Het blad over de mechanisatie in tuin en groene zones, met een knipoog naar de mens erachter.

Laatste magazines


Bekijk hier het hele magazine archief.

Actueel nieuws


Bekijk hier het hele archief.

Agenda


Klik hier voor alle aankomende evenementen.Greentechpower op FacebookBekijk artikel


Juni 2019 » Voorwoord » De wereld op zijn kop: wat je niet echt nodig hebt, komt vanzelf naar je toe.

De wereld op zijn kop: wat je niet echt nodig hebt, komt vanzelf naar je toe.

Waarheid van het seizoen

‘Een bank leent je geld als je kunt bewijzen dat je het niet nodig hebt.’

Bob Hope, Amerikaans comedian en acteur 1903-2003

 

De wereld op zijn kop: wat je niet echt nodig hebt, komt vanzelf naar je toe

Jonge, of liever, startende ondernemers botsen aan het begin van hun onderneming geregeld op het feit dat ze nog weinig of geen klanten of naamsbekendheid hebben en over nog weinig financiële middelen beschikken. Kortom: dat het hen aan zekerheid ontbreekt.

Welke ondernemer met een nieuw project kent niet het gevoel wanneer hij bij een bank moet gaan uitleggen wat zijn plannen zijn en op alle mogelijke manieren moet zien te bewijzen dat het project levensvatbaar is? En dat zonder dat er al een gevuld orderboek of ruim klantenbestand is? Om dan later vast te stellen dat, eens de ‘zwarte sneeuw’ gesmolten is en de zaken lekker lopen, de bank vanzelf met de vraag komt of hij geld nodig heeft. Welke jonge ondernemer kent niet het gevoel dat hij zich voor de (eerste) klanten uitslooft, alles uit de kast moet toveren en uiteindelijk zichzelf voorbijloopt? In veel gevallen trekt hij dan nog eens de verkeerde klanten aan. Klanten die meer aandacht en energie vragen ten koste van de klanten die er écht toe doen. En eens de zaak draait, komen de juiste klanten dan vanzelf en filteren de verkeerde zich vanzelf uit. Ideaal zou zijn om met een goed gevuld orderboek en een pak geld op de rekening een eigen zaak of project te kunnen beginnen. De praktijk leert echter dat echte ondernemers misschien een van de twee hebben, maar zelden de twee tezamen. Als ondernemer is het in die gevallen heel belangrijk om trouw aan je passie te blijven en toch door te zetten.

De redactie

 

Economisch dossier Fedagrim en bedrijfsopvolging 

Dit voorjaar organiseerde Fedagrim twee evenementen: de GreenDay en de voorstelling van het Economisch Dossier.

De GreenDay is een informatieve dag voor de ledentuinmachinedealers, waarover we in de vorige editie reeds schreven. We hebben toen het deel van de ‘winkelbeleving’ behandeld om nu ruimte te maken voor het aspect ‘bedrijfsopvolging’. Op pagina 36 en 37 van dit magazine doen we uit de doeken waarop men best kan letten bij het overlaten van een zaak.

Het Economisch Dossier van Fedagrim is een opsomming van trends die de sector van de landbouw en tuin & park mag verwachten voor de volgende jaren. Deze opsomming wordt aangevuld met cijfermateriaal en verkoopaantallen van machines tijdens het afgelopen jaar.

Michel Christiaens, secretaris-generaal van Fedagrim en organisator van Demo Groen en Agribex

U leest:Nieuws