Het blad over de mechanisatie in tuin en groene zones, met een knipoog naar de mens erachter.

Actueel Nieuws

Werktuigendagen: Informatie en spektakel voor tuin- & landbouw

Op zaterdag 21 en zondag 22 september 2019 vindt naast de expresweg N60 in Oudenaarde de 34ste editie van de Werktuigendagen plaats. Met bijna 200 exposanten en 70.000 bezoekers is dit evenement een niet te missen afspraak voor iedereen die affiniteit heeft met landbouw. De organisatoren gaan opnieuw uit van het vertrouwde concept, maar leggen enkele frisse accenten.

 

De Werktuigendagen zijn na 65 jaar uitgegroeid tot een begrip in de landbouwwereld. Dit heeft alles te maken met het unieke karakter van dit evenement: naast een statische tentoonstelling, heel veel land- en tuinbouw in beweging. Meer dan 300 moderne machines demonstreren en werken ter plaatse.

De demonstraties, die plaatsvinden op een terrein van ruim 100 hectare, zijn gegroepeerd rond 3 sectoren: akkerbouw, tuinbouw en de groensector. Bijna alle aspecten komen aan bod: van het oogsten van gewassen over grondbewerking, zaaien, spuittechnieken, onkruidbestrijding, inkuiltechnieken tot bemesting en landschapsonderhoud.

De Werktuigendagen zetten deze editie verder in op de professionalisering van het demogebeuren met 4 themademonstraties: het inwerken van maïsstro, mechanische onkruidbestrijding (in samenwerking met Inagro), irrigatie en fertigatie (in samenwerking met PCG) en een vergelijking van spuittoestellen (in samenwerking met PCLT).

 

 

Bodem, plant, machines en dier. 

Ook naast de demo’s valt in Oudenaarde heel wat te beleven. Zo vinden de bezoekers er een groot aanbod aan teelten (door de deelnemende zaadfirma’s voor de gelegenheid gezaaid of geplant) en een uitgebreide tentoonstelling van producten en diensten. Dierenliefhebbers kunnen zaterdag terecht op de provinciale fokveedag voor runderen. En voor wie niet genoeg kan krijgen van machines, is er ook nog het oldtimergebeuren. Je kan dus zowel moderne als historische landbouwmachines live aan het werk zien.

Op het terrein achter het Moriaanshoofd, vlakbij de hoofdingang, richt de organisatie een Park&Tuin-zone in, met onder meer demonstraties van grasmaaiers en zelfs boomwerken. Blikvanger daar is het unieke spektakel van STIHL TIMBERSPORTS®. Na de gesmaakte demo van 2017 zijn de Werktuigendagen nu de trotse gastheer van het Benelux Championship 2019 en de European Trophy. De beste atleten van de Benelux en Europa zakken naar Oudenaarde af om het tegen elkaar op te nemen in de koningsklasse van de houthakkerssport. 

Soya zoekt teler.

Het ILVO heeft al jaren onderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheden van soya in Vlaanderen. Men is nu klaar voor de uitbreiding van de teelt en daarom zoekt men landbouwers met goesting en een beetje lef om soya te verbouwen. Vooral de soyabonen met meer als 42% eiwit zullen rendabel zijn, omdat dit product dan kan ingezet worden voor de menselijke consumptie. De ontvangen prijs zal hiervoor interessant zijn wat wel nodig is voor de rendabiliteit. Alle nadelen van soya zijn nog niet opgelost, zo is de teelt uiteraard nog wel gevoelig aan koude periodes en ook vogelschade kan bij kleinschalige inzet een zeker nadeel meebrengen. 

Thema water.

Het PCG en PCA ( proefcentrum groententeelt en aardappelen) hebben onder leiding van Luc De Reycke een interessante proef aangelegd omtrent vochtvoorziening van diverse teelten. Vooral prei , uien en aardappelen worden onder de loupe genomen. Efficiënt waterverbruik door de teeltkan enorm toenemen door de toepassing van druppelirrigatie. Hierbij worden in elke rij , irrigatietiedarmen gelegd  zodat het debiet en de locatie afgestemd is op de behoefte van de plant. De resultaten zijn veelbelovend en zullen zeker naar de praktijk doorbreken zeggen de onderzoekers van PCG. Uiteraard kan bij het bevloeingswater ook nutriënten toegevoegd worden zodat ook de bemesting veel efficiënter is. Hoge residuwater behoren tot het verleden. Momenteel is de grootste struikelblok de aanleg en weghalen van alle bevloeiing darmen. Het is duidelijk dat het thema water zeer veel aandacht zal krijgen en ook verdiend. 

 

Onderhoud  van de 1 meter strook.

De wetgeving wil dat de watervoerende lichamen beschermd worden en stellen hier een verbod van bewerking van minstens 1 meter voor. Bewerking is verboden maar voor de landbouw is onderhoud wel een noodzaak. Denk maar aan de distel en ander onkruiden welke welig zullen bloeien. Dit kan voorkomen worden door een regelmatige maaibeurt. Omdat het  de hoofdteelt niet altijd gemakkelijk toelaat om met bestaande machine deze stroken te bewerken wordt er gezocht naar haalbare oplossingen. Dit kan met aanschaf van klepel maaiers door de loonwerkers of in samenwerking met andere landbouwers. Op de stand van INAGRO vind je hierover meer info.

PCLT demonstreert met spuitmachines.

De getrokken spuitmachines zullen aan een kleine test onderworpen worden door PCLT. Hierbij zal de aandacht gaan naar spoorvolging, snelheid van op- en dicht klappen, boomstabiliteit en opstakelbeveiliging.

Gepost op: 14-09-2019

Huidig magazine:
AbonnementenBuienradar