AVL, wat staat voor Anstalt für Verbrennungskraftmaschinen List, is een Oostenrijks engineeringsbureau voor voertuigtechniek. Het bedrijf stelde vorig jaar het prototype van zijn E-Tractor voor, een volledig elektrisch aangedreven trekker. Het concept is opgebouwd uit een basisframe waarin alle componenten zitten. De indeling op het frame kan de klant zelf kiezen. Door bijvoorbeeld de cabine voor- of achterop te zetten kan er al dan niet een tank, kieperbak of laadbak worden gemonteerd.
Het ‘Instituut voor verbrandingsmotoren’ (AVL) doet al sinds 1948 aan engineeringswerk voor de voertuigindustrie. Ondertussen is het bedrijf, dat is opgestart door de Oostenrijkse professor Hans List, uitgegroeid tot een wereldwijde speler met meer dan 11.000 medewerkers. Omdat het constant opdrachten uitvoert voor de landbouw-, vrachtwagen- en automobielsector, houdt het ook een stevige vinger aan de pols in deze sectoren.
De E-Tractor is gebouwd als een modulair concept: een meccano, zeg maar. Het batterijpakket ligt centraal in het chassis, omgeven door de hydraulische en pneumatische componenten, de olietank enzovoort. Het chassis is erop voorzien om zowel voor- en achteraan als links en rechts opzij werktuigen aan te kunnen koppelen. Beide assen zijn pendelend opgehangen en de wielen worden gestuurd met traditionele hydraulische cilinders op de assen. Remmen en alle andere hydraulische functies worden elektrisch uitgevoerd. De vier onafhankelijk van elkaar aangedreven wielen kunnen apart sturen, waardoor de tractor maar een kleine draaicirkel nodig heeft.
De E-Tractor is een ontwikkeling van de laatste 2 jaar die binnen AVL is gebeurd met onderdelen ‘die in het rek lagen’. De batterijset levert een maximum van 75 kW (102 pk) en werkt op 700 volt. Van dat elektrisch vermogen gaat er tot 50 kW (68 pk) naar de assen. De overblijvende 25 kW (34 pk) gaat naar de stuurmotor en het elektro-hydraulisch systeem voor aandrijving van de werktuigen. Vanuit de batterij gaat de stroom naar de vier wielmotoren, die onafhankelijk van elkaar worden geregeld in functie van de belasting en slip.
De batterij voorziet voldoende stroom voor 4 tot 6 uur licht werk zoals maaien, spuiten en meststoffen strooien. Deze tijd hangt natuurlijk af van de helling van de percelen, het type en de maat van de banden op de trekker, de effectief benodigde trekkracht, de rijsnelheid enzovoort. Een hele hoop variabelen die het gevraagde vermogen drastisch kunnen beïnvloeden. Een lege batterij kan snel worden gewisseld worden met een opgeladen versie, aldus de ontwikkelaars. Dat is zinvol als de trekker voor langere tijd in het veld blijft of als er geen netstroom aanwezig is.
In het geval de gebruiker verkiest om zijn batterij op te laden heeft hij twee mogelijkheden: laden met een ingebouwd laadsysteem op de trekker of laden via een extern laadsysteem. Een laadbeurt van volledig leeg naar volledig vol zou maximum twee uur mogen duren.
Flexibiliteit is de sleutel van het modulaire concept. Er is keuze uit achterwiel-, of voorwielsturing, hondengang en krabbesturing. De cabine kan vooraan, in het midden of achteraan worden geplaatst of – als het voertuig autonoom rijdt – gewoon weggelaten worden.
Met cabine en elektrisch bediende voor- en achterhefinrichtingen en de bijhorende aftakassen zal het gewicht van de E-Tractor op ongeveer 2 ton uitkomen.
Na het testen van het prototype zal AVL op zoek gaan naar een OEM-partner (een fabrikant dus) om het concept op de markt te brengen. Ontwikkelen is de corebusiness van het bedrijf, produceren laat het liever over aan anderen.
Als alles naar plan verloopt, dan zullen de eerste exemplaren binnen twee jaar op de markt komen. AVL ziet potentieel voor de E-Tractor in het onderhoud van wegen, in boomgaarden en wijngaarden, bij de tuinbouw en in de groen- en openbare sector.
AVL heeft een jaar geleden het eerste prototype van de E-Tractor voorgesteld. Op basis van die ervaring en de reacties erop is men nu met een definitief model aan de slag gegaan. De E-Tractor zal niet enkel als een tractor op zich staan, maar kan een onderdeel vormen van een ‘zwerm’ met meerdere E-Tractoren die met elkaar communiceren en centraal aangestuurd worden. Op dat moment vervalt de cabine en wordt dat een nuttige laadruimte voor bijvoorbeeld een silage- of kieperbak, of een tankopbouw voor een zelfrijdende spuitmachine.