je dan alleen voor dit doel.
Deze dubbele mesjes die per twee een V vormen (88 mesjes in totaal), kunnen zonder gereedschap in een mum van tijd gewisseld worden. De houder zelf zit met een bout vast aan de rotor en de mesjes kunnen aan de houder geklikt worden via een eenvoudig snelkoppelsysteem zonder sleutel. Aan elke houder zit een links en een rechts mesje. Amazone heeft 5 configuraties van mesjes in de catalogus staan en dat maakt de machine ook veelzijdig. Standaard zijn er de lange vleugelmessen, korte of lange verticuteermessen en korte of lange vleugelmessen met een verticuteermes ertussen.
Amazone heeft geen ventilator nodig om het gemaaide gras in de bak te krijgen waardoor het geluidsniveau van de machine veel lager ligt dan bij een traditionele maaier met opzuig. Het principe om het gewas met een vijzel te transporteren zorgt ervoor dat er onder alle omstandigheden kan worden gereden. Ultralang of zwaar nat gras, sprokkelhout: alles gaat erdoor. En in droog gras is er veel minder stofontwikkeling rond demachine.
Dit systeem van grastransport is uniek. Het zorgt ervoor dat er zeker 50% meer ‘product’ kan worden geladen dan met een conventionele maaier.Zowel bij nat als droog gras krijg je de machine goed gevuld waardoor het rendement sterk naar boven gaat. Op een lange werkdag scheelt dat heel wat losbeurten en dus tijd.
De aandrijving van rotor en vijzels verloopt via een riemenset. Als de vijzel zou blokkeren door bijvoorbeeld een dikke tak, dan zorgt een veiligheid ervoor dat de aandrijving stopt. Als bij het opnieuw opstarten van de invoer de blokkering nog niet weggeraakt, dan kan de aandrijving manueel worden losgedraaid met de multifunctionele sleutel.
Om over te gaan van maaien naar mulchen volstaat het om de bijgeleverde afdekplaat over de vijzel te monteren zodat deze geen gemaaid gras kanaanpakken. Het gemaaide gras valt dan gewoon open op de grond.
Amazone koos deze keer voor de Yanmar 4TNV 88-dieselmotor om aan de Stage V-norm te voldoen. Deze viercilinder van 2.190 cc geeft 45,6 pk aan de poelie. De onderhoudspunten zijn heel vlot bereikbaar. Wanneer alle motorkappen, beschermplaten etc. geopend zijn, is omzeggens elk boutje aan de machine vrij toegankelijk. In het zijpaneel dat de radiator afschermt, zit een ventilator die grof stof op vaste tijdsintervallen wegblaast en zo voorkomt dat de radiator snel vol raakt.
Amazone gebruikt een multifunctionele sleutel waarmee alle noodzakelijke handelingen op de Profihopper kunnen worden uitgevoerd: de maaihoogte regelen, de maaikast openen, de hoogte regelen, de maaiunit met vijzel loswringen als er iets geblokkeerd zou zitten, de opgaande vijzel loswrikken als deze vastloopt … De maaihoogte wordt geregeld op de twee wieltjes vooraan. Nu zijn het nog luchtbanden, maar bij de volgende machines heeft de fabrikant gekozen voor volle, rubberen wieltjes.
Om te kijken wat de machine (aan)kan, kozen we verschillende praktische situaties.
Vooreerst een grasveld met zwaar, dicht gras dat sterk in elkaar was gevallen en van augustus tot midden oktober stevig heeft kunnen doorgroeien zonder gemaaid te worden. Enkele dagen voor het maaien speelde er nog een stevige wind die het gras met sprokkelhout, takken en een bladerdeken heeft bezaaid. We konden vlot doorrijden in dit gras, maar moesten af en toe in de twee richtingen rijden om alles mooi egaal te krijgen. Het verwerken van de massa gras verliep perfect.
Als tweede namen we een braakliggend terrein met distels en neergeslagen gras. Dat terrein, eigenlijk overstromingsgebied, was in drie jaar niet gemaaid en lag ook niet egaal. Geregeld kwam er grond mee in de machine, maar dit blokkeerde de grasstroom echter niet.
Voor onze derde opstelling kozen we voor een graskant langsheen een fietspad, een situatie die voor veel openbare besturen dagelijkse kost is. Hier verliep het maaien vlot en we merkten ook hoe mooi alle rommel die in de berm wordt gegooid opgeraapt geraakt: blikjes, papier, plastic …
Vervolgens probeerden we de Profihopper uit op een kortgemaaid gazon dat onder een bladerdeken bedolven lag. Veel gras werd er niet gemaaid, maar we merkten dat het effect van de rotor voldoende groot is om de bladeren op te rapen. Aan het einde van de werkgang moesten we de maaier dan nog enkele seconden op de grond laten nawerken om alle bladeren die in circulatie waren te verwerken. Als we hem te vroeg oplichtten dan werden de bladeren vooruit weggeblazen.
Als kers op de taart en om onze maaier te reinigen maaiden we een weiland dat in september gehooid werd en nu op 20 cm hoogte stond. Hier konden we mooi het effect zien van te snel of met de juiste snelheid te rijden.
Alles bij elkaar een bont allegaartje om te ondervinden waartoe de Profihopper in staat is.
De startprocedure vraagt om de parkeerrem in te drukken en te blokkeren. Dan laat je de computer opstarten door de contactsleutel in zijn eerste positie te zetten en vervolgens de sleutel door te draaien om te starten. Na de start moet je de parkeerrem terug deblokkeren en de machine is klaar om te rijden. Bij het verlaten van de zetel moet steeds de parkeerrem geactiveerd worden. Wat ons wel irriteerde, is het felle geluidssignaal bij het achteruitrijden of bij het aanzetten van het contact.
De rechterconsole is opgebouwd uit een aangename, ergonomische steun om de onderarm in te laten rusten. Daar staan ook de enigebedieningsknoppen van de maaier: aandrijving aan/uit, bak uitkippen en hooglossysteem omhoog.
Nadat de aandrijving van de maaier is opgestart schakel je met de rijhendel aan het stuur naar voor en begint de maaier te rijden. Het pedaal aan de rechtervoet fungeert dan als rijpedaal, want zodra de aftakas draait, klimt de motor naar het voorgeprogrammeerde toerental en wordt de maximum rijsnelheid begrensd op ongeveer 10 km/u. Als de aandrijving van de maaier wordt uitgeschakeld werkt het rijpedaal als gaspedaal en gaat de rijsnelheid tot een goeie 20 km/u. Het rijden zelf is zalig. Een dergelijke omvangrijke machine met een voldoende lange wielbasis om stabiel te rijden, maar die tegelijk zo kort kan afdraaien, hoeken uitwerken, rond bomen rijden: daar kan je alleen maar blij mee zijn. De machine stuurt heel kort, tot bijna zeroturn toe. Ze is permanent ‘intelligent’ vierwielaangedreven waardoor ze het gras ook op een delicate ondergrond minimaal beschadigt. Wat voor ons nog ontbrak op de testmachine zijn twee zijspiegels. Die zouden het rijden en manoeuvreren nog iets comfortabeler gemaakt hebben.
Met de hoogkipinrichting gaat het scharnierpunt van de bak tot op maximum 2,50 m. Wanneer de bak vol is, komt er een melding ‘grascollector vol’ op het dashboard. Op dat moment valt de machine terug naar een lager toerental en schakelt de aandrijving van de maaier uit.
Amazone voorziet ook een boltrekhaak achteraan op de machine.