Fendt 200 De traploze voor het lichtere werk

9 december 2020
Peter Menten en Roman Engeler
Johannes Paar

Als Fendt met nieuwe trekkers uitkomt, is de kans groot dat het over een zwaargewicht gaat. Dit najaar werd de rupstrekker voorgesteld en in zijn kielzog ook de nieuwe 200. ‘Kielzog’ klinkt wat oneerbiedig want met één op zes verkochte Fendt- tractoren in België is de 200-reeks een topper. Fendt brengt deze trekkers met een maximumvermogen van 79 tot 124 pk nu uit in de standaardversie ‘S’, maar ook in smallere versies.

De nieuwe standaardtrekkers uit de 200 Vario serie van Fendt hebben nu hetzelfde design als de grotere modellen en ze zijn uitgerust met een vernieuwde cabine. Deze biedt iets meer hoofdruimte en de pedalen staan verder uit elkaar. De voorruit scharniert hoger open, de dwarsbalk is smaller en het dakvenster groter. Dit geeft een ruimer zicht, vooral bij werkzaamheden met de frontlader: een werk waar deze trekker courant voor gebruikt wordt. De luchtcirculatie is opmerkelijk verbeterd: tien blaasmonden op de stuurkolom aan de voeten en in het cabinedak verhogen het comfort van de airco. En de nieuw ontworpen passagiersstoel biedt meer comfort voor de passagier.

Bedieningsconcept ‘FendtONE’

In de cabine wordt het nieuwe bedieningsconcept ‘FendtONE’ toegepast, zoals vorig jaar geïntroduceerd voor de series 300 en 700 Vario. Dehoeksteen van dit concept is de nieuwe bedieningsarmsteun met vast toegewezen en vrij toewijsbare functieknoppen. Het zijn er echter minder dan bij de andere series. Bovendien kunnen voor het eerst de instellingen van motor en transmissie via de knoppen op de aangepaste multifunctionele hendel worden geregeld. De bediening van twee ventielen en de activering van de cruisecontrol gebeuren via de joystick. De joystick en de optionele 12-duimsterminal zijn ook nieuw voor deze serie.

Op de stuurkolom zit een 10-duims digitaal dashboard. Het toont onder meer de rijsnelheid, het motortoerental en het vloeistofpeil. Dit digitale dashboard wordt bediend met de draai-drukknop rechts op het stuur. Zo kunnen machine-instellingen gemakkelijker en overzichtelijker wordengemaakt.

De Fendt 200 Vario is standaard uitgerust met elektrische ventielen. Debiet- en tijdfuncties worden via het dashboard of de terminal aan de zijkant geregeld.

DynamicPerformance

Als motor koos Fendt de 3,3l-driecilindermotor van Agco Power die nu aan de Stage 5-emissienorm voldoet. Deze motor werkt met een dieseloxidatiekatalysator, roetfilter en SCR, maar zonder uitlaatgasrecirculatie. De 211 Vario, het topmodel, wordt geleverd met het ‘DynamicPerformance’-concept. Dit systeem kan tot 10 pk extra vermogen vrijgeven wanneer dat nodig is. DynamicPerformance is niet gebonden aan rijsnelheden of speciale taken, maar werkt puur dynamisch en detecteert wanneer componenten zoals aftakas, hydrauliek, motorventilatoren of airconditioning meer vermogen nodig hebben. Het ‘multi-power’ concept is ook van toepassing bij stilstaand aftakaswerk,

bijvoorbeeld bij het gebruik van een houtversnipperaar met aftakas. Voor transport en veldwerk wordt DynamicPerformance geactiveerd zodra er een of andere verbruiker (hydrauliek, ventilatie, airco …) wordt ingeschakeld. De 10 pk extra vermogen van de Fendt 211 Vario is interessant voor bedrijven die een compacte, lichte en wendbare tractor nodig hebben en die af en toe wat extra vermogen kunnen gebruiken. En weeral komt de versnipperaar of bladblazer in beeld.

Verschillende uitrustingen

Fendt levert voor zijn 200 Vario in optie een ontlastingsregeling voor de fronthefinrichting. Dit betekent dat de bodemdruk traploos kan wordeningesteld, wat bedoeld is om de bodemaanpassing te optimaliseren en om bijvoorbeeld bij het maaien op oneffen terrein de vervuiling van het voer te verminderen.

De serie met in totaal vijf modellen in het vermogensbereik van 79 tot 124 pk is verkrijgbaar in de uitrustingsvarianten Power, Profi (met opengaande voorruit, LS-hydrauliek en joystick) en Profi+ (ook met 12-duimsterminal, gps-sturing en documentatiesysteem).

Samenvatting

Fendt duwt zijn kleinste trekkerserie een nieuw tijdperk in, ook op het gebied van digitalisering. De markt zal echter beslissen of al deze facetten echt nodig zijn in deze vermogensklasse. De bediening, die op het eerste gezicht ingewikkeld lijkt, is intuïtief gestructureerd en wijst zichzelf snel uit. Het lage zwaartepunt, de wendbaarheid, de traploze transmissie, de automatische vierwielaandrijving en differentieelblokkering maken van de Fendt 200 Vario een specialist onder de kleinere trekkers. ‘Klein’ staat hier voor handig, compact, krachtig en comfortabel. Op vlak van aanhangerremmen biedt Fendt voor deze tractoren zowel pneumatische als hydraulische tweeleidingssystemen. De productie van de nieuwe modellen start eind januari volgend jaar in Marktoberdorf.

Modellenoverzicht Fendt 200 Vario

Les tracteurs spécialisés Fendt 200 Vario V / F / P

Parallèlement aux tracteurs classiques, Fendt a également rajeuni ses tracteurs spéciaux de la série 200 Vario. Ils se déclinent en cinq modèles chacun dans les versions V, F et P et avec des largeurs hors-tout de 1,07 à 1,68 m. Pour le modèle le plus puissant 211 Vario, le concept Dynamic Performance est également disponible – et est indiqué par des lettres rouges sur la désignation de type. En termes d’équipement, comme pour les tracteurs standard, les variantes Power, Profi et Profi+ sont disponibles.

La cabine a été redessinée. Elle comporte 4 montants, une grande surface vitrée et une porte qui s’ouvre grand. Dans la cabine, la filtration de l’air peut être adaptée dans la catégorie de protection 4. Elle assure une filtration supplémentaire lors de l’utilisation de produits phytos, par exemple, ou dans un environnement pollué. Dans la version de base, la filtration de l’air est conforme aux normes de protection de la catégorie 2. Ces tracteurs sont également équipés du concept de commande FendtOne avec tableau de bord numérique et le nouvel accoudoir de commande. Cependant, l’écran optionnel de 12 pouces n’est pas placé sur le côté, mais presque un peu caché au-dessus du conducteur dans le haut du toit. Sur cette version, il n’y a pas de lucarne de toit.

En plus du relevage avant en option, Fendt offre pour la première fois un dispositif de transfert de poids à l’arrière. Le conducteur peut déterminer le poids de l’outil à transférer au sol et le poids à transférer sur l’essieu arrière du tracteur. Cela permet de réduire le patinage, d’améliorer la traction et d’optimiser de manière générale la qualité du travail.

Avec des connexions centrales Power Beyond ou deux distributeurs supplémentaires dont le relevage avant, ces modèles disposent d’un maximum de huit distributeurs proportionnels à l’avant, au centre et à l’arrière du tracteur.

Ook interessant voor jou