De Carbogreen Minimot omkeerfrees met diepteregeling is een combinatie van een overtopfrees met een diepterol. Deze wordt in een eigen frame achter een Goldoni-motoculteur gehangen. Het principe bestaat al 20 jaar, maar kreeg nooit de aandacht die het verdient. Een overtopfrees is duurder dan een gewone frees en in combinatie met de prijs van een motoculteur legt elke euro extra veel gewicht in de schaal. Wellicht heeft dat het succes van deze techniek wat ondermijnd.
We hadden afgesproken met Jan Van den Spiegel van Tiptoptuinen in Affligem om de Carbogreen Minimot aan het werk te zien. Jan kocht deze machine vorig jaar in combinatie met een Goldoni-tweecilindermotoculteur. Deze tuinaannemer legt zich vooral toe op kleine projecten voor particulieren en bedrijven en komt daarbij geregeld voor dezelfde uitdaging te staan: smalle doorgangen. Zijn bedrijf en machinepark zijn gericht op dit soort werkjes: klussen rondom het huis, tuinonderhoud van moeilijk bereikbare tuinen en kleine tuinaanlegwerken. Al zijn machines (graszodensnijder, minigraver, frezen, nivelleermachine, enzovoort) zijn gekocht voor en voorzien om tot in eender welke tuin te geraken. De laatste jaren krijgt hij veel aanvragen voor de aanleg en renovatie van gazons en om die reden werd vorig jaar deze Carbogreen-combinatie aangekocht. Met 64 cm werkbreedte en een totale breedte van 80 cm past deze machine perfect in zijn machinepark.
De Italianen noemen de Minimot ook een ‘steeninwerkmachine’ en verwijzen daarbij naar de mogelijkheid om in een stenenrijke bodem de stenen naar onder te brengen en daar bovenop een mooie teeltlaag te leggen. Dat laatste is dan het effect van de overtopfrees. In combinatie met de aandrukrol ontstaat er dan een mooi egaal zaaibed. De Minimot werkt op een diepte van 5 tot 15 cm. De machine weegt 105 kg en vraagt een vermogen tussen 8 en 12 pk. Als we in droge grond moeten werken, dan is 12 pk eerder een minimumvereiste. In dat kader is de Goldoni-tweecilindermotoculteur My Special 15 SR met 14 pk geen overbodige luxe. De werkdiepte van de overtopfrees is op 2 punten (aan iedere kant van de machine) te regelen door het monteren van borgpennen. De diepte kan in verschillende tussenstappen worden ingesteld. De freesunit is op de traditionele manier aan de motoculteur bevestigd, maar ligt ook in een eigen frame dat aan de voorkant kan geladen worden met tegengewichten. Op deze manier hangen motoculteur en frees mooi in balans. Het vraagt omzeggens geen kracht om de machine op te heffen en bijvoorbeeld achteruit te rijden. De torsiekrachten komen door deze constructie immers niet op de machine te liggen want het frame vangt ze op.
We reden op een stukje aangevoerde grond die met een graszode overgroeid was. De grond was vrij nat en na twee werkgangen lag de graszode op diepte met een werkbare teeltlaag bovenop. Het is de bedoeling om met deze combinatie een grasveld met één machine te kunnen bewerken en direct een zaaibed klaar te leggen. Zonder deze Minimot en met een gewone frees zou je eerst nog de opgefreesde graszoden moeten afrijven en de grond egaal trekken. Nu is er in nagenoeg één werkgang een zaaiklare bodem voorbereid.