Nieuw design elektrische werktuigdrager

9 oktober 2020
Dick van Doorn
Dick van Doorn

De Nimos Posi-Trac is een van de eerste elektrische werktuigdragers in de wereld.  Hij is leverbaar in twee accuvarianten: met loodzuuraccu en met lithium-ijzerfosfaataccu. Nimos wilde qua look en vermogen de huidige dieselrijder niet het gevoel geven dat hij inlevert als hij voor elektrisch kiest.

De eerste werktuigdrager van Nimos, een dieselvariant, werd al ontwikkeld in 1993. Sinds een jaar is er nu de eerste elektrische Nimos, de Posi-Trac. Het prototypemodel daarvan was in januari 2018 al klaar. Volgens Frans Drost van de firma Nimos heeft de keuze voor elektrisch vooral te maken met de overgang in dit segment van Stage 3b naar Stage 5 motoren. ‘We hadden op zich eenvoudig modellen met een Stage 5 motor kunnen maken, maar dan had je nog steeds in het dieselsegment gezeten. En dat terwijl alle lichtere machines in het segment daaronder de elektrische toer op gaan. Vandaar dat wij besloten hebben om bij dit model volledig voor elektrisch te gaan.’
Evenals bij de dieselvarianten is ook bij deze elektrische variant als basis de gemiddelde breedte van een trottoir genomen. De Posi-Trac is dus slechts 118 centimeter breed, 298 centimeter lang en 2 meter hoog.

Alles perfect compatibel

Het allereerste prototype van de Posi-Trac werd in 2017 ontwikkeld en was klaar in 2018. In 2019 liep de eerste serie van de band. Daarna is de software doorlopend ontwikkeld en werd de machine continu verbeterd. Groot voordeel is dat de Posi-Trac door Nimos volledig in eigen beheer wordt ontworpen en geproduceerd, dus ook alle software. In iedere Nimos-module die gekoppeld kan worden op de werktuigdrager zit er een chip die bij het aansluiten gelijk contact maakt met de software van de werktuigdrager zelf. Alle software wordt vanaf dat moment afgestemd op het desbetreffende werktuig. Nimos noemt dit ‘(aanbouw)werktuigherkenning’. Dus alles is altijd optimaal verbonden.
Tot nog toe heeft Nimos voor de Posi-Trac in totaal vijf werktuigen beschikbaar. Alle modules zijn door middel van een snelwisselsysteem snel aan- en af te koppelen. De modules die momenteel beschikbaar zijn, zijn een onkruidborstel, twee types onkruidbranders, een zoutstrooier en een sneeuwschuiver. Momenteel is Nimos al bezig om diverse maaitoestellen voor de Posi-Trac te ontwikkelen.

De werktuigdrager is leverbaar in twee accuvarianten: een loodzuuraccu en een lithium-ijzerfosfaataccu (LiFePO4). Deze lithiumvariant is overigens nog maar zeer recent op de markt, sinds april 2020. Drost: ‘Wij kenden loodzuuraccu’s natuurlijk al vanuit de heftruckbranche. Voordeel van deze accu is dat het een ‘bewezen’ techniek is. En het is ook duurzaam, aangezien dit type accu voor 97% recycleerbaar is.’ Het vermogen van een Nimos Posi-Trac met loodzuuraccu is 32 kW. Bij een volledige oplading kun je met deze variant één dag werken. De goedkoopste versie van een Nimos Posi-Trac met loodzuuraccu kost ongeveer 83.000 euro (excl. btw). Samen met Nimos ontwikkelde de Belgische invoerder Pivabo overigens een tool om de TCO (total cost of ownership) te berekenen en te vergelijken met de dieselvariant. Daaruit blijkt dat de Posi-Trac op lange termijn significant goedkoper is dan een dieselmachine, met name dankzij de zeer beperkte onderhoudskosten en het wegvallen van de brandstofkosten.

Bewuste keuze

Vanwege nationale en Europese subsidiegelden heeft Nimos ook een Posi-Trac variant ontwikkeld met een lithium-ijzerfosfaat accu (LiFePO4). Het vermogen van dit model is 42 kW en de prijs start vanaf 119.000 euro (excl. btw). Reden dat Nimos voor een lithium-ijzerfosfaataccu gekozen heeft, is dat daar geen kobalt in zit. Niet onbelangrijk volgens Nimos, gezien de manier waarop kobalt gewonnen wordt. Een ander voordeel is dat deze accuvariant onmogelijk kan ontploffen. Of deze accuvariant makkelijk te recycleren is, is nog wel de vraag volgens Nimos.
De nieuwe Nimos Posi-Trac heeft ook een totaal nieuwe vormgeving vergeleken met de dieselvariant van deze werktuigdrager. Nimos koos voor een geheel nieuw design en een moderne look. Drost: ‘Zowel qua look als qua vermogen vinden wij dat een huidige dieselrijder bij dit model niet het gevoel moet hebben dat hij inlevert als hij voor de elektrische variant gaat.’ De chauffeur van de Posi-Trac kan de werktuigdrager bovendien met één hand bedienen en de draaicirkel van de machine is 1,90 meter. De stoelen zijn van Cobo of Grammer zijn ergonomisch voor optimaal zitcomfort. De basiskleur is rood, maar af fabriek kan deze machine in alle kleuren geleverd worden. Uiteraard ook in de kleuren van een bedrijf of een gemeente.

Chauffeurs enthousiast

De ramen zijn van enigszins getint glas zodat de chauffeur in volle zomer minder last van felle zon heeft. De machine is standaard ook voorzien van airconditioning. Drost: ‘Nederlandse chauffeurs die wij spreken en die er al mee gewerkt hebben, zeggen dat onze Posi-Trac een verademing is om mee te werken vergeleken met dieselvarianten van werktuigdragers. Daar zijn diverse redenen voor. Zo heb je met deze elektrische machine vrijwel geen trillingen of stank en zeker minder lawaai ook.’
Volgens Pivabo is deze 100 procent elektrische werktuigdrager ook in België enthousiast onthaald. Het ontbreken van het geluid van de dieselmotor blijkt in de praktijk een van de grootste voordelen te zijn. Dit blijkt uit de reacties van verschillende Belgische chauffeurs die de machine reeds hebben uitgetest.
De fabrieksgarantie is één jaar, waarbij het verlengen van de garantietermijn tegen een redelijk bedrag mogelijk is. Wat de loodzuuraccuvariant betreft, zijn 1.500 ladingen gegarandeerd volgens Nimos. Bij de lithium-ijzerfosfaatvariant ligt dit gegarandeerde aantal ladingen op 2.000.

Ook interessant voor jou