Het blad over de mechanisatie in tuin en groene zones, met een knipoog naar de mens erachter.

Laatste magazines


Bekijk hier het hele magazine archief.

Actueel nieuws


Bekijk hier het hele archief.

Agenda


Klik hier voor alle aankomende evenementen.Greentechpower op FacebookBekijk artikel


Juni 2019 » Fedagrim » Fedagrim nieuws

Fedagrim nieuws

Fedagrim stelde in maart het Economisch Dossier voor. Daarin wordt teruggekeken naar het voorbije jaar (2018) op vlak van de verkoop van machines en worden er ook prognoses voor de toekomst gemaakt. In de sector van tuin & park is het duidelijk dat de opgang van het accugereedschap nog geen eind lijkt te kennen.

Bij de maaiers neemt de verkoop van robotmaaiers verder toe en hun marktaandeel is geëvolueerd van 9% in 2011 naar net geen 25% in 2018. Ook de verkoop van de (duw)maaier op batterijen neemt de laatste jaren spectaculair toe: het marktaandeel staat nu op 11%. Vooral de elektrische duwmaaier, maar ook de zelftrekkende maaier met brandstofmotor verliest marktaandeel door deze nieuwe technologische ontwikkelingen.

De verkoop van kettingzagen kende een terugval tegenover 2017, maar met 7.074 stuks was 2018 nog steeds een bovengemiddeld jaar. Sinds 2018 wordt ook de verkoop van kettingzagen op accu geregistreerd. In 2019 was er net zoals in 2017 een voorjaarsstorm met veel natuurschade, dus de verkoop zal in 2019 waarschijnlijk opnieuw stijgen.

De verkoopcijfers van haagscharen geven duidelijk een sterke stijging weer van de batterijaangedreven machines. Op acht jaar tijd is het aandeel van deze subcategorie in de verkoop meer dan verachtvoudigd. In absolute cijfers is de groei zelfs nog groter. Dat geeft aan dat deze nieuwe technologie een nieuw doelpubliek bereikt dat kiest voor het gemak en de eenvoud van machines op batterijen. In 2018 werd 40% van de nieuw verkochte haagscharen reeds aangedreven door een batterij.

Bij de bladblazers kunnen we twee zaken opmerken. Enerzijds kent de verkoop van bladblazers op batterijen een grote groei en evolueren ze van 3% (2011) naar 30% marktaandeel. Anderzijds groeit ook de totale markt. De bladblazer behoort nu tot de standaarduitrusting van de professional en van de particulier met grote tuin.

Accu-aangedreven trimmers waren in 2018 goed voor 64% van de markt. In 2011 was dat nog maar 8%. Hoewel de totale markt ook hier groeit, zien we dat de verkoop van elektrische trimmers daalt.

In 2018 hadden de multitool-gereedschappen op batterijen net geen 50% marktaandeel. Hier zien we dat de batterij-aangedreven machine eerder een aanvulling is op het productgamma. De verkoop van de andere categorieën daalt lichtjes.

 

 

 

 

 

U leest:Nieuws