In Tubize liggen de oefenvelden van het Belgian Football Centre (BFC), een geheel van 6 voetbalterreinen waarvan drie velden in kunstgras en drie in natuurlijk gras. Deze oefenvelden zijn druk bezet door de trainingen van de Rode Duivels en de jeugdploegen. Om het gras te maaien gebruikt het BFC al jaren de Bigmow-robotmaaier van Belrobotics. De laatste aanwinst is een Bigmow op rtk-gps: maaien op centimeters nauwkeurig en met een forse tijdswinst.
Oefenvelden van dit kaliber moeten er op ieder moment van de dag en week zo goed mogelijk bij liggen. Dat vraagt veel inzet vande greenkeepers en een strakke planning. Om het personeel de kans te geven om zijn tijd aan nuttig onderhoudswerk te besteden, werd er enkele jaren geleden voor gekozen om de grasvelden door een robotmaaier te laten maaien.
Frédéric Veraghaenne, operationeel directeur van het Belgian Footbal Centre in Tubize, legt uit hoe ze bij de robotmaaier zijn uitgekomen.
‘Onze terreinen zijn heel druk bezet en om een topkwaliteit- speelmat te leveren proberen we onze mensen zo efficiënt mogelijk in te zetten. Grasmaaien is zo’n karwei waar veel tijd in kruipt: verloren tijd voor professionele greenkeepers. Daarom kozen we er enkele jaren geleden voor om de terreinen te laten maaien door robotmaaiers. Deze non-stopmaaiers werken ecologisch: op stroom en zonder restafval van gras. De grasmat die gemaaid is door robotmaaiers is sterker geworteld, dichter en egaler. Dat alles zonder het gebruik van chemicaliën. We hebben samen met Belrobotics en de Koninklijke Belgische Voetbalbond beslist om de stap naar een volgende generatie maaiers te zetten en te maaien met rtk-gps, zodat er weinig overlap is en een veld veel sneller gemaaid is.’
‘We kunnen nu op elk veld maaien zonder dat de maaier moet worden verplaatst. We kunnen reageren in realtime, hebben statistieken over het maaien en kunnen de machine online bedienen. Door dit laatste kunnen we de maaier bijvoorbeeld op veld A laten werken en hem opvolgen terwijl we ondertussen op veld B de lijnen gaan witten. De maaier maait rond obstakels en verbetert zijn route iedere keer. We kunnen ook werkgangen programmeren zodat we de ene keer bijvoorbeeld mooi AB-lijnen trekken en een andere keer schuin over het veld rijden.’
Neusje van de zalm is de rtk-gps bediening die ervoor zorgt dat de Bigmow niet zomaar kriskras heen en weer rijdt, maar mooie rechte lijnen volgt. Er zijn op dit moment 8 configuraties die kunnen worden ingegeven. Als hij bijvoorbeeld een mooi strepenpatroon wil maaien kan de operator dit eenvoudig ingeven. Op rtk rijdt de maaier ook de rechte lijn volledig uit. Stel dat er bijvoorbeeld een bos gras staat, waar de standaardmaaier omheen zou maaien omdat hij het als een obstakel ziet, dan gaat deze toch zijn lijn blijven volgen en de bos gras maaien.
Voor de praktische veiligheid wordt er nog met een omtrekdraad gewerkt. Theoretisch is deze echter niet meer nodig.
‘Met de gewone robotmaaier zonder rtk ben je snel 5 dagen aan het maaien aan een veld van pakweg 9.000 m2. Om datzelfde terrein via rtk-gps te kortwieken heb je drie werkgangen van 2 uur nodig. De tijd tussen de werkgangen is de gemiddelde laadtijd. Op deze manier kun je meer vierkante meters maaien dan met de standaardmaaier. Het voordeel van dit systeem is dat men met kleinere machines nu net grotere terreinen gaat kunnen maaien waardoor de kostprijs van het maaien drastisch naar beneden kan. Drukkere terreinen kunnen nu beter worden benut en het onderhoud vraagt minder tijd. Doordat de maaier minder ‘verloren’ rijdt, zal de slijtage aan wieltjes en lagers veel kleiner zijn. We maken nu een overlap van enkele centimeters tussen de werkgangen, een grens die naar keuze kan worden ingesteld.’ Deze rtk-gps kan op alle machines van de Connected Line worden opgebouwd. Op de maaier komt dan een antenne voor de positiebepaling van de maaier en een extra module bij de computer. Naast het voetbalterrein komt er een antenne die met de maaier en de smartphone of thuiscomputer communiceert. Doordat de maaier nu in rechte lijnen over het veld rijdt en de werkgangen mooi op elkaar aansluiten, is een veld veel sneller gemaaid. Zo is het ook niet meer nodig om ’s nachts te maaien en is het risico op het aanrijden van kleine dieren ook beperkt. Nadat de robot in zijn shelter is bijgeladen zal hij terug naar de positie rijden waar hij gestopt is met maaien.
Nu wordt er met wifi gewerkt. In principe kan daarmee een cirkel van 250 tot 300 meter worden afgedekt. Met tussenversterkerskan dit signaal worden uitgebreid. 4G is de volgende stap. Moeilijkere terreinvormen zijn nog niet aan de orde. In theorie zou dit evengoed kunnen, alleen is de tijdswinst hier nog niet voldoende om daar verder in te investeren. De grote winst zit in terreinen waar zoveel mogelijk rechte lijnen in zitten.