Het blad over de mechanisatie in tuin en groene zones, met een knipoog naar de mens erachter.

Actueel Nieuws

Processierupsen ecologisch verantwoord bestrijden? Het kan!

Door een veranderend klimaat en een gebrek aan natuurlijke vijanden, komen de eikenprocessierupsen steeds vaker voor in ons land. En eerlijk is eerlijk, de eikenprocessievlinder is een mooie, onschuldige nachtvlinder. Helaas zijn de rupsen van deze grijze vlinder iets minder onschuldig. Hun irriterende brandharen kunnen een allergische reactie bij mens en dier veroorzaken. Contact met brandharen veroorzaakt irritatie van de huid, ogen en de bovenste luchtwegen. Deze effecten kunnen zeer ernstige vormen aannemen. Hoog tijd dus voor een efficiënte maar ook ecologisch verantwoorde bestrijdingsmethode. Kärcher biedt alvast een helpende hand. Met de Kärcher professionele veiligheidsstofzuigers kan je moeiteloos rupsen en hun nesten verwijderen.

Milieuvriendelijke bestrijding
Gemeenten en steden doen er alles aan om het probleem van de eikenprocessierupsen aan te pakken. Men kan gebruik maken van drie verschillende methodes: spuiten met biociden, wegbranden of wegzuigen van rupsen en hun nesten.
Biociden hebben een negatieve invloed op de biodiversiteit aangezien ze ook rupsen van andere vlindersoorten kunnen treffen en eveneens potentieel schadelijk zijn voor de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups.
Bij branden bestaat er kans op beschadiging van de bomen, bermbranden en het ongewild verspreiden van brandharen.
Wegzuigen is de meest milieuvriendelijke en veiligste methode om de eikenprocessierups te bestrijden en heeft daarom veruit de voorkeur op beide andere werkwijzen.
 
Veiligheidszuigers (stofklasse H)
Kärcher NT veiligheidszuigers bieden een doeltreffende oplossing die zowel ecologisch, gebruiksvriendelijk als veilig voor de omgeving en de operator is. Met de gecertificeerde veiligheidszuigers (stofklasse H) kan men op een efficiënte en snelle manier de rupsen en hun nesten verwijderen. De toestellen zijn uitgerust met een volledig antistatisch systeem, inclusief geleidende accessoires. Hierdoor is de gebruiker effectief beschermd tegen stroomschokken door antistatische lading. Dankzij de PTFE HEPA veiligheidsfilter en gebruik van veiligheidsfilterzakken kunnen er geen irriterende brandharen uit de stofzuiger ontsnappen. Daarna worden de opgezogen rupsen en nesten in de volledig afgesloten veiligheidsfilterzakken afgevoerd door een erkend verwerkingsbedrijf voor dierlijke resten om uiteindelijk verbrand te worden.
 
Slim weetje: de Kärcher NT veiligheidszuigers met stofklasse H certificatie zijn ook geschikt om gezondheidsschadelijke en kankerverwekkende stoffen, inclusief asbeststof, op te zuigen. Bovendien zijn ze allen ook geschikt om vloeistoffen op te zuigen.
Industriezuiger ‘Longopac’
De IVC 60/24-2 Tact² Lp is een compacte, maar krachtige industriezuiger met het ‘Longopac’ opvangzaksysteem. Een ‘Longopac’ is een lange slurf met opvangzakken. Zodra de ketel vol zit met rupsen en haren, vallen deze in de ‘Longopac’. Door de ‘Longopac’ te sluiten met een tie-wrap komen er geen brandharen vrij uit de zuiger. Met het systeem van plastic ‘Longopac’ zakken kunnen de rupsen en hun nesten op een contactloze manier verwijderd worden.
 
Onafhankelijke stroomvoorziening
Geen elektriciteit? Met de Kärcher PGG 3/1, 6/1 en 8/3 benzine-aangedreven generatoren maak je jezelf volledig onafhankelijk. Bijzonder handig wanneer er processierupsnesten moeten verwijderd worden en er geen stopcontacten in de buurt zijn.
 
Belangrijke opmerking
Het opzuigen en verbranden van de eikenprocessierupsen mag enkel uitgevoerd worden door experten. Zij moeten ook alle voorschriften naleven met betrekking tot het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM), zoals beschermende kledij, handschoenen, gelaatsbescherming en een mondmasker.

Vlinder tussen juli en september
De eikenprocessievlinder is een onopvallende nachtvlinder die tussen juli en september ontpopt. De vrouwtjes leggen de eitjes voor de bevruchting vaak op de takken van jonge eikenbomen, maar soms maken ze ook grondnesten aan de voet van de stam.

Ontwikkeling van de larven vanaf april
De larven komen in het voorjaar uit de eicapsule - afhankelijk van de weersomstandigheden in april - en zijn aanvankelijk oranje. Later verandert hun kleur naar grijsgroen, met lichtere zijkanten. Hun lichaam is bedekt met fijne haren die lijken op borstelharen.

Plaag van mei tot juli
Eikenprocessierupsen zijn van half mei tot juli op eikenstammen te vinden. Kenmerkend is dat ze altijd in grote groepen bewegen, zoals in een processie. Ze vormen ook webben op de stam of in de takken van de eikenbomen.


Gepost op: 01-07-2020

Huidig magazine:
AbonnementenBuienradar