Het blad over de mechanisatie in tuin en groene zones, met een knipoog naar de mens erachter.

Laatste magazines


Bekijk hier het hele magazine archief.

Actueel nieuws


Bekijk hier het hele archief.

Agenda


Klik hier voor alle aankomende evenementen.Greentechpower op FacebookBekijk artikel


Februari 2020 » Voorwoord » Het pad verlaten om de weg te vinden.

Het pad verlaten om de weg te vinden.

Waarheid van het seizoen ‘Een dwaas houdt vast aan het pad en raakt zijn weg kwijt. Een wijze verlaat het pad en vindt zijn weg.’
(Lao Tse, Chinees filosoof uit de 6de eeuw v.Chr.)

Het pad verlaten om de weg te vinden
De wereld is constant in evolutie. De wegen die vroeger naar een vaste bestemming leidden, lopen nu misschien dood. Iedere mens is ook in evolutie. Redenen genoeg om af en toe het pad te verlaten en een andere weg in te slaan. De golfclub van Spa koos ervoor om zerofyto te gaan: een moeilijke weg in het begin, maar op termijn een waarmee je het verschil met de rest kunt maken. Veurne is als provinciestad zijn eigen weg gegaan met het project Veurne 2.0 en trekt op die manier nieuwe inwoners aan. Torfheide stond in de Noorderkempen bekend als plantenkwekerij annex tuincentrum en koos enkele jaren geleden om zich enkel toe te leggen op de gespecialiseerde tuinaanleg. Steven Eyckerman uit Brasschaat is als machinedealer niet bij de pakken blijven zitten en stortte zich resoluut op de verkoop van robotmaaiers als alternatief voor het traditionele maaien. Angelique Moonen uit Kapelle-op-denBos is zo gepassioneerd door de groensector dat ze naast haar job bij Krinkels deeltijds zelfstandige is geworden. Nos Pilifs groeide uit van een sociale tewerkstellingsplaats tot een belangrijke speler op de markt van de ecologische groenvoorziening in het Brusselse. We hadden een interview met Emiel en Frederic Lietaer van de firma Eliet. De eerste verliet destijds het pad van de landbouw om zich als machineverdeler te vestigen. Nog later verliet hij die weg om zich op de constructie van eigen tuinmachines toe te leggen. Een pad dat zijn zoon Frederic nu volledig aan het uitbreiden is. Verder neemt Mark Pecqueur ons mee in een eerste gesprek over mobiliteit, energie en nieuwe technieken. We gingen langs bij het Carah, dat in Ath een opleiding wijnbouw met bijpassende proeftuinen uitbouwde.  Verder hebben we weer enkele machines getest. Eerst de nieuwe MC 250 veegzuigmachine van Kärcher. Daarna  vergelijken we een accukettingzaag van Stihl en van Husqvarna met hun respectievelijke benzinevariant om te kijken of accu kan wedijveren met benzine. Tot slot gingen we aan het werk met de Schliesing 300 EX-P, een benzineaangedreven houtversnipperaar.
De redactie

Demo Groen 2020 van 6 t.e.m. 8 september 2020 De 71ste editie van Agribex in 2019 trok meer dan 100.000 bezoekers, iets minder dan de vorige editie. De exposanten zijn evenwel positief over de kwaliteit en de interesse van de bezoekers. Ook op vlak van verkoop is de beurs zeer succesvol geweest. Van 6 tot 8 september 2020 wordt het Park van Laken opnieuw 3 dagen omgetoverd tot het decor voor Demo Groen en Demo Clean. Van zondag tot en met dinsdag zullen de importeurs en verdelers van machines voor de groensector hun nieuwste materieel en technieken demonstreren op Demo Groen. Op maandag en dinsdag zal de sector van de stadsreiniging veeg- en veegzuigmachines, vuilniswagens, kolkenzuigers, kortom alles wat voor de reinigingsdienst en winterdienst nodig is, aan het publiek voorstellen. Demo Groen en Demo Clean mikken op een ruim publiek van tuinaannemers en openbare besturen.
Michel Christiaens, secretaris-generaal van Fedagrim en organisator van Demo Groen en Agribex

U leest:Nieuws