We doen het voor de vlam: brandhout op de juiste manier stockeren

11 maart 2021
Peter Menten
Peter Menten

We kunnen er niet omheen dat brandhout ‘in’ is. De ene heeft de houtkachel ontdekt, de andere heeft een centraal verwarmingssysteem dat op hout draait en nog anderen appreciëren de gezelligheid van enkele houtblokken op de vuurkorf. De kwaliteit van brandhout wordt sterk beïnvloed door de manier waarop het bewaard wordt. Met de volgende tips kan het hout gestockeerd worden volgens de regels van de kunst … en zal het vuur veel mooier branden. Want uiteindelijk doen we het voor de vlam.

Tip 1 – Vers klieven
Klief het hout zo snel mogelijk nadat de boom of tak werd geveld. Dit versnelt niet alleen het drogen, maar ‘vers’ hout laat zich ook makkelijker klieven. Niet-gekliefd hout heeft minstens twee jaar nodig om voldoende te drogen.
Tip 2 – Laten drogenBrandklaar hout heeft een maximaal watergehalte van 20%. Het heeft een gemiddelde energiewaarde van 4 kWh/kg. Als het hout te nat is, verbrandt het met een duidelijk geringere energieopbrengst. Het leidt bovendien tot hogere emissies en agressieve afzettingen in de kachel of houtoven.
Tip 3 – Rekening houden met de eigenschappen van het hout
Hardhout kan door zijn eigenschappen langer aan ongunstige weersomstandigheden worden blootgesteld dan zachthout, en dat zonder energiewaarde te verliezen. Als hardhout te traag droogt, kan het bezet geraken met schimmels en paddenstoelen die zich met het hout voeden. Dat laatste haalt de verbrandingswaarde dan omlaag.
Tip 4 – Zon en wind doen het hout sneller drogenDe ideale stockageplaats voor vers gekliefd brandhout zijn zonnige en goed geventileerde plekken zoals bijvoorbeeld de zuidkant van gebouwen. Maak voor de opslag een droge ondergrond, bijvoorbeeld met paletten of rondhout, waardoor het gestapelde hout langs onder geen vocht opzuigt.
Tip 5 – Afstand tot de muur
Een overstekend dak langsheen een muur of een open houtstapelplaats zijn in principe geschikt voor het stockeren van brandhout. Om een optimale luchtcirculatie te krijgen moet er tussen hout en wand minstens 10 cm ruimte zijn. Als de houtmijt kruiselings wordt opgebouwd droogt het hout sneller.
Tip 6 – Beschutting tegen regen is alleen nodig bij droog hout
Na de zomerse droogperiode kan men het hout met een zeil of plaat afdekken. Vers gekliefd hout mag echter niet in gesloten ruimtes en zeker niet onder folie worden gestockeerd. Op deze manier kan het immers niet uitdrogen en ontstaan er schimmels doordat het uitgezwete vocht niet weg kan.Ook bij goed gestockeerd hout kan de energiewaarde van het hout door de natuurlijke afbraakprocessen met tot drie percent per jaar dalen. Hout dat te oud is geworden, is net zo min geschikt voor verwarming als vochtig hout.

Tip 7 – Niet te lang stockeren

Ook bij goed gestockeerd hout kan de energiewaarde van het hout door de natuurlijke afbraakprocessen met tot drie percent per jaar dalen. Hout dat te oud is geworden, is net zo min geschikt voor verwarming als vochtig hout.

Ook interessant voor jou